'Özel şirketlerin halkı sübvanse edecek bir yapısı yok'

 Kazancı, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında doğalgaz dağıtım ve elektrik sektörüne dönük bu yıl...


 Kazancı, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında doğalgaz dağıtım ve elektrik sektörüne dönük bu yıl önümüzdeki 5 yılı belirleyen bir tarife düzenlemesi yapılacağını, EPDK'nın bu düzenlemeye ilişkin vereceği kararın, sektörün yaşayıp yaşamayacağını ortaya koyacağını belirtti. Kazancı şunları söyledi:
"EPDK'nın belirleyeceği tarifelerde makul ve mantıklı karların verilmemesi durumunda, 2015 yılında elektrik ve doğalgaz dağıtım sektöründe konsolidasyon olur, güçlü olanlar ayakta kalır, zayıflar el değiştirir. 2011'de verilecek olan tarife, eğer gaz şirketlerini memnun etmezse en az 15-20 şirket hemen satılır. Tüketiciyi de dağıtıcı şirketleri de rahatsız etmeyen makul, ortada bir fiyat buluşması lazım. Devlet halkını sübvanse edebilir, ama özel şirketlerin halkı sübvanse edecek bir yapısı yok."
Türkiye'de "gaz pahalıdır, gaza zam gelecek" lobisi de oluştuğunu belirten Kazancı, bunun aboneliklerini aşağıya düşürdüğünü ifade etti.

 

MMEKA'ya bankalardan yoğun ilgi
Mehmet Kazancı, kendisinin ve Mehmet Emin Karamehmet'in ortağı olduğu MMEKA'nın Başkent Doğalgaz, Boğaziçi ve Gediz Elektrik dağıtım ihalelerinin 6.1 milyar dolarlık maliyetini nasıl karşılayacağının sorulması üzerine, üç ayda finansman konusunu çözeceklerine inandıklarını söyledi.
Finansman konusunda Türk bankalarından beklemedikleri kadar ilgi gördüklerini belirten Kazancı, "Tamamını finanse etmeyi düşünen bir banka grubu olduğunu gördüm. 3-4 Türk bankası beraber konsorsiyumla tüm paketi finanse etmek istedi. Değerlendireceğiz" dedi.