Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan Ve Kırgızistan Dışişleri Bakanları Bodrum'da Biraraya Geldi

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan dış işleri bakanları gayri resmi olarak istişare yapmak ve ikili konuları ele almak için biraraya geldi.

Bodrum'da bir araya gelen 4 ülkenin bakanları The Marmara Otel'de bir basın toplantısı düzenledi.Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev'in birlik ve beraberlik mesajları verdikleri toplantıda Bakan Davutoğlu "Ev sahibi olarak çok mutlu bir gün yaşıyorum" dedi.
"Türkçe konuşan 3 kardeş ülkenin dış işleri bakanları ile birlikteyiz" diyen Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "Bildiğiniz gibi geçen sene ekim ayınca Nahçıvan'da, Türkçe konuşanlar Türk Dünyası Konseyi kurulmuştu. Ve yine orada dört ülke bu girişimi başlatmıştık. İnşallah önümüzdeki ay bunun ikinci toplantısını zirve düzeyinde gerçekleştireceğiz. Biz daha önce bir çok vesilelerle değerli arkadaşlarımla, kardeşlerimle görüştüğümde hep resmi toplantılarda bir araya geldiğimizi fark ettik. Bu sefer
istedik ki aile içerisinde, resmi olmayan bir formatta kardeşçe her şeyimizi paylaşalım. Davet ettim, icabet ettiler, çok memnunuz. Bu toplantı bu formatta gerçekleşen ilk toplantı.İnşallah son olmayacak. Bugün bir tekne gezisinde beraber olduk. Bu geleneği devam ettirmeye kararlıyız. Bu hem dostça bir istişare imkanı veriyor hem de ikili konuları da ele alıyoruz. Böylece bir çok konuda ortak görüşe sahip olan, ortak dili konuşan, ortak coğrafyayı paylaşan, ataları, soyları bir olan bu kardeş ülkelerin dış
işleri bakanları olarak yepyeni bir birliktelik içinde her şeyi paylaşma imkanı buluyoruz. Burası da onların yeni yurdu, ana yurdu. Böyle bakıyoruz. Aramızda dağlara, aramızdaki mesafelere gerçekten uzaklık gibi değerlendirmiyoruz" dedi.
Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ise "Ahmet Bey'e çok teşekkür ederim" diyerek başladığı konuşmasında "Türk kardeş devletlerinin bakanları, başkanlarının sık sık görüşmesi lazım. Çünkü bizim tarihimiz kültürümüz bir. Biz birlikte olursak bizim kuvvetimiz daha da büyük olacak" dedi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'da bu formatta ilk defa bir araya geldiklerini belirterek "Beraber çalışalım ki problemleri halledelim. Aynı dilde konuşuyoruz. Tarih, kültür bakımından birbirime yakınız. Meseleleri beraber olarak halletmek çok önemlidir. Bu görüşmemizde Azerbaycan'ın büyük bir problemi olan Dağlık Karabağ'ın durumunu da müzakere ettik" diye konuştu.
Son olarak Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev söz aldı. Bakan Kazakbayev "Kardeşlerimizin bu sözlerine katılıyorum. Ahmet Davutoğlu ağabeyimizin nazik daveti ile buradayız. Kırgızistan'da olan siyasi olaylardan sonra maddi ve manevi katkıda bulunan burada oturan kardeşlerimize, bütün kardeş haklara çok teşekkür etmek istiyorum. Biz böyle devam etmeliyiz. Sadece dilde, dinde değil işte de birlik olmalıyız. Çok taraflı nasıl bir işbirliği yapacağız, Türk birliği olarak gelecekte de ne yapacağız
onları da dile getiriyoruz. İnşallah her şey iyi olacak. Bu sene burada toplandık. Gelecek sene sadece deniz kenarında değil Tanrı Dağları'nda toplanabiliriz. Kardeş Türkiye'ye bütün alanlarda yüksek başarılar dilerim" ifadelerini kullandı.
"TÜRK DÜNYASI KONSEYİ SEKRETERYASI İSTANBUL'DA OLUŞACAK"
Toplantıda Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu birlikteliğin güçlenmesi konusundaki çalışmalara ilişkin yöneltilen soruda "Kurumsallaşmanın ön çalışmaları geçen sene Nahçıvan zirvesinden sonra başlamıştı. İnşallah bu sene zirvede daimi olarak bir Türk Dünyası konseyi sekreteryası İstanbul'da oluşacak. Bunu sürdürme konusunda çok güçlü iradeye sahibiz. Bu sekreterya oluşunca, Ruslan beyin çok güzel vurguladığı gibi dilde, dinde, kültürde beraberlik dışında birde amelde birlik olacak. Tek bir ses
halinde bir çok konularda kendi içimizde bir dayanışma içerisinde olacağız. Kırgızistan'ın derdi varsa Kırgızistan'ın derdi değildir. Türkiye'nin derdidir, Azerbaycan'ın derdidir. Kazakistan bu sene AGİT dönem başkanlığını aldı. O sadece Kazakistan'ın şerefi değil,bizim şerefimiz. Ortak kültüre sahip ülkelerin başarısı. Onların başarısı bizim başarımız. Onların sıkıntısı bizim sıkıntımız. Tanrı Dağları'ndan burada Beydağları'na kadar, Toroslara kadar aynı coğrafyayı teneffüs ediyoruz"şeklinde açıklamada
bulundu.
"GEMİLER İSRAİL'DEN AYRILDI"
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsrail'in güçlerinin saldırısına uğrayan yardım gemileri ve konunun incelenmesi için oluşturulan komisyon ile ilgili soruya cevabından şunları söyledi:
"Hatırlayacaksınız 31 mayısta İsrail sivil konvoya karşı saldırı gerçekleştirdikten hemen sonra Türkiye'nin çağrısı ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanmış ve bütün ülkelerin mutabakatı ile uzun müzakereler sonrasında bir başkanlık açıklamasını kabul etmişti. Şimdi bu başkanlık açıklamasına geçen ana unsurlar birer birer hayata geçiyor. O başkanlık açıklamasından hepinizin hatırlayacağı gibi yolcuların hemen serbest bırakılması talep edilmişti. Yolcular serbest bırakıldılar. Yine aynı Birleşmiş
Milletler Güvenlik Konseyi Başkanlık Açıklaması'nda gemilerin serbest bırakılması talep edilmişti. Bütün gemiler İsrail'den ayrılmış durumdalar. Yine aynı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında bunun uluslar arası tarafsız bir komisyonca incelenmesi talep edilmişti. Bu hafta itibari ile sayın Ban Ki Moon'un yaptığı uzun çalışmalar sonrasında bu komisyonda oluştu. Bu komisyon ilk toplantısı 10 ağustosta gerçekleştirecek".
"BİZİM BU KOMİSYONA GÖSTERDİĞİMİZ ADAY BELLİ OLMUŞTUR"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin adı geçen komisyona gösterdiği adayın çok tecrübeli bir diplomat olduğunun altını çizdi.
Bakan Davutoğlu "Bizim bu komisyona gösterdiğimiz aday belli olmuştur. Ancak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri nihai olarak komisyonu oluşturduğu için onun açıklaması için ismi onda mahfuzdur. Çok kıdemli, tecrübeli bir diplomatımızdır. Ancak dediğim gibi Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyince talep edildiği şekilde oluşturduğu bir komisyonudur. Dolayısı ile isimlerin açıklanması da genel sekreter tarafından yapılacaktır. Ayrıca Cenevre'de İnsan Hakları Konseyi
tarafından da bir komisyon oluşturulmuştur. Oda çalışmalarına başlamıştır. Bizim için burada esas olan vatandaşlarımızın hukukunun korunması ve uluslar arası hukuk ilkeleri karşılığında bütün ülkelerin mutlak anlamda eşit ve hesap verebilir durumda olmalarının teğitidir Biz bu komisyonların çalışmalarına, başarılı olması için her türlü katkıyı Türkiye olarak vereceğiz . Bu konudaki taleplerimizi de bundan sonrada yakından takip etmeye devam edeceğiz"şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu özel bir tekne ile Rodos'a giderek Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Durutsas ile görüşeceğini sözlerine ekledi.
(OU-Y)