Latek, Anadolu'yu Avrupa'ya raylarla bağlayacak

Tekirdağ Muratlı Demiryolu Hattı'nın tamamlanması ile Tekirdağ Limanı'nda 15 Vagonlu Latek Express Treni ile hizmet vermeye başlayacak olan Latek Loji

Tekirdağ Muratlı Demiryolu Hattı'nın tamamlanması ile Tekirdağ Limanı'nda 15 Vagonlu Latek Express Treni ile hizmet vermeye başlayacak olan Latek Lojistik, Batı ve Orta Anadolu'yu Tekirdağ üzerinden Avrupa'ya bağlayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Tekirdağ Muratlı Demiryolu Hattı'nın Türkiye'nin dış ticareti için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Latek Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erdoğan, "Demiryolu, Tekirdağ Limanı'nın daha aktif kullanımına zemin hazırlayacak." dedi. Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı olan 2023'te 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi bulunduğuna işaret ederken, "Bu hedefe ulaşmak için çok çalışmamız gerekiyor. Bizler bunu yaparken de ihracat yolları olan kara deniz ve demiryolu ulaşımlarını yoğun ve daha aktif kullanmalıyız. Bu noktada Tekirdağ Limanı için de oldukça önem arz eden Tekirdağ Muratlı Demiryolu hattı, ihraç ürünlerimizin dağıtımında demiryolunun daha aktif kullanımı noktasında katkı sunacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Tekirdağ Limanı'nda yeni demiryolu hattı ile birlikte demiryolu olarak da hizmet vermeye başlayacaklarını kaydeden Erdoğan, "Bu amaçla oluşturduğumuz 15 vagonlu Latek Express Treni, Batı ve Orta Anadolu'dan deniz yolu ile Tekirdağ Limanı'na gelecek olan yükleri Avrupa'ya taşıyacak." dedi. Hizmeti Latek Lojistik olarak kendilerinin başlattıklarını da vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erdoğan, "Tekirdağ Limanı'nın demiryolu ile bütünleşmesi ile birlikte Haydarpaşa Limanı'ndaki yoğunluk da hafiflemiş olacak. Ayrıca şehir içi ve otobanlardaki trafik yoğunluğu da azalmış olacak" ifadelerini kullandı.

MALİYETLER YÜZDE 10 DÜŞECEK

Türkiye'de ulaşımın ağırlıklı olarak karayolu ile yapıldığını, buna karşılık deniz yolu ve demiryolunun kısıtlı oranda kullanıldığına dikkat çeken Levent Erdoğan, hükümetin deniz ve demiryolu ile ilgili attıkları adımların sektöre olumlu katkıları olduğunu savundu. Levent Erdoğan, Tekirdağ Limanı'nın demiryoluna kavuşması ile birlikte özellikle nakliye maliyetlerinde minimum yüzde 10'luk bir düşüş yaşanacağını bildirdi. Bunun kriz sürecinden çıkmaya başlayan ihracatçılar için önemli bir katkı olduğunun da altını çizdi. Erdoğan, Tekirdağ Limanı'nın demiryolunun gelmesi ile birlikte Türkiye'nin ihracat konusunda transit bir üssü olacağını sözlerine ekledi.