Geceyarası zirvesinde 'yumuşama' sinyalleri
Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Başbuğ'la geceyarısı bir araya geldi. Toplantıda mahkemenin verdiği 'Balyoz' kararı da tartışıldı ve uzlaşma yolunda adımlar atıldı
ANKARA/ESKİŞEHİR - TSK’da atama krizi dün de devletin zirvesinde yoğun bir trafik yaşanmasına neden olurken hükümet, Kara Kuvvetleri Komutanı yapmak istediği Jandarma Genel Komutanı Atila Işık’ın istifasını bir süre işleme koymama kararı aldı. Krizin başından beri ilk kez kamera karşısına geçen ve Genelkurmay’dan Iğsız dışında bir isim beklediklerini duyuran Başbakan Tayyip Erdoğan Eskişehir dönüşü, Genelkurmay Başkanı Başbuğ ile bir araya geldi.
Başbakan’ın açıklamasına göre Başbuğ’un talebi üzerine gerçekleştirilen geceyarısı zirvesine “çözüm arayışı” damga vurdu. Başbakanlık Resmi Konutu’nda yaklaşık 1 saat süren görüşmede, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilecek isim konusundaki arayışla Genelkurmay Başkanlığı’na yapılacak atama konusundami mutabakat arayışına çözüm getirilmeye çalışıldığı öğrenildi.
Yumuşama sinyalleri
Başbakan Erdoğan’ın gece yarısı zirvesinden önce yakın çevresine yaptığı değerlendirmede ortamın yumuşamasına dönük sinyaller verdiği öğrenildi. Erdoğan’ın gerginliğin sona ermesinden yana olduğu ve “Hem Türkiye’nin ptrestiji, hem de TSK’nın yıpranmaması için bu işi sürdürmeyeceğiz. Bu sorun daha fazla uzatmadan, devlet sorumluluğu içinde çözülmeli” dediği öğrenildi. Geceyarısı zirvesinden hemen önce siyasi kulislere yaşayan bu sinyaller, YAŞ krizinin çözümüne yaklaşıldığı konusunda önemli bir işaret olarak yorumlandı.
Balyoz da görüşüldü
Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki görüş meden yaklaşık 1.5 saat önce Balyoz davasında 101 askerin yakalama kararına
itirazlarının kabul edildiği haberi geldi. Bu kritik geli?menin de Başbakan Erdoğan Org. Başbuğ görüşmesinde değerlendirildiği öğrenildi. YAŞ kararlarında, Balyoz Davası’nda sanık olarak yer alan 11 komutan terfi alamamıştı. Komutanların bazılarının görev süresinin 1 yıl uzatıldığı, bazılarının ise emekliye sevk edildiği ortaya çıkmıştı. Orgeneral Başbuğ, Başbakan Erdoğan’la yaptığı görü?menin ardından komutanlarla bir araya gelmedi ve konutuna geçti. Erdoğan da görüşmeden sonra Başbakanlık Konutu’nda bir saat kadar çalıştıktan sonra evine gitti. Bu arada Erdoğan, Genelkurmay Başkanı ile bir araya gelmeden önce Başbakanlık Resmi Konutu’nda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile yaklaşık 15 dakika süren bir görüşme yaptı.
Orgeneral Hasan Iğsız’ın atanmadıği Kara Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçince emekliliğini isteyen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık’ın bu kararından vazgeçebileceği belirtiliyor. Radikal’e konuşan üst düzey bir kaynak Işık’ın Kara Kuvvetleri Komutanı olmaya ikna edilebileceğini söyledi “Görüşmeler sürüyor, ihtimallerden biri de bu’ diye konuşan kaynak, ‘Diyalog kanallarının açık olması sonuç getiriyor. Konuşma kanalları kapalı olsa umutsuz olmak için sebep olurdu. Oysa konuşulduğu sürece bir uzlaşma bulunuyor” dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un görüşmelerinin bir uzlaşma formülü bulmayı amaçladığını vurgulayan kaynak, atamalar sürecinin dört kişi arasında geçtiğini şu sözlerle ifade etti: “Tabii sürece dahil olan belli sayıda kişi var. Ancak süreç aslında dört kişinin arasında: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül. Bu yetkililer dışında sürecin tamamına hâkim olan kimse yok.”
‘Düzenlemeler çok iyi’
Üst düzey kaynak, Yüksek Askeri Şûra kararları ve atama krizi konusunda da şunları söyledi: “Atamalarla ilgili yasal düzenlemeler zamanında çok iyi yapılmış, hiçbir açık yok. İnhanın, teklifin, onayın kimin tarafından verileceği her dört kademeden gayet açık yazılmış. Teamül dediğiniz, devlet yönetiminde yasalarda belirsizlik bulunduğunda devreye girer, oysa burada belirsizlik yok. Bugüne kadar herkes Şûra kararları neyse, onun kabul edileceği şeklinde bakmış sürece. Oysa Bakan’a, Başbakan’a, Cumhurbaşkanı’na verilen açık Anayasal, yasal yetkiler var. Şûra kararları bu süreçte bir tavsiye kararı niteliğinde. Yadırganması, şimdiye dek bu uygulamaya gidilmemesinden. Yoksa, Anayasa ve yasalar çerçevesinde yürüyen bir süreç devam ediyor.”
Yoğun trafik
Bu arada dün hükümete yakın gazetelerde Erdoğan’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirmek istediği, Orgeneral Atila Işık’ın, Başbuğ ile Orgeneral Arslan Güner’in baskısı yüzünden istifa ettiği iddiası yer aldı. Bunun üzerine Işık dün bir açıklama yaptı: “Yasal yükümlülük süremi tamamlamış olduğumdan, tamamen kendi istek ve arzumla emeklilik işlemlerimin başlatılmasını 5 Ağustos 2010 günü istedim. Bu ifademin dışında bazı basın ve yayın organlarında yer alan haber ve bilgilerin doğru olmadığını kamuoyuna saygıyla duyururum.”
Erdoğan’sa dün Işık’ın geçen perşembe emeklilik istediğine dikkat çekerek, “Emeklilik talebinin anında işleme konulması söz konusu değil. Yani bu emeklilik talepleri ay sonuna kadar devam edebilir” dedi. Erdoğan, bu açıklamayla KKK için hâlâ Işık’ın düşünüldüğünü ima etti.
Erdoğan dün Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bir araya geldi. Erdoğan ve Gönül görüşürken Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık Genelkurmay’a gitti. İki komutanı Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner ile Hava Kuvvetleri Komutanı Iğsız izledi. Komutanların İlker Başbuğ’un başkanlığındaki toplantısına Ankara’da bulunan diğer bazı orgeneraller de katıldı. Gönül de Erdoğan’la görüşmesinin ardından 14.40’da Komutanların toplantısına katıldı. Koşaner, Gönül’ün katılmasının ardından toplantıdan ayrılan ilk komutan oldu.
Erdoğan, Gönül’le görüşmesi sonrasında Ankara Tren Garı’ndan, hızlı tren ile miting düzenleyeceği Eskişehir’e gitti. Erdoğan trende gazetecilere şu açıklamayı yaptı. “YAŞ, her yılın ağustos ayında rutin çalışmasını yapar. Bu yılki toplantılarda da biliyorsunuz Genelkurmay Başkanımız teklifini yapar ve Milli Savunma Bakanı inhasını yapar. Ben de Cumhurbaşkanımıza imzalar veya imzalamadığım takdirde geri iade etmek gerekirse geri iade ederim. Ama aksi takdirde Cumhurbaşkanımıza imzalar sunarım. Tabii bu yılki teklifte Milli Savunma Bakanımızın inha etmediği ve benim de uygun bulmadığım bazı teklifler olmuştur. Şu anda 30 Ağustos’a kadar Genelkurmay Başkanımızın görev süresi vardır. Tabii Genelkurmay Başkanımızdan sonra görevi devam ettirecek orgeneralimizin ki bu yasalarımıza göre Kuvvet Komutanları’ndan birisi olabilir, ve Genelkurmay Başkanı biliyorsunuz Bakanlar Kurulu kararıyla atanır, konuyla ilgili olarak da şu anda görüşmelerimiz, çalışmalarımız devam ediyor. (‘Genelkurmay’la ilgili Kararname imzaya açıldı mı?’ sorusuna) Şu anda bu konuyla ilgili olarak tabii önce mutabakatımızı sağlayacağız. İsim üzerinde mutabakat sağlandığı anda zaten kararnameyi çıkarmak bir problem değil. Kararnameyi bir iki günde çıkarırız. O mesele değil. Tabii sadece Genelkurmay Başkanlığı değil, bu arada Kara Kuvvetleri Komutanlığı olayı var.”
Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’la görüşmesi konusundaysa şunları söyledi: “Kara Kuvvetleri Komutanlığı konusunda da Genelkurmay Başkanımızın teklifi olmuştur. Bu teklif, inha edilmemiştir. Farklı bir ismi genelkurmay başkanımız bir defa bana teklif edebilir. Bu teklifin gelmesi halinde onu değerlendirir, ona göre adımımızı atarız.”