Sinop'taki Kazılarda Çok Sayıda İskelet Bulundu

Sinop'ta Bizans dönemine ait harabelerde başlatılan kazı çalışmalarında yakın döneme ait çok sayıda toplu halde insan iskeleti bulundu

Sinop'ta Bizans dönemine ait harabelerde başlatılan kazı çalışmalarında yakın döneme ait çok sayıda toplu halde insan iskeleti bulundu. Önemli Hristiyan din adamlarının mezarlarının da bulunduğu alanda, kazılan her noktadan iskelet çıkıyor. Arkeologlar şu ana kadar yaklaşık 70 insan iskeletine ulaştı.
Sinop'ta Milattan Sonra (M.S) 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Balatlar Harabeleri'nde geçen ay başlatılan çalışmalar sürüyor. Türk arkeologların yapacağı kazıya Amerika'da California Üniversitesi'nden hamamlar üzerinde çalışan ünlü bir arkeolog da katılıyor. 20 yılı kapsayacağı belirtilen uzun soluklu kazı çalışmasında, birçok tarihi buluntunun gün yüzüne çıkartılması hedefleniyor. 25 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilen kazı, Balatlar Kilisesi diye bilinen alanın, tarihi süreçte gerçekten kilise
mi yoksa hamam ve çeşitli tesisleriyle büyük bir sosyal kompleks mi olduğunu ortaya çıkaracak.
Kazı çalışmalarında ortaya çıkan ilk bulgular ise yakın çağa ait. İlk kazılarda 150 ile 400 yıllık süreçte kilise etrafına gömülmüş çok sayıda Hristiyan'a ait mezarlara ulaşıldı. Kazı sırasında toplu olarak gömülen çok sayıda kemik ve kafataslarına ulaşan arkeologlar, alanda ki çalışmalarını sürdürüyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülgün Köroğlu'nun başkanlığında gerçekleştirilecek kazı çalışmasında Konstantinapolis'in hazine deposunun çıkma ihtimali üzerinde duruluyor.
Toplu olarak gömülen insan kemiklerinin, yeni mezarlara yer açmak amacıyla eski yerlerinden alınarak toplu olarak gömülmüş olabileceğini belirten Doç. Dr. Gülgün Köroğlu, kazıdan yeni sürprizlerin de çıkabileceğini söyledi. Köroğlu, "Bu alan uzun yıllar kullanılmış bir yapı. Zannediyorum 3. ve 4. yüzyıla ait hamam yapısı. Genç döneme kadar değişik işlevler almış. Osmanlı döneminde de bölgenin Rum ahalisi tarafından kilise olarak kullanılmış bir yapı. Yapının sadece dörtte birini görüyoruz. Büyük bir kısmı
konutların altında kalmış durumda. Yoğun bir çalışma başlattık. Çok sayıda açmalarımız var. Birçok insan mezarına ulaştık. Yaklaşık 400 yıllık mezarlara rastladık. Bölgenin ya da kilisenin yerel yöneticilerine ait olduğunu tahmin ettiğimiz mezarlar bulduk. Mezarlarda çeşitli gömü ve hediyeler var. Çanak, haç, tespih gibi buluntular gördük. Yeni yeni duvarlar ortaya çıkıyor Daha aşağı seviyelerden mozaik parçaları geliyor" dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ise kazı yapılan alanın bölgenin en eski yerleşim merkezi olduğunu söyledi. Tosun, "Şu anda 1 metreye kadar kazdık. Kazdığımız bölümler 100-150 yıllık süreci kapsıyor. Biz kazı kapsamında 3 metreyi kapsayacak. Bu bölge ünlü Kral Mitridates'in sarayının olduğu bir bölge. Ayrıca eski dönemlerde devlet binalarının bulunduğu bir alan. Kazıda neye rastlayacağımızı söyleyebilmek zor. Büyük sürprizler bekliyoruz" diye konuştu.