Kim Grup'tan Kumanya Kampanyası

Ramazan'da KİM mağazalarında, ihtiyaç sahibi insanlar için Türkiye'de ilk kez uygulanacak büyük kapsamlı bir kumanya kampanyası başlatılıyor.

Avrupa'da "Askıda Kumanya (askıda kahve, askıda ekmek gibi)" olarak bilinen uygulamanın benzerini Türkiye'de ilk kez KİM Marketleri hayata geçirdi. Yoksul vatandaşlar için Ramazan ayında uygulanacak kumanya kampanyası kapsamında toplanacak yardımlar ise, Kızılay, İnsani Yardım Vakfı, Kimse Yok Mu, Yardım Eli gibi yardım kuruluşları ile KİM'in 52 mağazasının bulunduğu ilçe belediyeler kanalı ile dağıtılacak.
Projenin Hyatt Regency Otel'de yapılan tanıtım toplantısında KİM Marketleri Genel Müdürü Hamit Akçay, Avrupa'da var olan ancak ülkemizde bir ilk olan bu organizasyonda temel amacın " veren el ile alan elin birbirini görmemesi" olarak açıkladı.
Akçay, "İyilikte KİM'in Payı Var" sloganı ile başlatılan kampanya hakkında şu bilgileri verdi:
"Kampanyamız, ilk olarak 'askıda kumanya' olarak ortaya çıktı. Yardım yapanla yardım alanın birbirini görmediği bu anlayışın bir uygulaması da kültürümüzde de sadaka taşları ile hayat bulmuştur. Örneğin, geçmiş yıllarda varlıklı kişiler, belli yerlerdeki oyuklara ihtiyacı olanlar için para bırakır, ihtiyacı olanlar da oradan ihtiyacı kadarını (daha fazlasını değil) alırdı. Maddi durumu düzelirse o da aldığı kadarını yine o oyuğa bırakırdı.
Yine bu kampanyayı düşünürken ilham kaynaklarımızdan biri de 'Kendin için istediğini başkası için de istemezsen bizden değilsin" yaklaşımı oldu. Biz bu kaynaklardan yola çıkarak Askıda Kumanya Kampanyası'nı hayata geçirdik. Ancak uygulamada hem tüketicinin güvenini sarsmamak hem de daha pratik hale getirmek için yardım kurumlarıyla birlikte çalışmaya karar verdik. Bütün yardım kurumları da en az bizim kadar heyecanla karşıladılar."

EN AZ 15 BİN KUMANYA BEKLENİYOR
Toplantıda kampanyanın uygulanması hakkında bilgi veren Akçay, 52 mağazalarına gelecek olan müşterilerin 19.90-29.90 ve 44.90 TL olmak üzere 3 farklı fiyat seçeneğinde satışa sunulan hazır kumanya paketlerinden dilediğini dilediği kadar alabileceğini, bu yardımı istedikleri bir yardım kuruluşuna bağışlayabileceklerini belirterek, "Mağazada doldurulacak formlar, noter tasdikli kutulara atılacak. Daha sonra bu kutular, yine noter huzurunda açılacak. Ayrıca, bazı yardım kurumları, kumanyaların hangi ihtiyaç
sahibine gönderildiği konusunda bağışı yapan kişilere telefonla bilgi verecek ve makbuzlarını adreslerine gönderecekler" dedi.
Akçay, KİM mağazalarında 25 TL'lik alışveriş çekleri hazırladıklarını, vatandaşların aynı yöntemle bu çekleri de bağış kutusuna atabileceğini, böylece ihtiyaç sahibinin çek tutarında dilediği ürünü alabileceğini kaydetti.
Hamit Akçay, kampanya kapsamında en az 15 bin adet kumanya paketinin bağışlanmasını beklediklerini de vurgulayarak, "Böylece ortalama 500 bin TL büyüklüğünde bir hayır köprüsü kurulacak" diye konuştu.
Akçay, kampanya kapsamında, KİM'in 52 mağazasında her 100 kumanyaya karşılık 3 kumanyanın da KİM tarafından bağışlanacağını kaydetti.

HEDEF 1 MİLAR DOLARLIK CİRO
Toplantıda, KİM Grup hakkında bilgi veren ve hedeflerini de açıklayan Genel Müdür Hamit Akçay, gelen bir soru üzerine, şu anda 52 olan mağaza sayısını yılsonunda 60'a çıkarmayı planladıklarını anlatarak, "Öncelikle İstanbul'da yeni mağazalar açacağız. İçerenköy mağazamızın hazırlıkları sürüyor. İstanbul ve İzmit dışında Sakarya, Tekirdağ, Yalova gibi öncelikle çevredeki illere odaklanacağız. Daha sonra hedefimiz tüm yurda yayılmak" şeklinde konuştu.
2009 yılında Kazançlı İstanbul Marketleri'nin 200 milyon dolar olan cirosunun bu yıl 300 milyon dolar civarında gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Akçay, hedeflerinin 2016 yılında ciroyu 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu vurguladı.
Perakende sektöründeki gelişmelere de değinen Akçay, önümüzdeki 5 yıl içinde perakendede ciddi bir kırılma olacağını belirterek, şu bilgiyi verdi: "Sektörün önümüzdeki yıllarda önemli bir değişim geçireceğini ve daha aktif olacağını düşünüyorum. Bunun paralelinde, yabancı firmaların şu anda organize perakende içerisinde yüzde 40 civarında olan Pazar payının 5 yıl sonra yüzde 50 civarında olacağını tahmin ediyorum."
Öte yandan, basın toplantısında, her yıl Ramazan ayında ciddi bir kumanya pazarının oluştuğunu da açıklayan KİM Genel Müdürü Hamit Akçay, pazarın büyüklüğünün 500 milyon TL'yi bulduğunu kaydetti.
Bu doğrultuda, Ramazan kumanyalarında gündeme gelen ve halkın sağlığını tehdit eden hilelere de dikkat çeken Hamit Akçay, her sene Ramazan'da mantar gibi adı sanı hiç duyulmamış markaların ortaya çıktığını belirterek, "Yıl boyunca var olmayan gıda ürünleri markaları, bir anda Ramazan ayında kumanya paketlerinde ortaya çıkıyor. Bu bir marka ise yıl boyunca niye satılmıyor? Niye sadece yılda bir kez ortaya çıkıyor? Çünkü bu markaların kalitesi çok düşük. Bazıları da bayatlamış, son kullanım süreleri geçmiş
ürünleri kapsıyor" diye konuştu.
KİM mağazalarında prensip olarak her yıl sadece yıl boyu raflarında sattıkları güvenilir markaları kumanya paketlerine koyduklarını belirten Akçay, bu hassasiyetin arka planında şirket sahibi Ersan ailesinin yemediğimiz hiçbir şeyi, ne müşterilerimize ne de çalışanlarımıza yedirmeyelim yaklaşımının belirleyici olduğunu bunun kendileri için bir şirket felsefesi olduğunu anlattı.
Ramazanda, vatandaşların hayır duygularının sömürüldüğünü ve kumanyaların artık promosyona döndürüldüğünü de kaydeden Akçay, "Son yıllarda kumanyalar daha ucuza yönlendiriliyor. Paketlere en ucuz ve en kötü ürünler konuluyor. Örneğin, sofralık zeytin diye yağlık zeytin, baldo pirinç diye kırık pirinç konuluyor. Piyasada kuşyemi olarak satılan bakliyat kumanya içerisine konuluyor" dedi.
Sorular üzerine Ramazan ayı öncesi parekende sektöründe hareketlenen fiyatlara da değinen Hamit Akçay, özellikle kırmızı et fiyatlarındaki artışlara dikkat çekti. Et ithalatının gündeme gelmesi ile 13 TL'ye inen kilo karkas et fiyatının bugün yeniden 16.50 TL'ye çıktığını açıklayan Akçay, son dönemde ayçiçek yağının da fiyatları artan ürünler arasında yer aldığını söyledi. Akçay, bakliyat ürünlerinde ise Ramazan öncesi fiyat hareketi gözlenmediğini kaydetti.