Suriye lideri Esad, İran'ı ziyaret edecek

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Ramazan Bayramı'nın ardından İran'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Esad, Tahran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Ramazan Bayramı'nın ardından İran'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Esad, Tahran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bir araya gelecek. Esad ve Ahmedinejad görüşmesinde ikili ilişkiler ve bölgesel konular değerlendirilecek. Esad'ın ziyareti, zamanlaması açısından da önem taşıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanpervez dün gerçekleştirdiği haftalık olağan basın toplantısında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın İran'ı ziyaret edeceğini duyurdu. Sözcü Mihmanpervez, Suriye lideri Esad'ın Ramazan Bayramı'nın ardından Suriye'ye gerçekleştireceği ziyarette, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile bir araya geleceğini, görüşmede iki ülke arasındaki stratejik ilişki sürecinin değerlendirileceğini söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Esad, İran'ı son olarak Ağustos 2009'da ziyaret etmişti. Esad'ın İran'a gerçekleştireceği ziyaretin zamanlaması da dikkat çekiyor.

Lübnan ve İsrail askerleri arasında Ağustos ayı başında gerçekleşen sıcak çatışma bölgede tansiyonu yükseltmişti. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki yaptığı açıklamada bölgede olası çatışmanın sadece bölge ile sınırlı kalmayacağı uyarısında bulunmuştu. Mutteki, Suriye'den yaptığı açıklamada Lübnan'a yönelik bir saldırıya sessiz kalmayacaklarını belirtmişti.

İki gün önce de Lübnan Başbakanı Saad Hariri gece geç saatlerde Şam'a gelerek Esad ile görüştü. Sahurda da devam edilen görüşmede Hariri ve Esad, bölgedeki gelişmeleri ve Lübnan'daki son durumu ele aldı.

Öte yandan Kuveyt'te yayınlanan Al - Rai gazetesi, Lübnan merkezli Şii Hizbullah grubu ile Suriye'nin İsrail'e karşı güç birliği oluşturacağını öne sürdü. Gazete, Hizbullah ile Suriye'nin potansiyel savaş ceplerini bölmek amacıyla ortak bir güç kurma konusunda anlaştıklarını yazmıştı.

Al-Rai gazetesine konuşan kaynaklar, Hizbullah ve Suriye'nin askeri güçlerini koordine edecek bir ortak karargah kurma konusunda anlaştıklarını ve karargah komutasının da biri Suriyeli diğeri Hizbullah'tan olmak üzere iki komutanda olacağı iddia etmişti.