Madende ölenlerin yakınları tepkili: Hala kimse tutuklu değil

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Karadon Müessesesi'nde 17 Mayıs'taki grizu patlamasında 30 madenci ölmesine rağmen sorumlulardan hiç kimsenin şu ana k

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Karadon Müessesesi'nde 17 Mayıs'taki grizu patlamasında 30 madenci ölmesine rağmen sorumlulardan hiç kimsenin şu ana kadar tutuklanmaması ailelerin tepkisine neden oldu.

Yapı-Tek firmasının galeri sürme çalışmasında meydana gelen kazada hayatını kaybeden 30 işçiden 28 işçinin cenazesi çıkarılarak defnedilmişti. 2'sinin cesedine ise hala ulaşılamadı. Kazayı soruşturan savcılıkça seçilen bilirkişi heyetinin 'Kusur yönünden' yaptığı inceleme sonucu, kazanın meydana gelmesinde 14 kişi kusurlu görülmüştü. Rapora göre savcılıkça 11 kişi, tutuklanma istemiyle Zonguldak 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiş, Sulh Ceza Mahkemesi'nce 6 kişinin tutuklanmasına karar verilmiş, ancak sanık avukatlarının yaptığı itiraz sonucu, Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararı kaldırılarak, 6 kişinin tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

Yargılananların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasının ardından madende yakınlarını kaybeden aileler Zonguldak Adliyesi önünde toplandı. Burada avukatları aracılığı ile basın açıklaması düzenleyen aileler, Bursa'da meydana gelen faciayı hatırlattı.

Zonguldak'ta meydana gelen faciadan dolayı hiç kimsenin tutuklu olmamasının adalete olan güvenlerini sarstığını dile getiren mağdur ailelerin avukatı Ünal Demirtaş, "Bugün itibariyle bir kişi bile tutuklu değildir. Bu durum kazada yakınlarını kaybeden mağdur ailelerin adalete olan güvenini sarsmış, üzüntülerini bir kez daha artırmıştır. Mağdur aileler, tutuklama kararından sonra şüphelilerin neden cezaevine götürülmediğini; mesai dolduktan sonra asliye ceza hakiminin adliyeye gelerek dosyayı yeterince incelemeden jet bir kararla 6 kişiyi serbest bırakmasını; 30 kişinin öldüğü ve 11 kişinin yaralandığı bir kazada hiç kimsenin tutuklanmamasını anlayamamaktadır. Basında yer alan haberlere göre, şüpheliler serbest bırakıldıktan sonra, ölen işçilerimize saygı göstermeden şüphelilerinin ve yakınlarının adliyedeki sevinç gösterileri, kazada hayatını kaybeden müteveffaların ailelerini derinden sarsmıştır." dedi.

Yapı Tek firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Köse hakkında işlem yapılmamasına ailelerin tepki gösterdiğini dile getiren Av. Ünal Demirtaş, açıklamasını şöyle tamamladı: "Savcılıktan, kazanın meydana gelmesinde bizce asıl sorumlulardan biri olan, ancak her nasılsa bilirkişi raporunda ismi geçmeyen ve hakkında işlem yapılmayan Yapı-Tek AŞ'nin yönetim kurulu başkanı ve en büyük ortağı olan Bahri Köse hakkında da tahkikat yapılarak, tutuklanmasını ve hakkında kamu davası açılması isteminde bulunduk. Yine sayın savcılıktan Asliye Ceza Mahkemesince verilen kararla serbest bırakılan şüphelilerin tutuklanmaları için yetkili ve görevli Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunmasını talep ettik. Hukuk yere, zamana ve kişilere göre farklı tecelli etmemelidir. Benzer olaylarda verilen kararlar emsal niteliğinde olmalıdır. Kazada yakınlarını kaybeden mağdur aileler Yapı-Tek firmasının arkasında hangi güçlerin olduğunu sorgulamaktadırlar. Bu güçlerin yargıyı etkileyemeyeceğine inanmakla birlikte şüpheliler hakkında tutuklama kararı verilmemesi sebebi ile bazı tereddütlerin oluşmadığını söylememekte mümkün değildir. Mağdur aileler ve avukatları olarak hukuka inanıyoruz. Bu soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Hukuka ve vicdana uygun adaletin er ya da geç tecelli edeceğine ilişkin hepimizin inancı tamdır."

Zonguldak Adliyesi önüne gelen 27 madenci yakını basın açıklamasının ardında cumhuriyet başsavcılığına şikayet dilekçesi verdi.