İran'ın Kum Eyaleti Valisi Konya'yı Geziyor

İran'ın Kum Eyaleti Valisi Muhammed Hüseyin Musapur ve beraberindeki heyet, Konya ve Beyşehir ilçesini gezdi.

Konya'da gezi ve incelemelerde bulunan Vali Muhammed Hüseyin Musapur ve beraberindeki 13 kişilik heyet, Vali Yardımcısı Yusuf Özdemir'in eşliğinde Beyşehir ilçesine geldi. Tarihi Eşrefoğlu Camii ve Külliyesi'ni gezen konuk heyete cami imamı İsmail Efe, ibadethanenin tarihçesi hakkında bilgi aktardı. Tarihi bedesten ve İsmail Ağa Medresesi'ni de ziyaret eden Musapur ve beraberindekiler, daha sonra Beyşehir Gölü üzerinde düzenlenen yat turuna katıldı. Yat turu esnasında gazetecilere, ziyareti ile ilgili
değerlendirmelerde bulunan Musapur, İran Cumhuriyeti olarak yapmış oldukları çalışmalardan bir tanesinin de kardeş ve komşu ülkelerle olan ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu listenin ilk başında yer alan bir ülke olduğunu vurgulayan Musapur, iki ülkenin geçmişinden dolayı var olan birçok ortak nokta olduğunu belirterek, "İşte bu ortak kültürel, dini ve sosyal noktalardan dolayı, İran ve Türkiye arasındaki çeşitli illeri birbirine bağlamak ve bu illerin ilişkilerini geliştirmek de bu
açılımın bir parçası olarak görünüyor bizde" diye konuştu.
İran ve Türkiye'deki illerin kendi kapasitelerine sahip olduğunu ancak, kapasiteler üzerinden birlikte çalışıp işbirliğinin geliştirilebileceğine vurgu yapan Musapur, iki ülkenin birbiriyle çalışmasının, bölgesel kalkınmayı sağlamasının yanında, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ve ekonominin canlanmasına da yardımcı olacağını söyledi.
Konya ve Kum'un benzerliklerini dile getiren Musapur, "İlginç bir nokta da var. Bir gündür Konya'da bulunuyorum ve onlarca Kum'da gördüğüm birçok şeyleri de Konya'da görüyorum, Konya'da karşılaştım. İnsanların duygularının birbirine yakınlığı bunlardan bir tanesi. Bunların yanı sıra, birçok da sayısal verilerle de karşılaştım ki, aynısı bizim Kum kentinde de mevcut. Benim ve yanımdaki heyetin Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmesindeki hedef bu ilişkileri olabildiğince geliştirmek ve derinleştirmek" dedi.
Musapur, Konya ziyareti esnasında kısa bir boş zaman bulduklarını, bu zamanı da Beyşehir gezisi ile değerlendirmek istediklerini kaydederek, "Buradaki tarihi ve kültürel mirası yerinde inceleme fırsatı bulduk" diye konuştu.
Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, yat turu esnasında Kum Kenti Valisi'ne Beyşehir Gölü'nü yansıtan bir fotoğraf ve porselen tabak ile Taşköprü maketi hediye etti. Vali Musapur, teşekkür ederken, Konya Valisi'ni de Kum eyaletine davet ettiğini, bu ziyarette Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı'yı da görmek istediğini söyledi.
Musapur ve beraberindekiler, Beyşehir ziyaretinin son durağında ise Üzümlü beldesinde faaliyet gösteren bir silah fabrikasını gezdi.