Dörtyol'da üç soruşturma: Yağma, Tahrik, Cinayet

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde geçen pazartesi günü 4 polis memurunu şehit eden PKK'lıların, gasp edip eylemd...


Hatay'ın Dörtyol ilçesinde geçen pazartesi günü 4 polis memurunu şehit eden PKK'lıların, gasp edip eylemde kullandıkları otomobilin sahibi Payas Belediye Meclisi üyesi MHP'li Bestami Kılıç önceki gün sorgulanmak üzere gözaltına alındı ve dün savcılık tarafından serbest bırakıldı. Polislerin şehit edilmesinin ardından çıkan ve ilçeyi savaş alanına çeviren olaylarla ilgili soruşturma üç bölümde sürdürülüyor. Savcılık 4 polisin şehit edenleri, saldırıdan sonra halkı tahrik edenleri ve işyerlerini tahrip edip yakanları araştırıyor.
PKK'nın üstlendiği saldırıda teröristlerin kullandığı 06 AY 5785 plakalı otomobilin sahibi olan Kılınç önceki gün ifade vermeye davet edildikten sonra gittiği Emniyet Müdürlüğü'nde, Ankara'dan gelen istihbaratçı özel ekip tarafından gece boyu sorgulandı. Kılınç'ın daha önce verdiği ifadelerdeki çelişkilerin aydınlatılmasına çalışıldı, hem de daha önceki ifadesinde atlandığı detaylar olup olmadığı üzerinde durulduğu öğrenildi.

5 kişi tutuklandı
İlçede 4 gün süren olaylarda İstasyon Caddesi'ndeki bir kuyumcuyu yağmalama ve kundaklama olaylarına katıldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 12 kişiden 5'i tutuklandı, 6'sı serbest bırakıldı. Bir kişinin sorgusu ise sürüyor.
Dörtyol'daki olayların tahrikçisi gibi gösterilmesi MHP'de rahatsızlık yarattı ve genel merkez, yerel yöneticiler ile bölge milletvekillerinin suskun kalmasını istedi. MHP heyetinin ilçede yapacağı inceleme gezisi de birkaç gün daha ertelendi. Ak Parti kanadında ise referandum öncesi provokasyonlar olabileceğine ilişkin olarak Dörtyol olayları konusunda "Bu, göründüğü gibi yalın değil" diyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ulaştığı istihbarat bilgilerine dikkat çekiliyor. Ancak İçişleri Bakanlığı'nın nasıl bilgilere ulaştığı konusunda bir bilgi bulunmuyor.

Kaymakam'dan veda
Bu arada Konya Vali Yardımcılığı'na atanan Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı da veda ziyaretlerine başladı. Dün Hatay Valiliği'nde geçen hafta Dörtyol'da yaşanan olaylarla ilgili toplantıya katılan Kaymakam Sandıkçı, "Devlette devamlılık esastır. Biz olayların en sıcak günlerinde güvenlik güçlerimizle birlikte üzerimize düşeni yapmaya çalıştık ve bir kişinin dahi burnu kanamadı" dedi.
Kaymakam Sandıkçı, 4 polisin şehit edilmesinin hemen ardından başlatılan operasyonda kaplıcadan dönerken şüpheli görülerek Emniyet Müdürlüğü götürülen kişilere bahçede kimlerin ateş açtığının belirlenmeye çalışıldığını söyledi. Adli makamların her yönden konuyu incelediğini belirten Kaymakam Sandıkçı, "Burada yaralanan vatandaşımızı kendimi siper yaparak hastaneye sev ettim. Sorumluluk duygumuzla, bazen böyle riskleri almak gerekiyor" dedi.

Â