Kaçak kazı operasyonunda kral mezarı bulundu

Muğla'nın Milas ilçesinde 7 aydır Muğla emniyet müdürlüğü ekiplerinin takip ettiği kaçak kazı operasyonunda Kral Mausolos'un babası Hekataios'un mezar

Muğla'nın Milas ilçesinde 7 aydır Muğla emniyet müdürlüğü ekiplerinin takip ettiği kaçak kazı operasyonunda Kral Mausolos'un babası Hekataios'un mezarı ele geçirildi.

Milas Zeus Karios Kutsal Mabet Alanı'nda yapılan kaçak kazı esnasında Kral Mausolos'un babası Hekataios'un kayıp mezarı bulundu. M.Ö. 4. YY başlarında 395 yılında öldüğü tahmin edilen Kral Hekataios'un ölümünden sonra oğlu Kral Mausolos Kayra siyasi yönetim merkezini Milas'tan Bodrum'a taşımıştı.

Muğla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 7 aydır takip edilen kaçak kazı operasyonunda 8 kişi gözaltına alınmıştı. Operasyonda 17 adet bronz sikke ele geçirilmişti. Milas'ın Hisarbaşı Mahallesi'ndeki kutsal alanın hemen üstünde bulunan taş baraka Haziran ayı içinde kimliği öğrenilemeyen bir kişiye 250 bin dolar para karşılığında satıldığı belirlendi. Operasyonda Mabetteki yaklaşık 10 metre uzunluğundaki sütunun başlangıç noktasındaki baraka içerisindeki beton kapaktan yerin 12 metre altına inildi. Burada iki büyük odayla karşılaşan yetkililer, 2 metre büyüklüğünde iki lahite rastladı. Lahit içinde 1 metal arama dedektörü, 2 adet elmas uçlu matkap uç, eserleri yukarı çıkarmada kullanılan calaskar, 2 merdiven, aydınlatma aparatları, soğutma hortumları, çelik halatlar, koruyucu başlıklar (Baret) ve kürekler ele geçirildi.

KOM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sürdürülen çalışma neticesinde kaçak kazı yaptıkları belirlenen N.K. (61), O.Y. (37), M.T. (67), M.Ö. (39), M.A. (35), M.S. (42), Y.D. (43) ve F.B. (41) isimli zanlıların evleri ve iş yerlerine operasyon düzenlendi. Operasyonda 17 adet Bizans ve Helenistik döneme ait Bronz sikke ele geçirildi.

OPERASYON SÜRÜYOR

Muğla KOM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen operasyonda yakalanan 8 kişinin sadece bu iş için çalışan kişiler olduğu tahmin ediliyor. Operasyonun halen devam ettiği öğrenilirken, ismi henüz açıklanmayan ünlü zengin ve tarihi eser ile yakından ilgilenen Türk işadamlarının kaçak kazıyı yaptırdıkları ileri sürülüyor. Kral Hekataios'un lahitinin olduğunun bilinmesine rağmen, nerede olduğu bilinmiyordu. Kaçak kazı ile ortaya çıkan 10 metre uzunluğundaki lahitin, kaçak kazı şebekesi tarafından ortaya çıkarıldığı öğrenildi.

LAHİTTE NELER VAR?

Polis tarafından yerin 12 metre altında yapılan operasyonda dikdörtgen şeklinde 10 metre uzunluğundaki Kral Hekataios'un lahitinde figürleri yer alırken, ziyafet sahnesi, av şöleni gibi figürler de var.

KRAL HEKATAİOS KİMDİR?

Yunan yazarı ve Ünlü Karya Kralı Mausolos'un babası olan Hekatailos, M.Ö. 4. YY. 395'de öldü. Siyasi merkez olarak bugünkü Milas ilçesini kullandı. Öldükten sonra oğlu Kral Mausolos siyasi merkezi Bodrum'a taşıdı. Pers istilası sırasında İonları Perslere karşı ayaklanmaktan vazgeçirmeye çalıştı. M.Ö. 494 yılında İonlar Perslerle anlaşma yapmak zorunda kalınca Pers satrabına gönderilen elçiler arasında yer aldı ve satrabı ikna ederek İonia kentlerinin yeniden eski yasal konumlarına kavuşmasını sağladı. Hekataios'un bilinen iki yapıtından biri olan Genelogiai (Soyağaçları) ya da öteki adıyla Historiai (Tarihçeler).

Öte yandan Ges Periodos ya da öteki adıyla Periegesis (Dünya Turu) adlı yapıtından günümüze ulaşan parçaların sayısı 300'ü geçer. Bu yapıt biri Avrupa'yı, öteki Asya'yı (Mısır ve Kuzey Afrika'yla birlikte) kapsayan iki bölüm olarak yazılmıştır. Hekataios, Eski Yunan tarihçileri için hiçbir zaman çekiciliğini kaybetmeyen coğrafya ve etnografya alanlarında genellikle öncü olarak kabul edilir. M.Ö. V. yüzyılda yaşamış tarihçi Herodotos, Hekataios'un yapıtını geniş ölçüde kullanmış, ama adından yalnızca eleştirecek bir konu bulunduğunda söz etmiştir.