Btc'de 1 Milyarıncı Varil Ham Petrol Ceyhan'dan Yüklendi

BP'nin operatörü olduğu Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Şirketi, Hazar'dan yola çıkan 1 milyarıncı varil ham petrolün güvenli bir şekilde dünya pazarlarına ihraç edildiğini duyurdu.

Bakü yakınlarındaki Sangaçal Terminali'nden Eylül ayında yola çıkan ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den geçen 1 milyarıncı varil ham petrol, Ceyhan'da Nippon Princess adlı 1275'inci tankere yüklendi. 13 Eylül 2010 tarihinde 1 milyarıncı varil ham petrolün yüklendiği tanker, aynı gün içerisinde Ceyhan Deniz Terminali'nden Rotterdam'a gitmek üzere ayrıldı.
BP Azerbaycan Ülke Başkanı Rashid Javanshir yaptığı açıklamada, "BTC üzerinden dünya pazarlarına taşınan 1 milyar'ıncı varil ham petrol, ilk kez ham petrolün hatta pompalanmaya başladığı 2005 yılından bu yana boru hattının güvenli, verimli ve güvenilir bir şekilde işlediğini gösteren önemli kilometre taşlarından biri olmuştur. BTC boru hattı projesi aynı zamanda çevresel performans ve sosyal sorumluluk bakımından da kendi alanında referans olarak gösterilebilecek büyük bir başarı sergilemiştir" dedi.
Javanshir, boru hattının sağladığı faydalar arasında Türk Boğazları'ndan geçen petrol tankeri sayısının azaltmasının en önemlisi olduğunu belirtti. Bu bir milyar varil ham petrolün BTC boru hattı yapılmasaydı Boğazlardan geçeceğini hatırlatan Javanshir, buna ek olarak hattın, geçtiği ülkelerde insanlara sunduğu iş imkanları sayesinde önemli getirileri olduğunu belirterek projeden gurur duyduklarını açıkladı. 730.000 kişiyi kapsayan 550 yerleşim biriminde 1.000'den fazla sayıda toplumsal projeyi hayata
geçirdiklerini söyleyen Javanshir, bu projelerin sürdürülebilirliği için 10 milyonlarca dolarlık ek yatırım programları uyguladıklarını belirtti. Javanshir, bu kilometre taşına ulaşmada desteğini esirgemeyen Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye hükümetlerine, paydaşlarına, komşularına, tüm BTC ekibine, boru hattının Türkiye ve Ceyhan Deniz Terminali'ndeki işletmecisi Botaş International Limited (BIL) şirketine teşekkür etti.
BP Türkiye Başkanı Can H. Suphi, boru hattında elde ettikleri bu başarıya paralel olarak boru hattı güzergahında başlatmış oldukları sürdürülebilir kalkınma projeleri ve kapasite geliştirme faaliyetlerinin önemine değindi. Suphi, yürütülen projeler ile yerel toplulukların alt yapıya erişimlerini geliştirmelerine ve onların sürdürülebilir şekilde geçimlerini sağlamalarına yardımcı olduklarını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "BTC şirketi, doğaya ve insana saygılı bir kuruluş olmanın ve sorumlu
kurumsal vatandaşlığın da doğal bir sonucu olarak, petrolü emniyetli bir şekilde taşıyıp çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliğe gerekli özeni göstermektedir. Bunun yanı sıra BTC güzergahında "sürdürülebilir toplumsal kalkınma"ya katkı sağlamak için ek yatırım programları geliştirmiştir. Öncelikle boru hattı boyunca yaşayan yerel topluluklara vermiş oldukları destek ve anlamlı işbirlikleri nedeniyle teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca, boru hattının Türkiye'deki operatörü Botaş International Limited'e (BIL),
elde edilen bu başarıdaki önemli rollerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum."
BTC'nin bugün itibariyle günlük akış kapasitesi günlük 1,2 milyon ham petrol varil seviyesine ulaştı. Tüm dünyaya BTC boru hattı üzerinden ihraç edilen ham petrolün tamamı, Azeri-Çıralı-Güneşli (ACG) ve Hazar Denizi'nin Azerbaycan sınırlarında yer alan Şah Deniz sahası kaynaklıdır. 2010 yılı Temmuz ayında imzalanan yeni ham petrol taşıma anlaşması ile birlikte, artık Türkmen petrolü de BTC boru hattı üzerinden dünya pazarlarına ihraç edilmeye başladı. Kazakistan'ın Tengiz bölgesinden çıkarılan ham
petrolün BTC üzerinden ihraç edilebilmesi için anlaşmalar da bulunuyor.
BTC üzerinden gerçekleşen mevcut ham petrol ihracat oranı günlük yaklaşık 850.000 varil düzeyinde. Boru hattında en yüksek akış ise 21 Temmuz 2010 tarihinde günlük 1 milyon 60 bin varil ham petrol olarak kaydedildi.
2010 yılında BTC boru hattı ile ihraç edilen toplam petrol hacmi 191 milyon varil seviyesindedir. Bu da yaklaşık 25,8 milyon ton ham petrole tekabül ediyor.
Projenin sahibi olan BTC Şirketi'nde, BP'nin yüzde 30,1, SOCAR'ın yüzde 25, Chevron'un yüzde 8,9, Statoil'in yüzde 8,7, TPAO'nun yüzde 6,5, ENI'nin yüzde 5, Total'in yüzde 5, Itochu Inc.'un yüzde 3,4, Inpex'in yüzde 2,5, ConocoPhillips'in yüzde 2,5, Hess'in de yüzde 2,3 hissesi bulunuyor.