Yıldırım: Marmaray ile İstanbul'un toplu taşıma sorununu çözeceğiz

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray projesi ile İstanbul'un toplu taşıma sorununu büyük ölçüde çözeceklerini söyledi. Yıldırım, iktidarların de

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray projesi ile İstanbul'un toplu taşıma sorununu büyük ölçüde çözeceklerini söyledi. Yıldırım, iktidarların değişmesiyle demiryolları politikalarının da nın gelişmesinin artık değişmeyeceğini belirterek,

Bakan Binali Yıldırm, Haydarpaşa-Gebze arasında işleyecek yeni banliyö setlerinin hizmete girmesi dolayısıyla Haydarpaşa Garı'nda düzenlenen törene katıldı. Yıldırım konuşmasında, tren setlerinin ne kadar eski ve sorunlu olduğunun bilindiğini ifade etti.

Zaman içerisinde setlerin tamamının değişeceğini anlatan Yıldırım, hizmete giren setlerin her türlü konforu barındırdığını söyledi. "Banliyö hatları İstanbul için çok şey ifade ediyor. Marmaray projesinin devreye girmesiyle birlikte bu hattın önemi daha da artacak." diyen Yıldırım, Marmaray için 340 adet tren setinin Sakarya'da yapılacağını bildirdi.

60 YILIN İHMALİNİ yılın ihmalini 6 yılda gidermek kolay değil.

Gebze'den Halkalı'ya kadarki tüm sistemin yenileneceğini vurgulayan Yıldırım, "60 yılın ihmalini 6 yılda gidermek kolay değil. Demiryolunda çok şey yapıyoruz. 11 bin kilometrelik tren yolunun 6 bin kilometresinin yeniledik ." dedi.

Marmaray projesinin adım adım gerçekleştiğini aktaran Yıldırım, Marmaray'ı 2013 yılında İstanbullular ile buluşturacağını ifade etti. Yıldırım, Marmaray ile İstanbul' toplu taşıma sorununu büyük ölçüde çözeceğini dile getirdi.

Türkiye'de ray, makas ve tren seti yapan fabrikaların devreye girdiğini kaydeden Yıldırım, hemzemin geçitlerinin de yenilendiğini ifade etti.

Demiryollarını yenilemekle kalmadıklarını ve yeni hatları da devreye koymaya çalıştıklarını anlatan Yıldırım, Ankara-İstanbul arası hızlı tren hattının yapımının sürdüğünü hatırlattı.

Demiryollarına yapacaklarının başında olduklarını vurgulayan Yıldırım, "Halk demiryollarını seviyor ama seyahat etmiyor; çünkü altyapısı yetersiz bu nedenle vaktinde gidemiyor.

Yıldırım Vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için çalıştıklarını belirterek, "Artık demiryolları dönülemez bir gelişim içine girmiştir. Demiryollarına yapılan bu hamleleri kim gelirse gelsin sekteye uğratamaz. 2023 yılında demiryolları hattını ikiye katlayacağız" şeklinde konuştu.

Demiryollarının tarihi önemine de işaret eden Yıldırım, Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir rolü olan demiryollarının, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ihya edildiğini, ancak daha sonra ihmal edildiğini kaydetti.

TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karaman da demiryollarında topyekun bir değişim ve gelişim süreci yaşandığına ifade etti.

Ankara ve İstanbul'da hizmete giren yeni banliyö setlerinin azami hızının saatte 140 kilometre olduğunu aktararak, her birinin 747 yolcu kapasitesine sahip bulunduğunu belirtti.

Setlerinin her birinin 4,36 milyon dolar ve toplam maliyetinin de 140 milyon dolar olduğunu anlatan Karaman, setlerin her türlü konfora ve emniyet sistemine sahip olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldırım, yeni banliyö setlerini kurdele keserek hizmete açtı.

Boş bir tren setini gezen Yıldırım, daha sonra yolcu alan diğer banliyö setine de geçerek, yolculara "İyi yolculuklar" dileğinde bulundu.

Setlerin makinist bölümüne de oturarak ilgililerden bilgi alan Yıldırım,. Ardından hareket memuru diskini eline alarak, banliyö setine hareket izni verdi.

Demiryolu personelinden oluşan Demirordu Korosu, törende mini konser verdi. Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra yer altından sirkeciye geçerek, buradaki çalışmaları yerinde inceledi.