Teknolojiye Karşı 50 Yıldır Çekiç Sallıyor

Kayseri'de 50 yıldır demircilik yapan Şükrü Çetrez, mesleğin teknolojinin gelişme ve işin zorluğu nedeniyle yetişecek eleman bulunmaması nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Kayseri'nin Eski Sanayi bölgesinde demircilik yapan 70 yaşındaki Şükrü Çetrez, 20 yaşında başladığı mesleğin artık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını bildirdi. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Çetrez, "Ben ziraat aletleri üzerine demircilik yapıyorum. Kürek, bel, kazma, çapa gibi aletleri yapıyorum. Daha önceleri zirai aletler insan gücü ile kullanıldığı için işimiz iyiydi. Artık her yerde teknoloji kullanıyor. Tarımda da her şey artık teknolojiye bağlı olarak geliştiriliyor. Bu nedenle bizim mesleğimiz de zora giriyor" dedi.
50 yıldır bu mesleği yaptığının altını çizen Çetrez, "Demircilik mesleği zor bir iş. Bu nedenle yetiştirecek eleman bulmada sıkıntı çekiyoruz. Eğer yetiştirecek eleman bulabilirsek, bu meslek hiçbir zaman ölmez" diye konuştu.
Demircilik mesleğinde çek, senet ve veresiye gibi durumların olmadığını söyleyen Şükrü Çetrez, "Çek, senet ve veresiye durumu olmadığı için peşin parayla çalışıyoruz. Bu da bizi rahatlatıyor" diyerek, 50 yıldır ekmek kazandığı mesleğini ancak toprağa gidince bırakacağını söyledi.