Bakan Bağış 12 Eylül'de Darbecileri Tarihe Gömeceklerini Belirtti

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İzmir Sağırlıları Koruma ve Kalkındırma Derneği Lokali'nde engelli vatandaşlarla buluştu

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İzmir Sağırlıları Koruma ve Kalkındırma Derneği Lokali'nde engelli vatandaşlarla buluştu. İzmir'e bir dizi ziyaret için gelen ve 12 Eylül referandumun da destek beklediğini dile getiren Bakan Bağış, 12 Eylül'de darbeci zihniyeti tarihe gömeceklerini belirtti.
Türkiye'nin hızla demokratikleşme yolunda ilerlediğini dile getiren Bakan Bağış, şöyle konuştu: "Türkiye 1960'lardan bu yana darbeci anayasa ile yönetiliyor. Bu anayasa ile Avrupa Birliği (AB)'ne girilmesi bekleniyor. Portekiz, Yunanistan böyle anayasaları varken denedi. Ama AB'ye giremedi. Sonra anayasasını değiştirdi ve AB'ye girdiler. Sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler zaten bu anayasadan memnun değildi. Biz paketimizi hazırladık. Partilerden Başbakanımız randevu istedi. Bir kamera meraklısı
muhalefet lideri kameralar önünde konuşurmuş. Diğeri de çay içersiniz gidersiniz dedi. Biz de gücümüzün yettiği kadar bir paket hazırladık."
Darbeci zihniyetin değişmesi için çaba sarf ettiklerini anlatan Bağış, şunları söyledi: "Bu pakette pozitif ayrıcalıklar var. Ama siyasi liderlere değil. 5 gruba pozitif ayrıcalık var. Çocuklara, kadınlara, şehit ailelerine, gazilere ve özürlülere ayrıcalık var."
İNSANI YÜCE OLMAYAN DEVLET PISIRIK OLUR
Yeni gelecek olan anayasa paketi ile fişlenmenin de son bulacağını belirten Bakan Bağış; "İnsanları Kürt, Mason, Alevi, Sünni diye ayırıp fişleyip, hayatlarını kararttılar. Ticaret yapan maliye yüzünden borcu var diye yurt dışına çıkamıyor. Biz buna da son vereceğiz" dedi. Adalette eşitlik istediklerini anlatan Bağış, sözlerine şöyle devam etti: "Sivilde, askerde aynı yerde yargılansın. Vatandaşlarımız mahkeme salonlarında sürünmesin istiyoruz. İnsanı yüce olmayan devlet yüce olmaz. Ancak pısırık olur.
Demokrasi güçlendikçe ekonomimizde güçleniyor" ifadelerini kullandı.
Ana Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun; "Bu paket fıstığa, fındığa yarar mı" lafına cevap veren Bakan Bağış; şunları söyledi: "Çıkmış meydana bu fındığa yarar mı? Bu cevize yarar mı diyor. Zannedersin çekirdek dükkanı açacak. Ama yarar."
Türkiye'de birçok askeri yetkilinin ve hakimin ihraç edildiğini ve bu kişilerin neden ihraç edildiğini bilmediğini belirten Bakan Bağış, yeni anayasa paketi ile bu probleminde ortadan kalkacağını duyurdu. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının doğacağını anlatan Bağış; "Parası olan İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidiyor. Benim vatandaşım önce problemi burada çözsün. Olmazsa orada hakkını arasın" şeklinde konuştu.
UTANMAZ DARBECİ ZİHNİYET
1980 Anayasası'nın darbeci zihniyeti koruduğunu ifade eden Bakan Bağış; sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir darbeci komutan çıkmış biz adil astık diyor. Bir sağdan astık bir soldan astık diyor. Hatta iki tane sağcı varmış. Bir tane solcu varmış. Sağcı asılmadan solcuyu asmadık diyorlar. Utanmadan bunu kameraların karşısında anlatıyor. Ben böyle ezik bir ülkenin vatandaşı olmak istemiyorum. Bu zihniyet, 16 yaşındaki çocuğun yaşını büyültüp idam sehpasında asan zihniyettir.
Türkiye'yi Atatürk'ün istediği mertebeye getirme çabasında olduklarını anlatan Bağış, "O yoldan çıkmak istemiyoruz. Sizin kulaklarınız müebbetten kalmış muhalefettin kulaklarından daha iyi duyuyor. Türkiye'de iki tane 12 Eylül yaşandı. Birincisi rahmetli İsmet İnönü'nün Ankara Anlaşması'nı imzalaması ile AB'ye attığımız en büyük adım ve 12 Eylül 1980 ihtilali. Yani işkencenin, idamın, çilenin tavan yaptığı bir devirdir. Üçüncü 12 Eylül ile siz Türkiye'ye çifte bayram yaşatacaksınız. Hiçbir darbeci
zihniyet bu devlete el koyamayacaktır" dedi.
Engellilerin isteklerini ve şikayetlerini dinleyen Egemen Bağış, vatandaşların problemlerinin çözümü için Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak ve Ak Parti Karabağlar İlçe Başkanı Osman Sakman'a talimatlar verdi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın gelmesini bekleyen görme engelli bir vatandaş ise baygınlık geçirerek sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.
(ANL-YK-HO-Y)