Referandum sonuçları piyasalara nasıl etki edecek?

Referandum sonuçlarının evet ve ya hayır çıkması durumunda piyasalar nasıl olur. İşte bu durumu Zaman gazetesi yazarlarından Selim Işıklar değerlendirdi. İşte Referandum sonuçlarının piyasaya etkileri;

Referandum sonuçları piyasalara nasıl etki edecek?
Referandum öncesi iyimserliği satın alarak pazartesi günü kapanış rekoru kıran Borsa kısa haftayı yüzde 0,64 kayıpla 60.608 puandan kapattı.
2010 yılı ikinci yarı bilanço verilerinin tamamlanmasının ardından beklenti arayan piyasalar, 12 Eylül'de yani bugün yapılacak oylama öncesi 60 bin puanı aşarak TL olarak bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. Avrupa borsalarının Portekiz kaynaklı yeni bir borç krizinin eşiğine gelindiği söylentileri önce Avrupa borsalarını daha sonra ABD piyasalarını olumsuz etkilerken çarşamba günü yarım gün işlem gören İMKB endeksinin 60.600 puana kadar gerilemesine yol açtı.
İMKB'nin kapalı kaldığı günlerde korkulan olmadı ve dış piyasalar perşembe ve cuma gününü yükselişlerle tamamladılar. Uluslararası piyasalarda ABD Doları yükselirken altın ons fiyatı 1,262 dolara kadar yükseldiyse de haftayı 1,246 dolardan kapattı.
Bugün gerçekleşecek referandum sonuçları yarın piyasaları önemli ölçüde etkileyecek. Ama kısa vadeli etkilerinden ziyade orta ve uzun vadeli sonuçları bakımından çok önemli bir halkoylaması olduğunu düşünüyorum.

Yerli ve yabancı yatırımcılar bugün yapılacak referandum sonuçlarını dikkatle takip edecekler, bu sonuçların 10 ay içinde gerçekleşecek genel seçimlere etkisini masaya yatıracaklar.
Sonuçta demokrasinin geleceği için son derece önemli bir adım atılıyor ve sandık başına gidiliyor. İnşallah oylama sonucu Türkiye'nin geleceği için iyi bir sonuç çıkar.
Piyasalarda malî kuralın Meclis gündemine girip girmeyeceği merakla bekleniyor. IMF 4. madde raporunda malî kuralın 2011 yılında geçerli olması gerektiği üzerinde duruyor. Bu konuda ekonomi kurmaylarının yeni yasama yılında bu kuralı yasalaştırması gerektiğini vurgularken aksi durumda malî disiplin ile ilgili kuşkular yaşanabileceğini belirtti.
Tahminim referandumun ardından konunun gündeme gireceği ve piyasaların bu kuralın uygulanıp uygulanmamasına göre pozisyon alacağı yönünde.
Uluslararası piyasalarda önümüzdeki hafta çok önemli veriler bulunmuyor. Türkiye ekonomik verilerine gelince salı günü ikinci çeyrek büyüme verileri açıklanıyor. Saat 10.00'da açıklanacak bu verinin yüzde 8-10 arası çıkması bekleniyor. Büyüme verisinin hız kesmesine rağmen tatmin edici çıkması piyasalara da olumlu etkide bulunacaktır.
Bir başka gelişme de dış borsaların eylül ayı başından beri yükselişe geçmesi. ABD Merkez Bankası piyasaları destekleyen tahvil alım ihalelerine başlar başlamaz belirgin bir yükseliş yaşadı. Bunun yanı sıra ABD'nin önde gelen fast food zinciri Burger King'in 3,2 milyar dolara el değiştirmesi endekslerdeki yükselişe destek verdi.
Sonuç olarak rekorlar kırarak referanduma giren Borsa ya sonuçların açıklanmasından sonra orta vadeli yükseliş trendini sürdürecek ya da siyasî kırılganlığın artacağı bir döneme girileceğinin sinyalini veren bir sonuçla seçimlere kadarki süreçte istikrarsız bir dalgalanmaya girecek.
Dolar da Euro da sığınılacak liman değil
2010 yılında neredeyse tüm para birimleri karşısında değer yitiren Euro, son yıllardaki güvenli liman özelliğini kaybetti. Avrupa'nın sıkıntılı bir dönemden geçtiği zaman diliminde yatırımcılar aşırı düşüşlerde tekrar yönelseler de Euro'dan kaçış eğilimi halen sürüyor. Euro para birimleri karşısında ortalama yüzde 15 değer kaybetmiş durumda. Peki ABD Doları güvenli mi? Kesinlikle hayır. Zira ABD Doları'nın yükselmesinde ABD ekonomisinin toparlanmasından ve faiz artışı beklentisinden ziyade Avrupa kaynaklı risklerin fazlalığı etkili oluyor. ABD Doları, Euro karşısında değer kazanırken yen ve altın karşısında zayıf kalıyor. Geçen hafta içinde 1,2685 seviyesinde kapatan Euro/dolar paritesinde önümüzdeki hafta 1,2588 test edilebilir gözüküyor. Pazartesi gününden itibaren Euro bölgesinden gelecek sanayi üretimi, güven endeksleri ve işsizlik verileri paritedeki yönü belirleyecek. İçerideki siyasi gelişmeler iç piyasalara yön verecektir. Piyasaların kapalı olduğu süreçte dış borsalarda olumlu seyir vardı. Bunun içeride etkili olması referandum ile ilgili gelişmelerden sonra netlik kazanacaktır.
Euro/dolar paritesinde göstergeler doların yükselişinden yana, altın ons fiyatında ibre düşüşten yana gözüküyor. Petrol fiyatlarında ise yön yukarıyı işaret ediyor.


NEREDE OY KULLANACAĞIM?


REFERANDUM SONUÇLARI BEYAZ GAZETE'DE


REFERANDUM ANKET SONUÇLARI

REFERANDUM SAATLERİ

REFERANDUM MADDELERİ

REFERANDUM SEÇMEN LİSTESİ SORGULAMA

REFERANDUM 2010 SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ