Körfez Doğa Sporları Grubu Kastamonu'da Doğa Eğitimi Gördü

Kurucularının çoğunun Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaşadığı Körfez Doğa Sporları Grubu yapmış oldukları pek çok faaliyete, TÜBİTAK tarafından desteklenen'Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parklarında Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi' faaliyetine kabul edilerek faaliyeti başarı ile tamamladı

Körfez Doğa Sporları Grubu Kastamonu'da Doğa Eğitimi Gördü
Kurucularının çoğunun Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaşadığı Körfez Doğa Sporları Grubu yapmış oldukları pek çok faaliyete, TÜBİTAK tarafından desteklenen'Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parklarında Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi' faaliyetine kabul edilerek faaliyeti başarı ile tamamladı.
Edremit Körfezi'nde doğa yürüyüşleri, çevresel konularda yapmış olduğu çalışmalarla ve son olarak adını, doğa, insan, çevre konulu 'Oradaydık' adlı fotoğraf sergisi ile duyuran Körfez Doğa Sporları Grubu üyeleri etkinliklerine bir yenisini ekledi.
Grubun kurucularından Yıldırım Alp, 23 Temmuz - 03 Ağustos 2010 Tarihleri arasında TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Kastamonu Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce yürütülmekte olan 'Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parklarında Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi' faaliyetine kabul edilerek faaliyeti başarı ile tamamlandığını belirterek, doğa eğitimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Yıldırım Alp, "O yörede, Dr. İsmail Menteş'in altı yıl önce başlattığı eğitimin temel amacı 'Doğanın Dilini' öğrenmeye çalışmak ve doğayı keşfederek anlayabilmek, Eğitim, katılımcılara Kastamonu ilini, coğrafyasını, Doğasını, biyoçeşitliliğini, yerel kültürünü, flora ve faunasını tanıtmayı: eko-turizm uygulamalarını göstermeyi, doğa-insan ilişkisinin irdeleyip ve aşırı tüketime dayalı büyüme odaklı ekonomilerin doğaya ve Dünyaya verdiği zararı kavratmayı hedeflemiştir. O bölgede İki yıldır eğitimin yürütücülüğünü yapan Ayşen Eren, eğitimin bilimsel altyapısı üzerine sosyal, toplumsal konuları ve güncel çevre sorunları da programa alarak teorik dersler yanında eko-sanat çalışması, folklor araştırması, doğa fotoğrafı projesi gibi uygulamalı çalışmalara da ağırlık vermiştir" diye konuştu.
Bu yılki eğitim programına gökbilim faaliyeti eklenerek gece teleskoplar ile gözlemler yaptıklarını belirten Körfez Doğa Sporları Grubu kurucusu Alp, "Bir diğer ilk, Dünya Kafe olarak bilinen toplantı yönteminin uygulamasıydı. Yerelleştirilerek Azdavay Çayevi adını alan toplantıya, Belediye, Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanları, genç yaşlı kadın erkek Azdavay halkı, imam ve muhtarlar, konak çalışanları, eğitim katılımcıları ile eğitimciler katıldı. Katılımcılar yerel giysileri giyerek konukları ağırladı, alışılmışın dışındaki bu çalışmada, büyük şehirlere verdiği göçle kan kaybeden Azdavay'ın yeniden nasıl canlandırılabileceği konuşuldu. Konukların fikir ve düşünceleri derlenerek ortak akıl oluşturuldu. Çalışmanın ikinci aşamasında eğitime katılan bizler belirlenen ortak akıl doğrultusunda 'Azdavay 2020' hayalini kurarak, bu hayale ulaşmak için önümüzdeki 10 sene içinde kim, ne zaman, ne yapmalı sorularına cevap aradık. Geliştirdiğimiz fikir ve proje taslaklarını Azdavay Çayevi çalışmasına katılan konuklara sunduk. Bu şekilde, Azdavay ilçesinin taslak stratejik planlama haritaları ortaya koyduk. Böylesi bir çalışmanın Türkiye için bir ilk niteliğini taşıdığını öğrendik. Azdavay Çayevi çalışmasında belirlenen isteklerden biri, ilçenin içinden geçen çayın temizlenmesi idi. Yerel halkın bu isteğini dikkate alan katılımcı bizler, hem gönüllü çalışarak örnek olmak hem de çöplerin doğaya atılmaması konusunda halkta bilinç oluşturmak için çayın ilçe içinden geçen bölümünü temizledik" dedi.

"DOĞA ADINA HER TÜRLÜ FAALİYETE HAZIRIZ"
Geçen yıllarda gurubun diğer kurucularından Erhan Çiftçi ve Ali İhsan Özcan 2008 yılında Palandöken dağları çevresinde, TÜBİTAK tarafından desteklenen doğanın dilini öğrenmek, doğayı keşfetmek, yöre insanı ile kaynaşmak çerçevesinde eğitimlere katıldıklarını kaydeden Yıldırım Alp, "Bizler aldığımız bu eğitim ve bilgiler çerçevesinde bölgemizdeki bu anlamda her türlü faaliyetin içerisinde bulunmak üzere hazır olduğumuzu ifade etmek isterim" şeklinde konuştu.