Diyarbakır'da STK'lardan PKK'ya baskı

Doğu ve Güneydoğu'daki 54 dernek ve sendikanın, terör örgütü PKK'nın 'eylemsizlik' kararının tartıştığı 'Kürt Sorunu Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Diyarbakır'da STK'lardan PKK'ya baskı
Bildiride, "terör örgütü PKK, sorununun çözümünü kolaylaştırıcı bir adım olarak, BDP üzerindeki vesayetini sona erdirmeli, BDP'nin çözümde sivil inisiyatif almasının önünü açmalıdır. PKK, kendisi dışındaki tüm kesimleri yok sayıcı ve baskı uygulayıcı tutumundan vazgeçmelidir."denildi.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi öncülüğünde gerçekleşen ve PKK'nın 20 Eylül'de sona erecek 'eylemsizlik' kararının tartışıldığı çalıştayın sonuç bildirgesi, Miroğlu Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. 'Tüm ilgililere çağrımızdır' başlıklı bildiriyi Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Serdar Bülent Yılmaz okudu. Yılmaz, "Bizler aşağıda isimleri yer alan İslami duyarlılığa sahip kuruluşlar olarak, İslami şahitliğimiz ve sorumluluğumuz gereği yaptığımız çalıştayın sonucunda şu hususları kamuoyuyla paylaşıyoruz. Derin güçlerce tezgahlanan ve on masum vatandaşımızın yaşamını yitirmesine neden olan menfur saldırıyı ve 9 PKK'lının yaşamını yitirmesine yol açan barış sürecini sabote edici, kanlı eylemleri ve bölgedeki imamların katledilmesini kınıyoruz." diye konuştu.

"OHAL ANLAMINA GELEN ASKERİ YASAK BÖLGE UYGULAMASI SONLANDIRILMALI"

Kürtçe anadilde eğitim de dahil olmak üzere, PKK'nın her alanda serbest sivil toplum örgütleri üzerindeki baskıcı politikasından vazgeçmesi gerektiğini belirten Yılmaz, ilköğretim okullarında her sabah okutulan 'andımız' ve liselerde okutulan Milli Güvenlik derslerinin kaldırılarak, eğitim müfredatının resmi ideolojiden arındırılması gerektiğini söyledi. Kürtçe medya ve neşriyatta zorlaştırıcı bürokratik işlemler ile kısıtlayıcı mevzuatların kaldırılması talebinde bulunan Yılmaz, "Bölgede bir fitne unsuruna dönüşen koruculuk sistemi kaldırılmalı ve ilerde karşılaşılması muhtemel düşmanlıkların oluşmaması için sosyal ve ekonomik rehabilitasyon çalışmaları yapılmalıdır. Bölgede bir çeşit fiili OHAL anlamına gelen askeri yasak bölge uygulaması sonlandırılmalıdır. Bölgede kayıp, fail-i meçhul ve köy yakma dosyalarının üzerinde ciddiyetle durulmalı, sorumlular cezalandırılmalı, devlet mağdurlardan özür dilemelidir. Batı'da meydana gelen linç olayları engellenmeli, suçluları cesaretlendirici politikalardan vazgeçilmelidir. Güvenlik gerekçesiyle orman yakmalarının önüne geçilmelidir. Devlet diline hakim olan ırkçı, dışlayıcı ve inkarcı söylem, başta anayasa olmak üzere tüm mevzuattan, literatürden ve müfredattan çıkarılmalıdır." diye konuştu.

Bildirgede imzası bulunan dernek ve sendikaların isimleri şöyle: Ab-ı hayat derneği (Elazığ), Akabe-Der (Güroymak), Anadolu Gençlik Derneği (Bitlis), Başak-Der (Erciş), Binyar (Bingöl), Bülbülzade Vakfı (Gaziantep), Diyarbakır İnsani Yardım Derneği, Diyarbakır Düşünce Okulu, Erdem-Der (Van), Eğitim-Bir-Sen Bitlis Şubesi, Eğitim-Bir-Sen Tatvan Temsilciliği, Erdem-Der Malazgirt Şubesi Gökkuşağı (Van), Gönül Köprüsü Derneği (Diyarbakır), Hak-Der (Karakoçan), Hasköy Derneği (Hasköy / Muş), Hayat-Der (Diyarbakır), Hür Ükademiya Derneği (Bitlis),Islah Hareketi (Diyarbakır), İlim ve İrfan Derneği (Van), İnsan-Der (Van), İnsan-Der (Tatvan) İnsan ve Erdem Derneği (Diyarbakır), Kalem-Der (Elazığ), Mazlumder Van Şubesi, Özgür-Der Batman şubesi, Özgür-der Diyarbakır şubesi, Özgür-Der Siverek Şubesi, Özgür-Der Tatvan şubesi, Özgür Yaşam Derneği (Hakkari), Sek-Der (Diyarbakır), Şafak-Der (Diyarbakır), Şafak-Der (Erciş), Umut Işığı Derneği (Van), Din-Bir-Sen (Diyarbakır), Dicle Fırat Diyalog Grubu (Diyarbakır), Şanlıurfa İnsan-Der, Bilgi ve Hikmet Derneği (Adıyaman), Verenel Derneği(Van), Vimder (Van), Toçbirsen (Van), Bembirsen (Van), Eğitimbirsen (Van), Enerjibirsen (Van), Büromemursen (Van), Diyanetsen (Van), Sağlıksen (Van), Din Görevlileri Derneği (Van), Kardelenler Derneği (Van), Özge-Der (Van), Viyan-Der (Van), Eğitim Birsen (Muş), Özgür Eğitim-Sen (Batman), Bey-Der (Batman).