Mutlu Kasabası El Sanatları Festivali Sona Erdi

Konya'nın Hüyük ilçesi Mutlu beldesinde bu yıl ilki düzenlenen Mutlu Kasabası Geleneksel El Sanatları Festivali sona erdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destek verdiği iki gün süren festivalin son gününde yörede artık kaybolmaya yüz tutan geleneksel el sanatları canlandırıldı. Mektep önü mevkiindeki meydanlık alanda düzenlenen etkinlikte hasırcılık, yorgancılık, demircilik, kağnı tekeri yapımı gibi günümüzde yok olmaya yüz tutan meslekler icra edildi ve tanıtıldı.
Yörede yaşayan kadınlar etkinlik kapsamında tezgahların başında hasır dokurken, kasabada faaliyet gösteren demircilik mesleğinin son ustaları da hünerlerini sergiledi. Bu arada, yörede artık kaybolmaya yüz tutmuş kağnıcılık mesleği de yeniden gözler önüne serilirken, etkinlikte kağnı tekerine ateşte ısıtılarak kızdırılan demiri monte edildi.
Mutlu Belediye Başkanı Mustafa Kemal Ateş, bölgede yaşayan insanların günümüzde kaybolmaya yüz tutan değişik iş kollarını icra edebilen, oldukça zanaatkar insanlar olduğunu belirterek, "Beldemizde 7-8 değişik iş kolunu birden görmeniz mümkün. Ama biz inşallah bakanlığımız da destek verirse, kaybolmaya yüz tutan bu el sanatlarımızı gelecek kuşaklara aktarabilmek için belediye olarak her türlü gayreti göstereceğiz. Biz geleceğimiz olan gençlerin, hasırı, demirciliği, kağnıcılığı görmesini istiyoruz. Bunlar
bizim kültürümüzde var. Türkiye'de sanıyorum üç yerde el sanatları festivali yapılıyor. Biz ilk kez düzenlediğimiz bu festivalle kasabamızın biraz daha canlanmasını ve bu mesleklerin tanıtılmasını amaçlıyoruz" dedi.
Öte yandan, kaybolmaya yüz tutan el sanatlarını icra eden yöre insanı ise kendilerine sahip çıkılmasını isterken, bu mesleklerin yeni nesillere aktarılması konusunda yetkililerden destek istedi. El sanatları festivali akşam saatlerinde düzenlenen yöresel sanatçıların katıldığı müzik eğlence programı ile sona erdi.