Demokratik Anayasa için

Demokrasiyi genişleten, 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açan 26 maddelik anayasa değişikliği paketini oyla...

Demokrasiyi genişleten, 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açan 26 maddelik anayasa değişikliği paketini oylamak üzere sandık başına giden seçmenin yüzde 58'i "Evet" oyu verirken, "Hayır" diyenlerin oranı yüzde 42'de kaldı. Referanduma katılım oranı ise yüzde 77'yi geçti. 81 ilin 63'ü 'Evet', 18'i "Hayır" dedi. Sabah 07.00'de başlayan oy kullanma işlemi, doğuda 16.00'da, batı illerinde ise 17.00'de sona erdi. Doğu ve Güneydoğu ile Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde "Evet" oyları açık ara önde çıkarken, Ege, Akdeniz ve Trakya'da da "Hayır" oylarının yüksek olması dikkat çekti. BDP boykotunun etkili olduğu Ağrı, Bingöl, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Van, Diyarbakır, Mardin, Hakkâri ve Bitlis, "evet" oylarının rekor seviyede çıktığı iller oldu. Bu illerde "Evet" oranı yüzde 93 ile 95 arasında değişti. Tunceli, Kırklareli, Edirne, Muğla, Tekirdağ, Aydın, Mersin ve Antalya'da "Hayır" oylarının yüksek olduğu iller oldu.

İSTANBUL "EVET" DEDİ
Üç milyon 341 bin seçmeni bulunan başkent Ankara'da yüzde 54 evet, yüzde 46 ise hayır çıktı. İstanbul'da da seçmenlerin yüzde 55'i evet, yüzde 45'i ise hayır yönünde oy kullandı. İzmir'de ise oy oranları yüzde 63 evet, yüzde 37 hayır oldu. Oyunu İstanbul'da kullanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'de evet oyları yüzde 74'e ulaştı. Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'de ise hayır oyları yüzde 81'i buldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de ise evet oyları yüzde 53'ün üzerinde oldu. CHP'nin eski lideri Deniz Baykal'ın memleketi Antalya ise yüzde 57 ile hayır dedi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde BDP'nin güçlü olduğu illerde boykot kararı etkisini gösterdi. Yapılan tehditlere rağmen sandığa giden seçmenlerin büyük bir kısmı "evet" demeyi tercih etti. Diyarbakır'da seçimlere katılım oranı yüzde 36 olurken, Hakkâri'de sandığa gidenlerin oranı sadece yüzde 6.57'de kaldı. Hakkâri'de kayıtlı 128 bin seçmenden 8 bini oy kullandı. Doğu ve Güneydoğu illerinde bazı illerde seçime katılım oranları şöyle oldu: Mardin yüzde 43, Şanlıurfa yüzde 70, Gaziantep yüzde 72, Şırnak yüzde 22.5, Siirt yüzde 50, Batman yüzde 39, Van yüzde 43, Ağrı yüzde 56, Bingöl yüzde 79, Bitlis yüzde 70, Muş yüzde 54.

EVREN'İN MEMLEKETİ
12 Eylül 1980'deki darbenin baş mimarı Kenan Evren'in memleketi Manisa'nın Alaşehir ilçesi referandumda 'Hayır' dedi. Alaşehir'de yüzde 57.74 'Hayır' derken, yüzde 42.26 'Evet' çıktı. Türkiye solunun simge isimlerinden 'Terzi Fikri' adıyla bilinen Ordu Fatsa'nın efsane belediye başkanı Fikri Sönmez'in doğup büyüdüğü Kabakdağı köyünde 35 'Evet', 28 'Hayır' oyu çıktı.
SİLİVRİ CEZAEVİ'NDE...
Ergenekon davasında tutuklu yargılanan sanıkların da kaldığı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oy kullanılan 36 sandıktaki 'Evet' oyu oranı yüzde 63 oldu. Silivri İlçe Seçim Kurulu verilerine göre Silivri Cezaevi Yerleşkesi'ne kurulan 36 sandıkta 5 bin 180 kişi oy kullandı. Tasnif işlemi sonucu 362 oy geçersiz sayılırken, 2 bin 979 "Evet", bin 839 "Hayır" oyu çıktı.

İSTANBUL'DA SÜRPRİZ YOK
İstanbul'da evet oylarında en yüksek oran Sultanbeyli, hayır oylarında ise Beşiktaş birinci çıktı. 2009 yerel seçimlerinde yeni kurulan Ataşehir ilçesinde, belediyeyi CHP kazanırken, referandumda 'evet' oyu yüksek çıktı. Yine AK Parti'den CHP'ye geçen Maltepe'de ise hayır oyları yüzde 56 oldu. AK Parti'li belediyenin olduğu Beylikdüzü'nde de hayır oyu yüzde 54 çıktı.