Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın Özelleştirmesi

Türkiye Elektrik Dağıtım A

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (TEDAŞ) bağlı Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 2 milyar 990 milyon dolarla İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu verdi.
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. yüzde 100 oranındaki hisselerin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmeleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda yapıldı. İstanbul ili Avrupa Yakası'nın elektrik dağıtımını yapan şirket 4 milyon abonesi ve 18,4 milyar kilovatsaat ile Türkiye'nin en büyük şirketi olduğu belirtildi.
İhaleye, Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş., Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., Park Holding A.Ş., Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.,Eti Gümüş ve Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu, İş-kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.- MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş., KCETAŞ- AYEN Ortak Girişim Grubu, Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. ve IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. katıldı.
İlk elemesiz turda en yüksek fiyat 1 milyar 11 milyon olarak belirlenirken, ilk eleme turunda KCETAŞ- AYEN Ortak Girişim Grubu, 2. eleme turunda Enerjisa, 3.eleme turunda Limak, 4. elemede IC İçtaş ve %. Eleme turunda Kolin İnşaat eleme turlarında elendi. İlk elemeli turda 2 miyar 90 milyon, 2. turda 2 milyar 405 milyon, 3. turda 2 milyar 725 milyon ve 4. turda 2 milyar 895 milyon dolar teklif verildi.
Kalan şirketler arasında İş kaya - MMEKA Ortak Girişim Grubu 2 milyar 985 milyon teklif verdi. Park Holding A.Ş., Cengiz Elektrik, Eti Gümüş ve Söğütsen Seramik ve Aksa Elektrik ihaleden çekilyme kararı alınca, İş-Kaya- MMEKA Ortak Girişim GFrubu ihaleyi kazandı. Son defa ihaleye teklif vermesi istenen İş-kaya-MMEKA Ortak Girişim Grubu 2 miyar 990 milyon dolar ile ihaleyi kazandı. Kesin sonuçlar Özelleştirme İdaresi Yüksek Kurulu tarafından değerlendirildikten sonra açıklanacak.
MEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı ihale sonrası yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük elektrik dağıtım bölgesinin ihalesini kazanmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Ne kadar yatırım yapılacağıyla ilgili soru üzerine Kazancı, fiyatın ihale içerisinde oluşan bir fiyat olduğunu belirterek, "Fiyat yüksek gözükebilir. Sonunda hedefe ulaşmaktı. İstanbul'u çok arzu ediyorduk. Ortağım Mehmet Emin Karamehmet'le konuştuğumuzda kendisinin yaptığı yatırımlar
birçok sektörde liderlik etmiş bir insan. Kendisinin verdiği cesaretle İstanbul'u almak istediğimize karar verdik" dedi.
Basın mensubunun üçlü konsorsiyum halinde girmesiyle ilgili sorusu üzerine Kazancı, İş kaya-Meka ortaklığı olduğunu söyleyerek, "Ana şirkette Mehmet Emin Bey'in ağırlık ortaklığı var. İş-kaya ile konsorsiyum oluşturarak ihaleye girdik. Şirketimiz 8'inde kuruldu. 13'ünde yeterlilik için son anda yetişebilmiştir" ifadelerini kullandı.
Kazancı, ödeme şeklinin şartname prosedürüne göre taksitli olacağını belirtti. Yatırım yapılması konusunda şartnamede 50 milyon dolar şart koşulduğunu, fakat daha fazla yatırım gerektiğini söyleyen Kazancı, "Birçok şirket devralındıktan sonra yatırımlarını arttırdı" diye konuştu.
Finansman konusunda ise öz kaynak ve kredi kullanılacağını belirten Kazancı, şartnamede belirtilen yüzde 20 peşin, gerisi 4 taksit dediğini, Yönetim Kurulu'nun karar vereceğini söyledi.