"ABD Tacikistan'da askeri üs kurmayı düşünmüyor"

Tacikistan'da bulunan ABD'nin Güney ve Orta Asya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake, Tacikistan'da askeri üs kurmayı düşünmedi

Tacikistan'da bulunan ABD'nin Güney ve Orta Asya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake, Tacikistan'da askeri üs kurmayı düşünmediklerini kaydetti.

Tacikistan ile ABD arasındaki siyasi danışma toplantısı için Duşanbe'de bulunan Blake, Devlet Başkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Blake, ABD'in Tacikistan ile olan ilişkilerine büyük önem verdiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Tacik lider Rahman'ı BM Genel Kurul toplantısına beklediğini kaydeden Blake, "ABD Tacikistan ile güvenliğin güçlendirilmesi ve özgür demokratik toplumun oluşturulması alanlarında çalışmalarını devam ettirmek istiyor. Sınırların güvenliğinin arttırılması ve uyuşturucuya karşı mücadelede yapıcı işbirliğimiz bulunuyor. Biz gelecekte de uyuşturucunun Orta Asya, Rusya ve daha sonra Avrupa'ya sızdırılmasını azaltmak amacıyla işbirliğimizi devam ettirmeyi öngörüyoruz" dedi.

"ABD'nin Afganistan'daki operasyonları için Tacikistan'da bir üs kurmayı düşünüyor mu?" sorusu üzerine Blake, "ABD'nin böyle bir niyeti yok, çünkü bu tür bilgiler gerçeğe, uyuşmuyor." diye cevap verdi.

Blake'in Duşanbe'den sonra Rusya'ya gideceği öğrenildi.