Referandum 2010 seçim sonuçları netleşiyor - Evet mi önde Hayır mı?
Referandum 2010 seçim sonuçları netleşiyor. Referandum 2010 sonuçlarında evet mi önde hayır mı?
Türk seçmeni, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un halkoyuna sunulmasıyla bugün halk oylaması için sandık başına gitti. Oy verme işlemi, Türkiye genelinde sona erdi.
Vatandaşlar, Türkiye'nin doğusundaki 32 ilde 07.00-16.00 saatleri arasında, batısındaki 49 ilde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oylarını kullandı.
Batıdaki illerde, oy verme işleminin bitiş saati olan 17.00'de sandık başlarında bulunan seçmenler, sandık kurulları yetkileri tarafından tespit edildikten sonra oylarını kullanabildi. Bu tespitten sonra oy vermek için sandık başına gelenler ise oy kullanamadı.
Oy verme işleminin bitmesiyle birlikte sandıklar açılmaya başlandı ve oy tasnifine geçildi.
Bu arada, YSK'nın daha önceki kararı doğrultusunda dün saat 18.00'de başlayan her türlü yayın yasağı da saat 21.00'e kadar devam edecek. 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK'nın bildirileri yayınlanabilecek.
Yayın yasağı, YSK'nın kararıyla daha erken bir saatte de kaldırılabilecek.
Siyasiler nerede oy kullandı?
Siyasiler de oylarını kullandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.
Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Gül, "Demokrasilerde son sözü halk söyler. Herkes sonuca saygı göstermeli" dedi.
Cumhurbaşkanı, liderlerin meydanlarda söylediklerinin de orada kalması gerektiğini vurguladı.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, oyunu Antalya'da kullandı. Şahin, Muratpaşa ilçesi Atatürk İlköğretim Okulu'nda 1322 No'lu sandıkta oyunu kullandıktan sonra, gazetecilerin referandumla ilgili soruları üzerine, "Şu anda değerlendirme yapmak yasaklara girer. Yasaklar kalktıktan sonra referandumla ilgili değerlendirme yaparız. Bugün siyaset konuşmayalım, spor konuşalım" karşılığını verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu Üsküdar Burhaniye İlköğretim Okulu'nda kullandı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Türk demokrasisi önemli bir kırılma noktasında. Önemli bir sınavdan geçiyoruz" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu oyunu kullandı. Selvi Kılıçdaroğlu, Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi'nde 4143 nolu sandıkta oyunu kullanmak üzere, tek başına okula geldi.
Gazetecilerin Selvi Kılıçdaroğlu'na 'eşi Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy kullanıp kullanmayacağına' ilişkin sorusu üzerine, "Hayırlı olsun. Eşim şu anda İstanbul'da" karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, gazetecilerin aynı soruyu ısrarla sorması üzerine, "Kendisi şu anda İstanbul'da" şeklinde konuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bu halk oylaması, 2011 ve sonrası için Türkiye'nin geleceğinin belirlenmesinde bir dönüm noktası niteliği taşımaktadır" dedi. Türkiye'nin tüm sorunlarının, anayasada ifadesini bulan demokratik kurumlar aracılığıyla çözülebileceğini belirten Bahçeli, "Sonuca ilişkin bir tahmininiz var mı?" sorusuna "Hayır" karşılığını verdi.
CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, oyunu kullanacağı Ayten-Şaban Diri İlköğretim Okulu'na eşi Olcay Baykal birlikte gitti. Baykal, oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, siyasi tarihinin en önemli kararlarından birini vereceğini belirterek, referandum sonucunun ülkenin geleceğini etkileyeceğini söyledi.
Referandumda iyi bir sonuç çıkmasını dileyen Baykal, "Bu ülke bütün bunalım dönemlerinde mucizevi denilebilecek büyük kararlar almıştır. Herkesi şaşırtmıştır. Milletimiz çok sevindirici ufuklar açmayı bilmiştir. Diliyorum, umut ediyorum, milletimiz hepimizin iftihar edebileceği bir tercih yapar. Bunalımlı bir dönemin daha da derinleşmemesini diliyorum" dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, oyunu Çankaya İlköğretim Okulu'nda kullandı. Çankaya İlköğretim Okulu'na özel aracıyla saat 14.30'da gelen Orgeneral Koşaner, 1095 numaralı sandıkta oy kullandı. Orgeneral Koşaner'le birlikte eşi Nurdan Koşaner de oy verdi. Bu arada, eski genelkurmay başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ ile eşi Sevil Başbuğ da aynı sandıkta oylarını kullandı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, halk oylamasının hukuk devleti ve Türkiye adına hayırlı olmasını diledi. Vatandaşlık görevini yerine getirdiğini belirten Özbek, "Hukuk devleti ve memleketimiz adına inşallah hayırlı olur. Geçmişte yaşadığımız bir takım sıkıntılara hep beraber tanık olduk, inşallah bu son olur" diye konuştu.
Kenan Evren'in oyu ne oldu?
7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, anayasa değişikliğine ilişkin referandumda, oyunu kullandı.
Evren, oyunu kullanmak için Karayolları Genel Müdürlüğü Misafirhanesi'ne geldi. 1106 numaralı sandıkta oy veren Evren, daha sonra ayrılmak üzere korumalarının yardımıyla aracına ilerlerken gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, "Bugün yasak, biliyorsunuz. Bugün açıklama yapılır mı hiç?" dedi.
Evren, aracına doğru ilerlerken, "Kalabalıkmış. Bilseydim sabahtan gelirdim" diye konuştu.
49 milyonu aşkın seçmen oy kullandı
Halk oylamasında, 49 milyon 446 bin 369 seçmen, 151 bin 546 sandıkta oy kullandı.
Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve üzerinde TC vatandaşlık numarası bulunan geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verdi.
TC kimlik numarası nüfus cüzdanı üzerinde olmayan vatandaşlar da nüfus idaresinden alınan, seçmen vatandaşın TC kimlik numarasını taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını Sandık Kurulu Başkanlarına nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi belgelerle birlikte ibraz etmesi halinde oylarını kullanabildi.
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabildi. Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz ettikleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebildi. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oyunu kullanamadı.
Seçmen kütüğünde ve sandık listesinde kaydı ve oy kullanma yeterliği bulunduğu halde halk oylamasına, hukuki veya fiili mazereti olmaksızın katılmayanlar, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından para cezasıyla cezalandırılacak.
Öncelikle "tercih" mührü kullandırıldı
Halk oylamasında, beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi üzerinde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanıldı.
Halk oylamasına katılanlar, üzerinde "tercih" yazılı mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu verdi. İl ve ilçe seçim kurulları yeterli "tercih" mührü olmaması durumunda "evet" mührünü kullandırdı.
Halk oylaması sonrası sandık, ilçe ve il seçim kurullarınca düzenlenecek tutanaklarda; sandık listesinde kayıtlı olanların sayısı, halk oylamasına katılanların sayısı, geçerli olan oyların sayısı, geçerli olmayan oyların sayısı, Anayasa değişikliğine "Evet" oyu, "Hayır" oyu verenlerin sayısı ayrı ayrı gösterilecek.
Yüksek Seçim Kurulu, İl Seçim Kurullarından gelen sonuçları birleştirerek ilan edecek.
Yasaya göre, halk oylamasına katılım oranıyla ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Oylama sonucu geçerli oyların yarısından çoğu "Evet" ise Anayasa değişikliği Türk milleti tarafından kabul edilmiş sayılacak.
Yasaklar bugün 21.00'de bitecek
bugün saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar; her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.
Bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar; emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde patlayıcı madde, kesici, delici alet ve ateşli silahları taşıyamayacak.
Saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ve halk oylaması sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak. Saat 18.00 ila 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından halk oylamasıyla ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
YSK, gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek. Halk oylamasında serbest propaganda döneminde TBMM'de grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin 6 Eylül Pazartesi başlayan radyo televizyon konuşmaları dün AK Parti temsilcisinin konuşmasıyla sona erdi.
Böylelikle serbest propaganda dönemi dün saat 18.00 itibariyle sona erdi ve yasaklar başladı.
Halk oylamasıyla ilgili gümrük kapılarında oy verme işlemi, 3 Ağustos 2010 Salı günü başladı.
Gürbulak, Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Esendere, Cilvegözü, Yayladağı, Dilucu, Dereköy, Öncüpınar, Nusaybin, Akçakale, Habur kara yolları ile Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Gaziantep, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Bodrum, Dalaman havalimanları ve Taşucu Deniz Limanı gümrük kapılarında oy verme işlemi bugün saat 17.00'de sona erecek.
Oy verme saatleri
Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00 arasında oy kullanıldı. Diğer illerde oy kullanma süresi 17.00'de tamamlandı.
Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.
Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saat 08.00'de başladı ve 17.00'de sona erdi.
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerine de sandık konuldu Sandığın konulacağı yer, cezaevi idaresinin de görüşü alınarak, ilgili ilçe seçim kurulu başkanının nezaretinde belirlendi.
REFERANDUM 2010 SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Vatandaşlar, Türkiye'nin doğusundaki 32 ilde 07.00-16.00 saatleri arasında, batısındaki 49 ilde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oylarını kullandı.
Batıdaki illerde, oy verme işleminin bitiş saati olan 17.00'de sandık başlarında bulunan seçmenler, sandık kurulları yetkileri tarafından tespit edildikten sonra oylarını kullanabildi. Bu tespitten sonra oy vermek için sandık başına gelenler ise oy kullanamadı.
Oy verme işleminin bitmesiyle birlikte sandıklar açılmaya başlandı ve oy tasnifine geçildi.
Bu arada, YSK'nın daha önceki kararı doğrultusunda dün saat 18.00'de başlayan her türlü yayın yasağı da saat 21.00'e kadar devam edecek. 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK'nın bildirileri yayınlanabilecek.
Yayın yasağı, YSK'nın kararıyla daha erken bir saatte de kaldırılabilecek.
Siyasiler nerede oy kullandı?
Siyasiler de oylarını kullandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.
Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Gül, "Demokrasilerde son sözü halk söyler. Herkes sonuca saygı göstermeli" dedi.
Cumhurbaşkanı, liderlerin meydanlarda söylediklerinin de orada kalması gerektiğini vurguladı.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, oyunu Antalya'da kullandı. Şahin, Muratpaşa ilçesi Atatürk İlköğretim Okulu'nda 1322 No'lu sandıkta oyunu kullandıktan sonra, gazetecilerin referandumla ilgili soruları üzerine, "Şu anda değerlendirme yapmak yasaklara girer. Yasaklar kalktıktan sonra referandumla ilgili değerlendirme yaparız. Bugün siyaset konuşmayalım, spor konuşalım" karşılığını verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu Üsküdar Burhaniye İlköğretim Okulu'nda kullandı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Türk demokrasisi önemli bir kırılma noktasında. Önemli bir sınavdan geçiyoruz" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu oyunu kullandı. Selvi Kılıçdaroğlu, Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi'nde 4143 nolu sandıkta oyunu kullanmak üzere, tek başına okula geldi.
Gazetecilerin Selvi Kılıçdaroğlu'na 'eşi Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy kullanıp kullanmayacağına' ilişkin sorusu üzerine, "Hayırlı olsun. Eşim şu anda İstanbul'da" karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, gazetecilerin aynı soruyu ısrarla sorması üzerine, "Kendisi şu anda İstanbul'da" şeklinde konuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bu halk oylaması, 2011 ve sonrası için Türkiye'nin geleceğinin belirlenmesinde bir dönüm noktası niteliği taşımaktadır" dedi. Türkiye'nin tüm sorunlarının, anayasada ifadesini bulan demokratik kurumlar aracılığıyla çözülebileceğini belirten Bahçeli, "Sonuca ilişkin bir tahmininiz var mı?" sorusuna "Hayır" karşılığını verdi.
CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, oyunu kullanacağı Ayten-Şaban Diri İlköğretim Okulu'na eşi Olcay Baykal birlikte gitti. Baykal, oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, siyasi tarihinin en önemli kararlarından birini vereceğini belirterek, referandum sonucunun ülkenin geleceğini etkileyeceğini söyledi.
Referandumda iyi bir sonuç çıkmasını dileyen Baykal, "Bu ülke bütün bunalım dönemlerinde mucizevi denilebilecek büyük kararlar almıştır. Herkesi şaşırtmıştır. Milletimiz çok sevindirici ufuklar açmayı bilmiştir. Diliyorum, umut ediyorum, milletimiz hepimizin iftihar edebileceği bir tercih yapar. Bunalımlı bir dönemin daha da derinleşmemesini diliyorum" dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, oyunu Çankaya İlköğretim Okulu'nda kullandı. Çankaya İlköğretim Okulu'na özel aracıyla saat 14.30'da gelen Orgeneral Koşaner, 1095 numaralı sandıkta oy kullandı. Orgeneral Koşaner'le birlikte eşi Nurdan Koşaner de oy verdi. Bu arada, eski genelkurmay başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ ile eşi Sevil Başbuğ da aynı sandıkta oylarını kullandı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, halk oylamasının hukuk devleti ve Türkiye adına hayırlı olmasını diledi. Vatandaşlık görevini yerine getirdiğini belirten Özbek, "Hukuk devleti ve memleketimiz adına inşallah hayırlı olur. Geçmişte yaşadığımız bir takım sıkıntılara hep beraber tanık olduk, inşallah bu son olur" diye konuştu.
Kenan Evren'in oyu ne oldu?
7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, anayasa değişikliğine ilişkin referandumda, oyunu kullandı.
Evren, oyunu kullanmak için Karayolları Genel Müdürlüğü Misafirhanesi'ne geldi. 1106 numaralı sandıkta oy veren Evren, daha sonra ayrılmak üzere korumalarının yardımıyla aracına ilerlerken gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, "Bugün yasak, biliyorsunuz. Bugün açıklama yapılır mı hiç?" dedi.
Evren, aracına doğru ilerlerken, "Kalabalıkmış. Bilseydim sabahtan gelirdim" diye konuştu.
49 milyonu aşkın seçmen oy kullandı
Halk oylamasında, 49 milyon 446 bin 369 seçmen, 151 bin 546 sandıkta oy kullandı.
Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve üzerinde TC vatandaşlık numarası bulunan geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verdi.
TC kimlik numarası nüfus cüzdanı üzerinde olmayan vatandaşlar da nüfus idaresinden alınan, seçmen vatandaşın TC kimlik numarasını taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını Sandık Kurulu Başkanlarına nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi belgelerle birlikte ibraz etmesi halinde oylarını kullanabildi.
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabildi. Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz ettikleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebildi. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oyunu kullanamadı.
Seçmen kütüğünde ve sandık listesinde kaydı ve oy kullanma yeterliği bulunduğu halde halk oylamasına, hukuki veya fiili mazereti olmaksızın katılmayanlar, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından para cezasıyla cezalandırılacak.
Öncelikle "tercih" mührü kullandırıldı
Halk oylamasında, beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi üzerinde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanıldı.
Halk oylamasına katılanlar, üzerinde "tercih" yazılı mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu verdi. İl ve ilçe seçim kurulları yeterli "tercih" mührü olmaması durumunda "evet" mührünü kullandırdı.
Halk oylaması sonrası sandık, ilçe ve il seçim kurullarınca düzenlenecek tutanaklarda; sandık listesinde kayıtlı olanların sayısı, halk oylamasına katılanların sayısı, geçerli olan oyların sayısı, geçerli olmayan oyların sayısı, Anayasa değişikliğine "Evet" oyu, "Hayır" oyu verenlerin sayısı ayrı ayrı gösterilecek.
Yüksek Seçim Kurulu, İl Seçim Kurullarından gelen sonuçları birleştirerek ilan edecek.
Yasaya göre, halk oylamasına katılım oranıyla ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Oylama sonucu geçerli oyların yarısından çoğu "Evet" ise Anayasa değişikliği Türk milleti tarafından kabul edilmiş sayılacak.
Yasaklar bugün 21.00'de bitecek
bugün saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar; her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.
Bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar; emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde patlayıcı madde, kesici, delici alet ve ateşli silahları taşıyamayacak.
Saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ve halk oylaması sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak. Saat 18.00 ila 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından halk oylamasıyla ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
YSK, gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek. Halk oylamasında serbest propaganda döneminde TBMM'de grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin 6 Eylül Pazartesi başlayan radyo televizyon konuşmaları dün AK Parti temsilcisinin konuşmasıyla sona erdi.
Böylelikle serbest propaganda dönemi dün saat 18.00 itibariyle sona erdi ve yasaklar başladı.
Halk oylamasıyla ilgili gümrük kapılarında oy verme işlemi, 3 Ağustos 2010 Salı günü başladı.
Gürbulak, Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Esendere, Cilvegözü, Yayladağı, Dilucu, Dereköy, Öncüpınar, Nusaybin, Akçakale, Habur kara yolları ile Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Gaziantep, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Bodrum, Dalaman havalimanları ve Taşucu Deniz Limanı gümrük kapılarında oy verme işlemi bugün saat 17.00'de sona erecek.
Oy verme saatleri
Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00 arasında oy kullanıldı. Diğer illerde oy kullanma süresi 17.00'de tamamlandı.
Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.
Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saat 08.00'de başladı ve 17.00'de sona erdi.
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerine de sandık konuldu Sandığın konulacağı yer, cezaevi idaresinin de görüşü alınarak, ilgili ilçe seçim kurulu başkanının nezaretinde belirlendi.
REFERANDUM 2010 SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ