Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Trabzon'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yapılan her bir projenin Türkiye'nin büyümesine ve bunları karşılayacak enerji yapılanmasına büyük katkısı olduğunu belirterek "Bu yüzden bunlara karşı çıkmayalım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yapılan her bir projenin Türkiye'nin büyümesine ve bunları karşılayacak enerji yapılanmasına büyük katkısı olduğunu belirterek "Bu yüzden bunlara karşı çıkmayalım. Karşı çıkanların hangi gerekçe ile karşı çıktıklarını çok iyi sorgulamamız lazım" dedi.
Akenerji Üretim A.Ş. tarafından Trabzon'un Araklı ilçesi Karadere Havzası Akocak mevkiinde kurulan Akocak Hidroelektrik Santrali'nin (HES) açılışı bugün törenle yapıldı. Açılışa AK Parti Trabzon Milletvekilleri Cevdet Erdöl, Asım Aykan, Vali Dr. Recep Kızılcık, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Akkök Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Raif Ali Dinçkök ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, söz konusu yatırımın son derece önemli ve güzel bir proje olduğunu ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür etti. Türkiye'de enerji kaynaklarını değerlendirirken öncelikle yerli ve yenilenebilir kaynakların enerjiye çevrilmesini temel strateji ve politika olarak belirlediklerini kaydeden Bakan Taner Yıldız, fakat bunların yanı sıra ithal doğal gaz ve petrol kaynakları ile nükleer güç santrallerinden yararlanılması gerektiğini çünkü bu kaynaklardan yalnızca biriyle Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayamayacağını belirtti. Bakan Yıldız, kaynaklardan birinin tercih edilmesinin, diğerinden vazgeçilmesi anlamına gelmediğini ifade ederek ''Global kriz olduğu zaman dünya 3,5 yıl yerinde durdu. Bırakın firmaları birkaç ülke iflas etti. Ama Türkiye 2 yıllık rakamları dondurdu. Tekrar büyüme hızına ulaştı. Yalnızca geçen ay elektrik tüketimindeki büyüme geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 daha fazla.
Bu yüzden burada yapılan her bir projenin Türkiye'nin büyümesine ve bunları karşılayacak enerji yapılanmasına büyük katkısı var. Bu yüzden bunlara karşı çıkmayalım. Karşı çıkanların hangi gerekçe ile karşı çıktıklarını çok iyi sorgulamamız lazım. Nükleer'de arkadaşların bir kısmı diyor ki 'Nükleer yapma da ne yaparsan' yap. Özellikle bu yörede gerçekleştirmek istediğimiz 123 tane projemiz var. Bu da 4-5 milyar kw saat yapıyor. Bu yöredeki bazı arkadaşlarımız da diyor ki 'Sudan yapma da nereden yaparsan yap' Biz de diyoruz ki sivil toplum örgütleri bir araya gelsinler. Birbirlerini dinlesinler. Bizim ne yapmak istediğimizi eğer siz karar verecekseniz bu sorumluluğumuz omuzlarınızda hissediyorsanız bizi lütfen ikna edin" ifadelerini kullandı.

"HİÇBİRİNDEN VAZGEÇEMEYİZ"
"Biz bu tartışmaları çok geride bırakacak bir yapılanma içindeyiz" diyen Bakan Yıldız "O da Türkiye'nin büyüme hızını karşılayacak enerji yatırımlarını gerçekleştirecek lazım geldiği kararlılığımızdır. Biz bu enerjiyi sanayide iş yerlerinde ticarethanelerde her türlü abonelerle 73 milyon insana olan sorumluluğumuzun gereği kesintisiz enerji vermekle alakalı bütün yatırımları gerçekleştirmek zorundayız. O yüzden bunlarla ilgili geliştirdiğimiz bütün politikaların siyasetin her birinde tek bir şey var. Çevresi ile enerji başlıklarıyla, havanın kirlenmesiyle bütün enerji kaynaklarımızı değerlendirmeye yönelik çalışmalarımız var. Hiçbirinden vazgeçmeyiz. Hepsi Türkiye'nin zenginliğidir. Bununla alakalı iktidarı ile muhalefeti ile hiçbir şekilde ayrı gayrı düşmeden mutabık kalarak bu kaynaklarımız ön plana almamız gerekir" şeklinde konuştu.
Konuşmasında "HES düşmanlığına kendinizi kaptırmayın. HES'i bir düşman gibi görüp aman bu ülke tahrip ediliyor gibi duyguya kapılmayın" diyen CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a da teşekkür eden Bakan Taner Yıldız, "Özellikle bizim temel politikalarımız doğrultusunda tespitleri için de teşekkür ediyorum" dedi.

GERÇEKÇİ VE DOĞRU BİR BAKIŞ AÇISI İLE BAKMAK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise bir Trabzonlu olarak doğduğu ve büyüdüğü topraklarda çok değerli bir yatırımı kazandırıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek "Bu tesis hidroelektrik santrallerinin hem ülkemize yatırım ve iş imkanı sunup hem de çevreye tahribat vermek bir yana katkı sunabileceğinin çok açık bir göstergesidir. İster kömür, ister HES, ister nükleer, isterse jeotermal hangi kaynak olursa olsun bu kaynakların tamamına, toptancı bir bakış açısıyla karşı çıkmak gerçekçi ve doğru bir yaklaşım değildir. Bir yandan bütün enerji kaynaklarına ve projelere karşı çıkarken, odamızı aydınlatan, elektronik eşyalarımıza hayat veren ve üretim çarklarını döndüren enerjimizi nereden elde edeceğimizi düşünmek gerekir'' diye konuştu.
Trabzon Valisi Recep Kızılcık da değişen ve gelişen Türkiye'nin büyümesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak gerektiğini, bu konuda Doğu Karadeniz Bölgesi'nin çok zengin olduğunu kaydederek enerji kaynaklarının önemine dikkat çekti.
Açılış konuşmalarının ardından Bakan Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Vali Recep Kızılcık ve Akenerji Üretim A.Ş. yetkilileri açılış kurdelesini birlikte kesti.
Öte yandan Araklı-Karadere havzasında yer alan ve suyunu Karadere'nin kollarından alan Akocak HES, 81 MW kurulu güce sahip olacak. Akocak'ta yılda yaklaşık 257 milyon kwh elektrik üretilecek. Akocak HES, 761 metrelik düşüşüyle Türkiye'nin düşüşü en yüksek 3. HES'i olma özelliği taşıyor.