Nevşehir'de ambalaj atıkları kaynağından toplanıyor

Nevşehir Belediyesi, Türkiye'nin sayılı özellikteki atık su arıtma tesisini hizmete kazandırdıktan sonra şimdi de doğal kaynakların korunması ve geri

Nevşehir Belediyesi, Türkiye'nin sayılı özellikteki atık su arıtma tesisini hizmete kazandırdıktan sonra şimdi de doğal kaynakların korunması ve geri dönüşüm ile ikincil hammadde kazanımı amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

Nevşehir Belediyesi tarafından Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde çalışmalara başlandı. Bu çerçevede Nevşehir Belediyesi Çevre Denetim Ekibi ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri ortaklaşa hareket ederek, doğal kaynakların korunması ve geri dönüşümü olan maddelerin tekrar geri kazanılarak ikincil hammadde olarak kullanımı kapsamında, pilot bölge olarak belirlenen 2000 Evler Mahallesi TOKİ Blokları'nda halkın ve apartman yöneticilerinin bilgilendirilmesine başladı.

Zamanın en temel sorunlarından biri haline gelen doğal kaynakların azalması, bilinçsizce tüketilmesi ve doğanın kirletilmesi ile en büyük çevre kirliliğinin yaşanmasının ardından, çevre kirliliği ile etkin mücadele kapsamında eğitim amaçlı çalışmalar ilgi görüyor. Türkiye'nin sayılı özellikteki Atık Su Arıtma Tesisi'ni hizmete kazandıran Nevşehir Belediyesi, şimdi de doğal kaynakların korunması ve geri dönüşümü olan maddelerin, tekrar geri kazanılarak ikincil hammadde olarak kullanılması amacı ile çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği çerçevesine de uygun olarak Nevşehir Belediyesi tarafından 2000 Evler mahallesi TOKİ bölgesinde ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplama çalışması başlatıldı.

Avrupa Birliği'ne uyum müktesebatına da uygun bir konumda gerçekleştirilen bu organizasyon ile geri dönümü olan cam, metal, plastik, kağıt, karton, mukavva, pet şişeler,süt kutuları,deterjan kutuları gibi ambalaj atıklarını kaynağında lisanslı firma tarafından ayrı ayrı toplanılması çalışmalarının önümüzdeki günlerde Ragıp Üner ve Güzelyurt Mahallelerinin de dahil edilerek devam ettirilmesinin planlandığı belirtildi.

Geri dönüşümü bulunan ürünlerin etkin bir şekilde ayrı ayrı toplanması çalışmalarında eğitim de farklı bir konumda sürüyor. Bu çerçeveye uygun olarak bastırılarak dağıtımı yapılan afiş ve broşürlerde ilginç bilgilere yer veriliyor. Ambalajın hiçbir şekilde çöp olmadığı bilgisine yer verilen broşürde, ambalajın aynı zamanda bir hammadde olduğu vurgulanıyor.

Vatandaşların posta kutularına atılarak bilgilenmelerinin sağlanmasının amaçlandığı broşürlerde, bugüne kadar yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına da yer veriliyor.

BİR TON GERİ DÖNÜŞÜMLÜ KAĞIT, 17 AĞACIN KESİLMESİNİ ÖNLÜYOR

Geri kazanılan cam sayesinde hava kirliliğinin yüzde 20, su kirliliğinin de yüzde 50 oranında azaldığı ve her bir ton geri dönüşümlü kağıt ile 17 adet ağacın kesiminin de önlenebileceğine vurgu yapılıyor.

Broşürde ayrıca, bir ton 1. kalite bir kağıt elde edebilmek için 2 bin 400 kg ağaca,440 bin litre su ve 7.600 Kwh enerjiye ihtiyaç olmasına karşın, çevre dostu geri kazanılmış kağıt ile kullanılmış bin 800 litre su ve 2 bin 800 Kwh enerjiye ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.

Ayrıca, hazırlanan afişlerde bir cam şişesinin doğada 4 bin yıl, plastik bir ürünün bin yıl ve bir kola kutusunun da 10-100 arasındaki bir süreçte yok olduğu kaydediliyor.