Zorlu Enerji'ye Kalkınma Bankası'ndan 23 Milyon Dolarlık Enerji Verimliliği Kredisi

Zorlu Enerji Grubu iştiraklerinden Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye Kalkınma Bankası ile 23 milyon dolar tutarında "Enerji Verimliliği Kredisi" anlaşmasına imza attı.

Zorlu Enerji Grubu iştiraklerinden Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş, Türkiye Kalkınma Bankası ile 23 milyon dolar tutarında "Enerji Verimliliği Kredisi" anlaşmasına imza attı. Bugün yapılan imza törenine Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Zorlu, Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa ve Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik ile banka yetkilileri katıldı.
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa imza töreninde yaptığı açıklamada, Kredinin Lüleburgaz Santrali'nde kullanılacağını, 2009'da devreye giren 50 MW'lık ilk ilave ile kurulu gücü 115,3 MW olan Lüleburgaz kojenerasyon santralinin kapasitesinin, bu yatırım ile 140 MW'a ulaşacağını söyledi. Bursa, ek yatırımın hayata geçmesi ile atık ısıdan elektrik enerjisi üretileceğini belirtti ve projenin, bu özelliği nedeni ile Türkiye Kalkınma Bankası tarafından verimlilik artırıcı bir proje olarak
değerlendirilmesinden enerji sektörü ve Zorlu Enerji Grubu adına gurur duyduklarını ifade etti. Murat Sungur Bursa, enerjinin verimli ve tasarruflu kullanımının dünyanın geleceği açısından önemine değindi ve "enerji sektöründe faaliyet gösteren oyuncular olarak, gelecek yatırımlarımızda en yeni ve en uygun teknolojileri kullanarak enerjinin verimli üretimini ve enerjimizi aldığımız kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamayı birincil önceliğimiz olarak benimsemeliyiz" dedi.
Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş'nin Türkiye Kalkınma Bankası'ndan sağladığı ortalama yüzde 3 değişken faizli kredinin vadesi, üç yıl geri ödemesiz, 12 yıl olarak belirlendi. Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik, toplantıda yaptığı konuşmasında krediyi Avrupa Yatırım Bankası Çevre ve Enerji Kredisi, Dünya Bankası Temiz Teknoloji Fonu ve Dünya Bankası Enerji Verimliliği Kredisi olmak üzere 3 ayrı kaynaktan temin ettiklerini açıkladı. Abdullah Çelik, bugüne kadar 100'den fazla yenilenebilir
enerji projesinin değerlendirilerek toplam 1.050 MW gücünde 64 adet projenin kredilendirildiğini, tahsis edilen kredilerin 973 milyon TL'sinin sözleşmeye bağlandığını, 8 HES, 1 jeotermal ve 1 çöp gazından elektrik üreten tesisin üretime geçtiğini, 2010 yılı sonuna kadar 10 tesisin daha üretime geçmesini beklediklerini ifade etti.
Abdullah Çelik, 2010 yılı içerisinde ağırlıklı enerji olmak üzere alınan kredi başvurularının 1.6 milyar TL'ye ulaştığını, yurt dışından temin edilen uzun vadeli uygun kaynakları, enerjinin verimli kullanımını sağlayacak projelere aktarmak suretiyle bir kamu bankası olarak Türkiye enerji sektörünün gelişimine katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.