Küçükbay: Tarife kontenjanı uygulamasıyla sanayici ve üreticinin yüzünü güldürdü

Orkide Yağları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, 2009 yılında başlanan "Yağlık Ayçiçeği Tohumu İşlenmesine Tarife Kontenjanı" uygulamasının, birl

Orkide Yağları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, 2009 yılında başlanan "Yağlık Ayçiçeği Tohumu İşlenmesine Tarife Kontenjanı" uygulamasının, birliklere karşı sektördeki haksız rekabetin de önüne geçtiğini söyledi. Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nün çabalarıyla yürütülen uygulamanın, sanayici ve üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirtti.

Tarife kontenjanıyla sanayicinin, aldığı tohumu paçal maryet yaparak yağını piyasaya daha ucuz sunabildiğine dikkat çeken Küçükbay, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı ve İthalat Genel Müdürü Mustafa Sever öncülüğünde hazırlanan ve Bakanlar Kurulu kararıyla uygulanmaya başlanan sistemle vergi kayıplarının önüne geçileceğini, çiftçi kayıt sistemine göre alım yapıldığını ve böylelikle devletin kontrol mekanizmalarının daha rahat çalıştığını vurguladı. Ahmet Küçükbay, Türkiye'de sıvı yağ olarak yüzde 70 oranında ayçiçek yağı tüketildiğini ve bunun bugüne kadar iç üretimle karşılanamadığını, açığın tarife kontenjanıyla karşılanmasının, ithal edilmesinin ve karma maliyetle tüketiciye ulaştırılmasının bugün için en iyi yöntem olduğunu belirtti. Bugüne kadar uygulanan tarım politikalarının yeterli olmadığını, üretimin istenen düzeye çıkmadığını ancak 2009 yılında başlanan ayçiçekteki tarife kontenjanı sisteminin çok yerinde bir karar olduğunu urgulayan Küçükbay, "İç piyasada sanayiciler, 31 Aralık tarihine kadar kırım yaparak elde ettiği yağ miktarına göre pay alıyor. Sistemde ithalata da 15 Ocak'tan sonra izin veriliyor. Böylece iç piyasadaki üretici fiyatlarının düşmesi engelleniyor. Sanayiciye de birliklerle eşit şartlarda rekabet imkanı sunuluyor. Birliklerin piyasaya karşı avantajlarını ortadan kaldırıyor. Tüm sanayiciler arasında eşit rekabet ortamı sağlarken tüketiciye uygun yağ alma olanağı tanıyor." diye konuştu. Küçükbay, "Firmalar, iç piyasadan satın aldığı ve 31 Aralık'a kadar işlediği miktar kadar tarife kontenjanı hakkına sahip olacak. Bir firma, iç piyasadan 10 bin ton ayçiçeği tohumu kırımı yaptıysa ve 31 Aralık'a kadar bunun tamamını işlediyse, belirtilen tarihler arasında yaklaşık yüzde 65 ayçiçeği tohumunu vergisiz ithal edebilecek diye hesaplıyoruz." dedi.

Yeni sistemin üreticinin de daha çok para kazanarak ayçiçeği ekimine özendirilmesini sağladığını dile getiren Ahmet Küçükbay, bunun en iyi örneğinin Adana'da yaşandığına dikkat çekti. Türkiye'nin ilk mahsulünün Adana'dan çıktığını hatırlatan Küçükbay, "Üretici geçen yıl, tarife kontenjan uygulamasından önce yağlı tohumun kilosunu 50 kuruşa satıyordu. Bu yıl rakam, yeni sistemle 1 liraya kadar çıktı. Üretimin en çok olduğu Trakya bölgesinde verimin iyi olduğunu, fiyatların 85-90 kuruş aralığında olacağını tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.

Orkide olarak sıvı yağ ve margarinlerde 90'ın üzerinde ülkeye ihracatlarının devam ettiğine değinen Küçükbay, "2010 yılında 100 milyon dolar ihracat hedefimiz var. Toplam üretimimizin 200 bin tonun üzerinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. 2010 yılının toplam cirosunu 500 milyon lira olarak tahmin ediyoruz. Ayçiçeği yağında uygulanmakta olan dahilde işleme rejimi çerçevesinde ihraç edilecek rafine ayçiçeği yağlarının ham yağ ithalatına ihracattan sonra izin verilmesi de iç piyasa için olumlu, üretici lehine bir uygulamadır ve devam edilmelidir. İhracattan sonraki ithalatın da mümkün olduğunca süratli yapılmasını sağlamak gereklidir. İhracatçı firmaların finansman dengelerinin sağlanması bakımından bu çok önemlidir." dedi.