Yüksek Askeri Şûra 'düğüm' oldu

Yüksek Askeri Şura'nın 4. ve son gün toplantısı başladı. Genelkurmay Karargahı'nda sabah saatlerinde başlayan çalışmalara Başbakan Erdoğan katılmadı.

Yüksek Askeri Şura'nın 4. ve son gün toplantısı başladı. Genelkurmay Karargahı'nda sabah saatlerinde başlayan çalışmalara Başbakan Erdoğan katılmadı.


ANKARA - Yüksek Askeri Şura’nın 4. ve son gün toplantısı başladı. Genelkurmay Karargahı'nda sabah saatlerinde başlayan çalışmalara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılmadı. Başbakan Erdoğan günlük programını konutunda sürdürüyor.  YAŞ'ta 11 General ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına kimin geleceği konusundaki sıkıntı çözülemediği için 134 amiral ve generali ilgilendiren atama ve terfiler de sonuca bağlanamadı. Hukuki mütalaalar devam ederken toplantının, 5. güne sarkma ihtimali doğdu. Terfi ve atamalar, 30 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak.

Bu arada, dün yaşanan yoğun YAŞ trafiğine ve Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ’un üçlü zirvelerine neden olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Hasan Iğsız’ın atanmasına ilişkin yaşanan sıkıntının sürdüğü ifade edildi.

Teamüllere göre YAŞ kararları, Başbakan Erdoğan da dahil imzaların tamamlanmasının ardından onay için Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne gönderiliyor. Daha önceki yıllarda Cumhurbaşkanı’nın YAŞ kararlarını onaylamasının ardından saat 11.00’de açıklanıyordu.

Ancak, bu kez YAŞ toplantısında yaşanan sıkıntı nedeniyle onay süresinin bugün uzayabileceği ya da ertelenebileceği kaydedildi.

ADALET BAKANI ERGİN İLE GÖRÜŞTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştü. Edinilen bilgiye göre, Başbakanlık Resmi Konutu'nda yapılan görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Başbakan Erdoğan, dünkü YAŞ toplantısından çıktıktan sonra Sadullah Ergin ile dün akşam geç saatlerde de görüşmüştü.

İKİNCİ GÖRÜŞME MİT MÜSTEŞARI İLE
Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü. Erdoğan ile Fidan'ın ''olağan'' haftalık görüşmesi Başbakanlık Resmi Konutu'nda yapıldı.(ANKA/AA)

YAŞ KARARLARI NASIL ALINIYOR?
Yüksek Askeri Şûra’ya (YAŞ) Başbakan başkanlık ediyor. Üyeleri; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Ordu Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile Silahlı Kuvvetler kadrolarında bulunan orgeneral ve oramiraller.

Kimin ne oy hakkı var?
YAŞ üyelerinin terfi işlemleri ile ilgili konulardaki oy hakkı ve değerlendirme notu eşdeğer. YAŞ kararları, katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınıyor. Aksine bir karar alınmadıkça, oylama açık yapılıyor. Eşit oy çıkması halinde, toplantıya başkanlık yapanın oy verdiği tarafın dediği oluyor. Şûra sırasında üyelerden, terfi ettirilmesi gerekenleri öncelik sırasına göre yazmaları isteniyor. En çok oyu alan aday terfi ettirilirken, terfi edemeyenler emekliye sevk ediliyor. YAŞ kararları, yargı denetimine kapalı olduğu için sivil üyeler ancak ihraç kararlarına şerh koyabiliyor.

Kimlerin imzası gerekiyor?
Şûra toplantısının son gününde Başbakan, YAŞ kararlarını imzalıyor. Milli Savunma Bakanı da toplantıda alınan kararların altına imza atıyor. Kararlar, Cumhurbaşkanı’nın imzasına sunulduktan sonra açıklanıyor.
Kuvvet Komutanlarının ataması, Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’nın imzaladığı üçlü kararnameyle yapılıyor.

Değiştirilen karar oldu mu?
YAŞ’a başkanlık eden Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı’na sunulan YAŞ kararlarında bir değişiklik yapması uygulaması bugüne kadar yaşanmadı.

Teammül dışına çıkıldı mı?
TSK’da teammüller esas. Teamüllere aykırı bir uygulama, Ağustos 2002’de yaşanmıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu’nun, emekliye ayrılmasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Hilmi Özkök bu göreve atandı. Şûra’da, Semih Sancar ve Nurettin Ersin’in döneminde yaşanan Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanma durumu, 33 yıllık aradan sonra 2002’de tekrarlandı. Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman, görev süresi dolmasına karşın, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. Teamüllere göre bu göreve atanması beklenen 2. Ordu Komutanı Edip Başer ise emekli edildi.

Onaylamadığı oldu mu?
Açıklanmadan önce Cumhurbaşkanının onayına sunulan YAŞ kararlarının onaylanmadığı hiç olmadı.

Özal döneminde Torumtay’ın istifası
Emekli Orgeneral Necip Torumtay, 2 Temmuz 1987’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, 24 Temmuz 1987 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı’na atandı. Ancak görev süresi sona ermeden 3 Aralık 1990’da kendi isteğiyle Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliye ayrıldı. Görevden ayrılmasına sebep olarak 1. Körfez Savaşı’nda hükümetin tutumuna tepki olduğu öne sürüldü. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Irak’a karşı ABD ile beraber hareket etme kararına uymadığı, ordunun eğitim seviyesi ve teçhizatının kötü olduğu için savaşın kaybedileceğini düşündüğü iddia edildi. Orgeneral Torumtay, istifa mektubunda “İnandığım prensiplerle ve devlet anlayışımla hizmete devamı mümkün görmediğim için istifa ediyorum” demişti.
Torumtay’ın istifasının ardından 6 Aralık 1990’da Orgeneral Doğan Güreş Genelkurmay Başkanlığı’na atandı. (Radikal)