Koç, Savcı Öz'ü Eleştirdi Gaziantep

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile ilgili başlatılan incelemeye ilişkin olarak, 'Biz bir şeyler sorgularken bu yetkili savcı sürekli olarak birtakım yeni boyutlar katıyor olaya' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile ilgili başlatılan incelemeye ilişkin olarak, 'Biz bir şeyler sorgularken bu yetkili savcı sürekli olarak birtakım yeni boyutlar katıyor olaya' dedi.
Koç, CHP Gaziantep İl Binasında düzenlediği basın toplantısında, Gaziantep ve Kilis il merkezi ile ilçelerini dolaşacaklarını ve referandumda 'hayır' demenin gereklerini anlatacaklarını belirterek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Koç, bir gazetecinin Deniz Baykal hakkındaki incelemeye ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu:
'Biz bir şeyler sorgularken bu yetkili savcı sürekli olarak birtakım yeni boyutlar katıyor olaya. Bir telefon konuşmasından yola çıkarak bir önceki Sayın Genel Başkanımız Deniz Baykal hakkında da bir fezleke hazırlandığı iddiaları var. Sayın Baykal'ın deyimiyle 'yeni bir Ergenekon safsatası.' 
Ben yadırgıyorum. Bir partinin o dönem görev yapan bir genel başkanı tabii ki bir eski adalet bakanıyla konuşabilir. Ortada yürümekte olan bir davayla ilgili alınacak kararın kaç kişiyle alınabileceği konusunda bir çelişki varmış, 6 mı 7 mi, bu soruyu sorabilir, bütün bunlar çok doğal diyaloglar, olması gereken diyaloglar. 
Ben çok merak ediyorum, Sayın Başbakan'ın gizli kapaklı görüşmelerinde yaşanan bu süreçle ilgili ne gibi telkinleri oluyor, ne gibi yorumları oluyor, ne gibi yönlendirmeleri oluyor. Herhalde günü geldiğinde gerçek bir hukuk devleti çerçevesinde bunların da hesabı sorulacaktır.'

-YAŞ KARARLARI-

Koç, gazetecilerin, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesi ve sonrasında yaşananlara ilişkin sorusu üzerine ise Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu, bu hukuk devleti normları çerçevesinde her kurumun işlerlik kazandığını söyledi.
Bazı tesadüflere değinmek istediğini, o tesadüflerin bazen çok ilginç sonuçlar çıkartabildiğini ifade eden Koç, şöyle devam etti:
'Adı geçen komutanın tam terfi gününde savcılıkla ilgili bir kovuşturmaya maruz kalması ilginç bir tesadüf olarak gözüküyor. Zaten baktığınız zaman demokraside sorgulama bu tesadüflerin altını karıştırmakla başlıyor. Niye terfi edeceği gün bu soruşturma başlıyor da daha önceki süreçler içinde ele alınmıyor? Yoksa hukuk devleti normları içinde her kurumun bu normlara bağlı olarak çalışması gereğinin altını bir kez daha çiziyorum. Bu tesadüfler boyutunda herkes gibi ben de bu tesadüfün nedenini, altını sorgulama ihtiyacı hissediyorum. Yoksa bir hukuk devletindeyiz, normlarımız var, bu normlar çerçevesinde her kurum çalışacak bunda hiç kimsenin söyleyeceği hiçbir şey yok.'
Türkiye'nin çok çabuk kriz üreten ve çok çabuk kriz tüketen bir ülke olduğunu öne süren Koç, 'Yani Türkiye krizsiz yaşamayan bir bağımlı ülke haline gelmiştir. O dünkü krizdi, bakalım bugün neler gelişecek. Ona göre de siyaset gündemi çabuk doğar, çabuk yaşlanır, çabuk değişir' dedi.
Güneydoğu raporu ile ilgili soruya karşılık da Koç, bugün izlenen politikalarla ayrıştırılmaya çalışılan bir ülke gördüklerini, yaptıkları değerlendirmeleri hem siyasi hem sosyal hem ekonomik, psikolojik ve sosyolojik boyutunu CHP'nin yetkili kurullarının değerlendireceğini belirterek, raporu Türk halkına sunmak için hazırladıklarını ifade etti.
05.08.2010 12:37:48