Darbeleri 1. Ordu Komutanlığı önünde protesto ettiler

ÖDP, Hak Par ve ESP'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda parti ve sivil toplum örgütü, 12 Eylül darbesi başta olmak üzere tüm darbe ve baskı rejimle

ÖDP, Hak Par ve ESP'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda parti ve sivil toplum örgütü, 12 Eylül darbesi başta olmak üzere tüm darbe ve baskı rejimlerini 1. Ordu Komutanlığı önünde protesto etti. Kışla önünde oturma eylemi yapan göstericiler, darbeler aleyhine slogan attı.

1. Ordu Komutanlığı'nın olduğu Selimiye Kışlası ana nizamiyesi önünde toplanan 78'liler girişimi, EHP, İHD, BDP, DBH, Sosyalist Parti, Halk Evleri, ÖDP, Hak Par, TBİP, TÖP, ESP, Sosyalist Gelecek Parti Girişimi, DİP girişimi, EDP, SDP, Şıracılar Derneği DÖH, EMEP, SODAP, Göç-der, Emekli Sen, İstanbul Tabipler Odası ve Dersim Dernekleri Federasyonu üyeleri, darbe karşıtı eylem yaptı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem saygı duruşu ile başladı.

Grup adına söz alan 78'liler Girişimi sözcüsü Nimet Tanrıkulu, "Bundan 30 yıl önce burada Selimiye Kışlası'nda darbenin planları yapıldı, burada kurulan mahkemelerde on binlerce insanlar yargılandı. Burada idam kararları alındı ve on binlerce insan işkencelerden geçirildi. 12 Eylül döneminde on binlerce insanımız işkencelerden geçti, bazıları yaşamını yitirdi. 50'ye yakın idam kararı burada alındı. O yüzden darbenin 30. yılında buradayız. Bir daha aynı olayların yaşanmaması için başta 12 Eylül darbecileri olmak üzere sorumluların yargılanmasını ve hesap vermesini istiyoruz." dedi.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere de, "12 Eylül darbecilerine hesap sormak için Selimiye Kışlası önündeyiz. 12 Eylül darbecileri yargılansın, çünkü kanlı geçmişimizi yok sayamayız. Ancak ve ancak kanlı geçmişimizle hesaplaşırsak geleceğimizi sağlam kurarız.. darbenin 30. yılında tüm 12 Eylül darbecilerinin yargı karşısına çıkartılması için bu eylemi yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından 15 dakikalık oturma eylemi yapan grup, darbe karşıtı sloganlar attı ve pankartlar açtı. Göstericiler, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.