Hadrianapolis'in kurtulması sponsorlara bağlı

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik kentinde, Türkiye'de ilk kez bulunan mozaiklerin kültür turizmine kazandırılabilmesi için ö

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik kentinde, Türkiye'de ilk kez bulunan mozaiklerin kültür turizmine kazandırılabilmesi için ödenek ve sponsor aranıyor.

Budaklar köyü Hacı Ahmetler Mahallesi'ndeki Hadrianapolis antik yerleşim yerinde 2004 yılında kurtarma kazısı başladı. Doç. Dr. Ergün Laflı tarafından yapılan kazı çalışmalarında bir kilise, 2 hamam ve 1 Roma villası bulundu.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş, Hadrianapolis antik kentinin kültür turizmi için önemli potansiyeli olduğunu, bulunan bu mozaiklerin ilk olması nedeniyle önem arz ettiğini söyledi.

Özellikle, kurtarma kazısı sırasında M.S. 5-6. yüzyıl erken Bizans dönemine ait kilise zemininde 4 kutsal nehrin mozaik yazı ile isimlerine rastlandığını ifade eden Dr. Keleş, bu nehirlerin isminin 'Geon', 'Phison', 'Tigris' ve 'Euphrates' olduğunu belirtti. Bunların, Antik Çağ'daki Hristiyanlık inancına göre Cennet'te bulunduğuna inanılan 4 kutsal nehrin isimleri olduğunu ifade eden Keleş, Anadolu'da şimdiye kadar yapılan arkeolojik kazılarda bu nehrin adını kaydeden bir mozaik bulunmadığını dile getirdi. Doç. Dr. Vedat Keleş, şunları ifade etti:

"Hadrian tarafından kurulduğu tahmin edilen bir Paflogonya kenti. Yapılan kazı kurtarma çalışmalarında bir kilise, 2 hamam ve bir de Roma villası bulunmuştur. Bu yapılan bize MS 4-5 ve diğer yıllara ait olduğunu gösteriyor, bunun erkeni var mı onu da yapacağımız çalışmalarda öğreneceğiz. 2004-2008 yılları arasında yüzey araştırması ve arkeolojik kazı çalışmaları yapılmış."

"EŞSİZ MOZAİKLERİ KURTARMAK İÇİN SPONSORA İHTİYAÇ VAR"

Amaçlarının, var olanı korumak olduğunu belirten Keleş, "Yapılan kazılarda Kilise B, Haman A ve B, bir de Roma Villası bulunduğunu, bunların büyük çoğunlukla ortaya çıkarıldığını kaydetti. Bir de 1.5-2 km batı Kilise A yapısı bulunduğunu vurgulayan Keleş, "Tabi burada önemli olan bu kiliselerin tabanında bulunan mozaikler. Bu mozaikler, Anadolu'da örneklerine az rastlanan mozaiklerdir. Daha önceden yapılan restorasyon ve konservasyon tam anlamı ile başarılı olunamamıştır." diye konuştu.

"BU KÜLTÜR VARLIĞINI KORUMAK LAZIM"

Kazı Başkanı Keleş, bu kültür varlığını herkesin koruması, gelecek kuşaklara aktarması gerektiğini ifade etti. Bir Antik kentin korunması, gelecek kuşaklara aktarılması konusunda ciddi bir finans gerektiğine işaret eden Dr. Keleş, "Ortaya çıkartılan, kazısı bitmiş veya kısmen bitmiş bu yapılarda bulunan mozaiklerin korunması, restore ve konservasyon edilmesi, çevre düzenlemesi yapılması için finansmana ihtiyacımız var. Bilim adamları olarak bizim yapacağımız çok şey yok. Burada ciddi bir çalışma yapılması için iyi bir altyapının olması gerekiyor, işte bir kazı evinin olması gerekiyor. Bir de iyi bir sponsor lazım. Bu çalışmalar için ciddi bir sponsorun olması gerekiyor. Buradan da tüm büyüklerimize söylüyorum." dedi.

HADRİANAPOLİS CİDDİ BİR TURİZM POTANSİYELİ

Bu antik kentin kurtarıldığı noktada iyi bir turizm potansiyeli olduğunu belirten Keleş, burasının kurtarıldığı noktada ciddi bir turizm potansiyeli olduğunu söyledi. Burasının iyi bir ören yeri olduğuna dikkat çeken Dr. Keleş, eğer ciddi bir sponsor bulunabilirse hem bilimsel çalışma adına hem ülke turizmi için iyi bir yer kazanılmış olacağını belirtti. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş, şöyle devam etti:

"Burada bulunan mozaikleri görmek için dünyanın dört bir yanından inanç turizmi için akın akın insanlar buraya gelecek, Safranbolu ile birlikte burası Kültür turizminin en önemli yerlerinden biri olacak ve bölge halkına ekonomik bakımdan da büyük destek olacak. Bizim tek derdimiz, buranın kurtarılıp gelecek kuşaklara aktarılması. Biz bu sene hiçbir kazı çalışması yapmayacağız. Bir de jeofizik çalışması yapacaktık ama ödenek olmadığı için yapamıyoruz. Burası ciddi bir turizm potansiyeli olan antik kent, buranın korunması, gelecek nesil ve turizme kazandırılması için herkesin el atması gerekiyor."