Bağış: Anayasa değişikliği AB üyeliği için doğru adım

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Wall Street Journal'da yayınlanan mektubunda, "Anayasa değişikliği, Türkiye'nin AB üyeliği için doğru yön

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Wall Street Journal'da yayınlanan mektubunda, "Anayasa değişikliği, Türkiye'nin AB üyeliği için doğru yönde bir adımdır." dedi.

Egemen Bağış, Batı basınında çıkan makalelere mektupla cevap vermeyi sürdürüyor. Wall Street Journal'da 19 Ağustos tarihinde çıkan "Oylama, Türk Başbakanını Sanayicilerle Karşı Karşıya Getirdi" başlıklı makaleye bir cevap yazan Bakan Bağış, "Anayasa değişikliği paketi, Türkiye'de bireysel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yolunda atılması gereken çok önemli bir adımdır. Bu değişiklik, Türkiye'yi 1980 darbe Anayasasının getirdiği kısıtlamalardan kurtaracaktır." dedi.

"Anayasa değişiklikleri, Avrupa Birliği'nin Kopenhag siyasi kriterleri doğrultusunda hazırlanmıştır ve Türkiye'nin AB üyeliği bakımından önemli bir adımdır." diyen Bağış, paketin getirdiği yenilikler hakkında bilgi verdi. Bağış, şu ifadeleri kullandı: "Eski karanlık çağ muhafızlarının çıkarttığı gürültünün tersine, bu paketin yargıyı denetim altına alma ya da muhalefeti sindirme niyeti ya da amacı yoktur. Aksine, paket denge ve denetim düzenlemeleriyle demokratik sistemin güçlendirilmesini ve bireysel hak ve özgürlükleri genişleterek, daha liberal-özgürlükçü bir ortam oluşturulmasını amaçlamaktadır. Yunanistan, İspanya ve Portekiz, askeri rejimlerden miras anayasalarını bırakarak diktatörlükten demokrasiye geçip, 1980'de Avrupa Topluluğuna katılmışlardır. Şimdi doğru olanı yapma ve AB üyesi olma sırası Türkiye'dedir."