Bakan Bağış'tan Wall Strett Journal'a Cevap

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Wall Street Journal'da yayınlanan mektubunda, "Anayasa değişikliği, Türkiye'nin AB üyeliği için doğru yönde bir adımdır" dedi.

Wall Street Journal'da 19 Ağustos tarihinde çıkan "Oylama, Türk Başbakanını Sanayicilerle Karşı Karşıya Getirdi" başlıklı makaleye bir cevap yazan Bakan Bağış, "Anayasa değişikliği paketi, Türkiye'de bireysel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yolunda atılması gereken çok önemli bir adımdır. Bu değişiklik, Türkiye'yi 1980 darbe anayasasının getirdiği kısıtlamalardan kurtaracaktır" dedi. Bakan Bağış, "Anayasa Değişiklikleri Türkiye'nin Yararına" başlığı ile yayınlanan mektubunda şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye'nin anayasa değişikliği paketi, Türkiye'de bireysel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yönünde atılması gereken çok önemli bir adımdır (Wall Street Journal, 'Oylama, Türk Başbakanını Sanayicilerle Karşı Karşıya Getirdi', Dünyadan Haberler, 19 Ağustos). Bu değişiklik, Türkiye'yi 1980 darbe anayasanın kısıtlamalarından kurtaracaktır. Anayasa değişiklikleri, Avrupa Birliği'nin Kopenhag siyasi kriterleri doğrultusunda hazırlanmıştır ve Türkiye'nin AB üyeliği bakımından önemli bir adımdır.
Bu paket kadınlara, çocuklara ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık getirmekte; bireylere kişisel verilerinin korunmasını talep etme hakkı sağlamakta; çalışanların sendikal haklarını genişletmekte; Kamu Denetçiliği Kurumu'nu (ombudsmanlık) oluşturmakta ve askeri mahkemelerin yargılama yetkisini sınırlandırmaktadır. Bundan başka Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı getirmekte, Anayasa Mahkemesi'nin ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun toplumun farklı kesimlerini temsil eden geniş tabanlı
bir yapıya sahip olmasını ve TBMM'nin Anayasa Mahkemesi üyelerini seçmesine imkan sağlamaktadır.
Eski karanlık çağ muhafızlarının çıkarttığı gürültünün tersine, bu paketin yargıyı denetim altına alma ya da muhalefeti sindirme niyeti ya da amacı yoktur. Aksine, paket denge ve denetim düzenlemeleriyle demokratik sistemin güçlendirilmesini ve bireysel hak ve özgürlükleri genişleterek daha liberal-özgürlükçü bir ortam oluşturulmasını amaçlamaktadır.
Yunanistan, İspanya ve Portekiz, askeri rejimlerden miras anayasalarını bırakarak diktatörlükten demokrasiye geçip, 1980'de Avrupa Topluluğu'na katılmışlardır. Şimdi doğru olanı yapma ve AB üyesi olma sırası Türkiye'dedir."