Arıcılık sektörünün sorunları Ardahan'da görüşülüyor

Arıcılık ve Bal sektörünün sorunları ile bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin tartışıldığı çalıştay Ardahan'da yapıldı. Ardahan 11. Ulusal Kültür v

Arıcılık ve Bal sektörünün sorunları ile bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin tartışıldığı çalıştay Ardahan'da yapıldı. Ardahan 11. Ulusal Kültür ve Bal Festivali etkinlikleri içerisinde yer alan çalıştayın sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan çalıştayın açılışında konuşan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, bu yıl 11.'si gerçekleştirilen 'Ulusal Kültür ve Bal Festivali'nin artık halk tarafından benimsendiğini söyledi. Yapılan festivalle göç veren Ardahan'ın geri göç almasını amaçladıklarını kaydeden Köksoy, ''11 yıldır devam ettirdiğimiz bu festivalimiz artık zaruri hale geldi. Bunu milletimiz artık sorguluyor. Mevcut nüfusumuzun dört katını göç vermişiz. İşte bu festivalle bal ve benzeri ürünlerimizin tanıtımını yapmak ve göç eden vatandaşımızı geri getirmeyi amaçlıyoruz.'' dedi.

"PATENTLE BALIMIZI HAK ETTİĞİ NOKTAYA GETİRECEĞİZ"

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu da ilde yıllardır arıcılık ile ilgili akademik bir çalışmanın yapılmamasından dolayı arıcılığın istenilen seviyede olmadığını belirtti.

Arıcılığa teşvik ve talebin arttırılması gerektiğine vurgu yapan Evliyaoğlu, ''Ne yazık ki, elimizdeki bu hazineyi şimdiye kadar istediğimiz şekilde değerlendiremedik. Ama bu yıl başlattığımız patent çalışmasıyla balımız artık markalaşacak. Yani piyasada Ardahan balı olacak. Dolayısıyla bu durum karşısında 'yaklaşık 300 çeşit çiçekten yapılan ve çalışkanlığıyla dünyada örnek olan Kafkas arı ırkından yapılan bu bal bizimdir' diyebileceğiz. Ayrıca bundan sonra arıcılıkla ilgili eğitimlere de ağırlık ermeyi planlıyoruz.'' diye konuştu.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Latif Tosunoğlu ise Ardahan'da çok güzel şeyler olduğunu söyledi. Ardahan'ın dışarıdan bakıldığında şantiye konumuna gelmiş bir il olduğunun altını çizen Tonusoğlu, "Balda da eğer patent çalışması sonuçlarınsa arıcılıkta çok büyük bir mesafe kat etmiş olacağız.'' değerlendirmesinde bulundu.

Oturumu yöneten Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rüstem Hayat da bir hafta içinde çalıştayın sonuç bildirgesini açıklayacaklarını dile getirdi.