Bakan Günay, Yapay Resif Projesi'nin açılışını yaptı
Kültür ve Turzim Bakanı Ertuğrul Günay, Edirne merkez ve Uzunköprü'de gerçekleştirdiği programın ardından Saros Körfezi'nde Yapay Resif Projesi'nin aç
İbrice Limanı'na gelen Bakan Günay'a Edirne Valisi Gökhan Sözer, AK Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak da eşlik etti.
Bakan Günay'ı burada, Kaymakam Metin Borazan, Belediye Başkanı Mehmet Özcan, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, daire amirleri ve vatandaşlar karşıladı.
Bakan Günay, İbrice Limanı hakkında Edirne Milletvekili Budak'tan bilgi almasının ardından tekne turuna çıktı. Tekne Mecidiye açıklarına geldikten sonra denize batıklar bırakıldı. Bakan Günay, gazetecilere yaptığı açıklamada, proje hakkında bilgi verdi. Saros Körfezi'nin dalış açısından ilgi çekici bir bölge olduğunu söyleyen Bakan Günay, "Bu bölgeyi daha da ilgi çekici hale getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca balık yuvası açısından da bu tür düzenlemelerin faydası var. Ben bölgeye ilginin yoğunlaştıracağını düşünüyorum. Zaten İstanbul'un yakın çevresinde bir yandan Çanakkale, bir yandan Edirne'deki deniz turizmi zaman içerisinde çok daha cazip hale gelecek. Daha yolun başındayız. Daha yapacağımız çok şey olacağını düşünüyorum." dedi.
Bakan Ertuğrul Günay, dalış turizminin son zamanlarda ilgi çekmeye başladığının da altını çizerek, Türkiye'de turizmi çeşitlendirmeye çalıştıklarını kaydetti. Bakan Günay, şunları söyledi: "Dalış noktalarının çoğalması da bu çeşitlendirmenin önemli parçalarından bir tanesi. Spor merkezi turizm anlayışı, sağlık merkezi turizm anlayışı, termal merkezi turzim anlayışı bunlar Türkiye'nin turizm haritası içinde. Önümüzdeki yıllarda daha özel yer tutmaya başlayacak."
"KIYI TURİZMİNDE İŞİN KOLAYINA KAÇIYORUZ"
Bakan Günay, kıyı turizminde işin kolayına kaçıldığını vurgulayarak, "Bu konuyu ileriye taşımamız gerekiyor. O yüzden Marmara Bölgesi'nde İstanbul, Saros Körfezi ve Çanakkale ilgi çekici destinasyon olarak gündemimizde var. Bunun yanında başka bölgelerimizi de genişletmek gerekiyor. Bu konuda bakanlığımızın 2023 turizmin geliştirilmesi stratejisi var. Orada da bölge önemli spor ve dalış turizm merkezlerinden olarak işaretlenmiştir." şeklinde konuştu.
Gazetecilerin Saros Körfezi'ndeki sorunları hatırlatması üzerine Günay, şunları söyledi: "Maalesef gelirken de gördük. Troylar var, taş ocakları var. Bölgede turizmi tahrip eden başka yapılar da var. Turizmin önemini Türkiye yeni anlamaya başladı."
Ertuğrul Günay, Türkiye'nin geçtiğimiz yıl dış ticaret açığının yüzde 55'ini turizminden kapattığını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Şu anda 27 milyon kişiyi ağırlayabiliriz ki ağırlıyoruz. Biz bu rakamı 45- 50'ye çıkarmaya çalışıyoruz. O çerçevede doğamızı daha iyi kullanmamız gerekiyor. Maviyi, yeşili koruyarak uzun süreli bir turizm yapabiliriz. Aksi taktirde tahrip ederek, bir yandan taş ocaklarıyla, bir yandan troylarla, dinamit atarak balıkçılık yaparsak bir süre sonra denizlerin kirliliği artmış olur. Denizlerimizi koruyamayız, hem de bereketini azaltmış oluruz. O yüzden daha dikkatli, daha tahammüllü, daha kar marjları sınırlı ama uzun vadeli, turizm anlayışlını kendimizi hazırlamamız gerekiyor."
"ALTYAPIDA ÇOK EKSİKLİKLERİMİZ VAR"
Bakan Günay, gazetecilerin "Sarosla ilgi size sorun geldi mi?" sorusuna da şöyle cevap verdi: "Burada sit irdelemesi yapıyoruz. Saros Kültür Turizm Geliştirme Bölgesi içinde, planlama çalışmalarımız var. Doğal ve tarihsel sitlerle ilgili bir irdeleme çalışmamız var. O çalışmanın yakın tarihlerde biteceğini tahmin ediyorum. Daha sonra burada tahsisler konusunda planlama çalışmaları bitmiş olacak ve tahsisler konusunda bir adım atabileceğiz. Ancak şu an altyapı açısından çok ciddi eksikliklerimiz var."
Bakan Günay ve beraberindekiler objelerin suya batırılmasının ardından tekne turu ile Saros Körfezi sahillerini gezdi.