Klimalı Ortamda 'Zatürre' Olmayın

Klimanın doğru kullanılmaması halinde insanların çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabileceği bildirildi.

Klimalı Ortamda 'Zatürre' Olmayın
Medical Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ahmet Selvi, boğucu ve sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı klimayı doğru kullanmama durumunda ortaya çıkabilecek sağlık problemleri hakkında bilgi verdi. Düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış seçilen klimaların astımı tetikleyebileceği, zatürreye de sebep olabileceğini ifade eden Selvi, "Klimalar son derece faydalı aletler olmalarına rağmen doğru kullanılmadığında çok fazla sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Klima
sisteminde biriken ve çoğalan mantar, polen ve bakterilerin ev içindeki havayı yoğun bir şekilde kirletmesi söz konusu. Doğru kullanılmadığında klima, ilk önce solunum sistemi ve dolaşım sistemini etkiler. Kan damarlarında meydana gelen ani değişiklik kendimizi hasta hissetmemize sebep olur. Bu durum özellikle kronik kalp, akciğer ve şeker hastalığı olan yaşlı insanları daha çok etkiler" dedi.

KLİMANIN BAKIMINI YAPTIRIN

Bakımı kötü ve yetersiz yapılan klimaların, akut farenjit, nezle ve akut tonsilit gibi üst solunum yolu hastalıklarına sebep olduğunu belirten Selvi, kirli hava filtreleri, toz ve bakterilerin tekrar tekrar ev içi havasında sirkülasyona yol açtığını söyledi. Selvi, havası bu mikroorganizmalarla kirletilmiş bir ortamda zaman geçirmenin astım hastalarında bir atağın tetiklenmesine, alerjik rinitin alevlenmesine, burun, boğaz ve gözlerde tahriş hissi ve nezle benzeri hastalığa sebep olabileceğini anlattı.
Klimanın sebep olduğu bir diğer hastalığın lejyoner hastalığı olduğunu anlatan Selvi, şöyle konuştu: "Bu hastalık çok tehlikeli olabilen bir zatürree çeşididir. Sıcak, nemli ortamlarda ve su kaynaklarında yaşayabilen bir bakteri olan 'legionella' isimli bakteri bu hastalığa sebep olur. Bakımı yapılmayan klima sistemlerine yerleşen ve çoğalan bu bakteri, klima tarafından oda havasına dağılır. Bakteri içeren bu havanın solunmasıyla zatürree meydana gelir. Tipik olmayan (atipik) zatürree olarak da
adlandırılır. Adından anlaşılacağı gibi belirtiler genellikle tipik zatürreeden farklıdır. Sıklıkla mide bağırsak sistemine ait belirtiler ön plandadır; bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı görülebilir. Ayrıca kas ve eklemlerde ağrı ve ardından yüksek ateş gelişir. İlerleyen günlerde nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kanlı balgam görülebilir."
İhtiyaçtan daha büyük bir klimanın evi soğuttuğunu, sağlığı tehlikeye soktuğunu belirten uzmanlar, klimanın aylık bakımının yapılması ve filtrelerin tipine göre düzenli aralıklarla temizlenmesi gerektiğini söyledi. Boruların temizliğine de önem verilmesini isteyen uzmanlar, iç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkının altı dereceyi geçmemesi gerektiğini ifade etti.