Enflasyon 'eksi yazdı' ama gıda fiyatları alarm veriyor

Enflasyondaki gerileme temmuz ayında da sürdü ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), dün açıklanan rakamla...


Enflasyondaki gerileme temmuz ayında da sürdü ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), dün açıklanan rakamlarla Aralık 2009'dan bu yana en düşük düzeyine geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre TÜFE yıllık yüzde 7.58, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 8.24 değerini aldı. Aylık bazda ise TÜFE hazirana göre yüzde 0.48, ÜFE ise yüzde 0.16 düştü. Piyasaların beklentisi TÜFE'de yüzde 0.38 düşüş, ÜFE'de ise değişim olmayacağı yönündeydi.
TÜFE'ye en büyük katkı sırasıyla yüzde 0.73'lük ve yüzde 5.19'luk fiyat düşüşlerinin yaşandığı gıda ve alkolsüz içecekler ile giyim gruplarından geldi. Ancak gıda grubu içinde et fiyatlarında artış yaşandı. Gıda grubunda asıl dikkat çeken nokta, fiyatı artan ürünlerin sayısında önceki aylara kıyasla belirgin bir artış yaşanması oldu.
ING Bank ekonomisti Pınar Uslu, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Ramazan'ın başlaması ile birlikte bu eğilimin önümüzdeki dönemde de sürmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Gerçek kirada yillik enflasyon yüzde 4.18 ile azalış eğilimini sürdürerek endeks tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Endeksi artırıcı yönde en yüksek katkı ise yüzde 0.07 puanla ulaştırma grubundan geldi" dedi. 

Gıdada dalgalı seyir sürecek
Ağustos ve eylül aylarında TÜFE'de yıllık bazda artış beklediğini belirten Uslu, "Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarindaki dalgalı seyrin devam etmesini bekliyor ve bu durumun enflasyon görünümünde temel belirsizlik unsuru olmayı sürdüreceğini düşünüyoruz.
Bugün itibariyle yıl sonu TÜFE artış beklentimizi yüzde 7.5'te tutuyor ve Merkez Bankası'nın 2011 yılının ilk çeyreğinde faiz artırımlarına başlamasını bekliyoruz. Ancak TL'nin güçlenmeye devam etmesi halinde bunun bir miktar daha ötelenmesi söz konusu olabilir" diye konuştu.



 

Eğitim aylık artışta lider
TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 0.88 ile eğitim grubunda gerçekleşirken, temmuz ayında endekste yer alan gruplardan ev eşyasında yüzde 0.62, ulaştırmada yüzde 0.49, lokanta ve otellerde yüzde 0.34, konutta yüzde 0.28, sağlıkta yüzde 0.26, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01 artış, haberleşmede yüzde 0.11, eğlence ve kültürde yüzde 0.40, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.73, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2.01, giyim ve ayakkabıda yüzde 5.19 düşüş gerçekleşti. TÜFE'de aylık bazda en yüksek düşüş sepette yüzde 7.3 ağırlığı bulunan giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleşti.
Öte yandan özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H", temmuzda yıllık olarak yüzde 4.20, "I" ise yüzde 4.50 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış ise yüzde 28.91 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşirken ulaştırmada artış yüzde 10.11, lokanta ve otellerde yüzde 9.88, konut kaleminde ise yüzde 8.32 oldu.