Erzurum'da Biyolojik Gübre Tanıtım Toplantısı

Erzurum Atatürk Üniversitesi ile Yeditepe Üniversitesi'nin işbirliğinde yürütülen bilimsel araştırmalar sonucunda geliştirilen biyolojik gübrenin buğday ve arpa ekim alanlarındaki ürün kalitesi ve verimine olan etkisi Erzurum Atatürk Üniversitesinde düzenlenen programda üretici ve bilim insanlarına tanıtıldı

Erzurum'da Biyolojik Gübre Tanıtım Toplantısı
Erzurum Atatürk Üniversitesi ile Yeditepe Üniversitesi'nin işbirliğinde yürütülen bilimsel araştırmalar sonucunda geliştirilen biyolojik gübrenin buğday ve arpa ekim alanlarındaki ürün kalitesi ve verimine olan etkisi Erzurum Atatürk Üniversitesinde düzenlenen programda üretici ve bilim insanlarına tanıtıldı.
Atatürk Üniversitesi mavi salonda düzenlenen programa Atatürk üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, İl Tarım Müdürü Mustafa Altun, çok sayıda akademisyen ve üreticiler katıldı.
2010 yılında tamamlanan projenin Türkiye sonuçları ulusal ve uluslar arası basın aracığı ile bilim dünyasına ve üreticilere duyurulmak üzere düzenlenen tanıtım günü programı Atatürk üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'ın açılış konuşmasıyla başladı. Rektör Prof. Dr. Koçak, "2010-2011 eğitim-öğretim yılı başlarken ilk açılış programına bu iki üniversitenin işbirliğiyle yürütülen çalışmayla başlıyoruz. Üniversiteler ürettiği bilgi ve çalışmaları bölgedeki halkına sunuyor. Bu toplantının hem Üniversitelerimize hem de bilim kuruluşlarına örnek olmasını diliyorum" dedi.
Proje koordinatörü Prof. Dr. Fikrettin Şahin tarafından yapılan proje bilgilendirme sunumunda Türk bilim insanları tarafından hazırlanan biyolojik gübrenin, proje kapsamında test edilen potansiyel biyolojik gübre adayları arasında en başarılı bulunan biyolojik gübre olduğu vurgulandı.
Sunumların ardından yapılan Atatürk Üniversitesi Araştırma çiftliğinde arazi ziyaretinde biyolojik gübre ile üretilen arpa ve buğday demontasyonu yapıldı.
Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı 9 farklı ülkeden bilim insanlarının ortaklaşa hazırladığı ve sunduğu "STREP FP6-FOOD-CT-2006-036297; Rhizobacteria for reduced fertilizer inputs in wheat" Rhibac projesi 4 yıl süreyle Atatürk Üniversitesi Araştırma çiftliğinde yürütüldü.
Projede Türkiye adına Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin ülkesel koordinatör olarak, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş ve Prof. Dr. Metin Turan, Tarla Bitkileri bölümünden Prof. Dr. Ramazan Çakmakcı ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Öğretim Üyesi Doç. Dr. Medine Güllüce yardımcı araştırmacı olarak yer aldı.