Milletvekili Hamarat'tan Referandum Açıklaması

AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, 12 Eylül'de yapılacak halk oylamasıyla, işçi ve işveren sendikaları, tüccar, esnaf ve sanayicinin bağlı bulundukları derneklerin, meslek örgütlerinin ve odaların çatı kuruluşları olan birlik ve konfederasyonların temsilcileri ve ilgili hükümet üyelerinden oluşan ekonomik ve sosyal konseyin artık anayasal

Milletvekili Hamarat'tan Referandum Açıklaması
AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, 12 Eylül'de yapılacak halk oylamasıyla, işçi ve işveren sendikaları, tüccar, esnaf ve sanayicinin bağlı bulundukları derneklerin, meslek örgütlerinin ve odaların çatı kuruluşları olan birlik ve konfederasyonların temsilcileri ve ilgili hükümet üyelerinden oluşan ekonomik ve sosyal konseyin artık anayasal güvence altına alınacağını söyledi.
AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Şimşek'i ziyaret etti. Hamarat, ziyaretinde AK Parti Eski İlçe Başkanlarından Mustafa Telcioğlu, AK Parti Ünye İlçe Başkan Yardımcıları Mustafa Kemal Yeni, Seyfettin Demirel ve Abdullah Demir eşlik etti. Ziyaretten dolayı memnuniyetini ifade eden ÜTSO Başkanı Hasan Şimşek, Anayasa değişikliğini onaylamanın "AKP'yi desteklemek ya da hükümete güvenoyu vermek anlamına gelmeyeceğini" belirtti. Şimşek, "Referandumda "evet" oyu kullanıp, seçimlerde AK Parti'ye oy atmayacak çok sayıda kişi olabilir. Bu bir seçim değildir. 1980 askeri darbesiyle birçok insanın büyük sıkıntılar yaşadığını hepimiz biliyoruz. 12 Eylül ile hesaplaşmak gerektiğini hepimiz söylüyoruz. Yeni Anayasa'yı, bu hesaplaşmanın yolunu açan bir kapı olarak algılamak ve ona göre tavrımızı koymamız lazım. Yargı süreci başlamasa bile referandum sayesinde 12 Eylül vicdanlarda mahkum edilecek" dedi.

"MESLEK ODALARINA ANAYASAL GÜVENCE"
AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat'ta hal oylaması maddeleri arasında bulunan 'Ekonomik ve Sosyal Konseyi' anlattı. Katılımcı demokrasinin bir gereği olarak gördükleri Ekonomik Sosyal Konseyin AK Parti iktidarı ile belli aralıklarla düzenli olarak toplandığını belirten Hamarat, "Sosyal ve Ekonomi kesimlerinden Konseye anayasal güvence getirilmesi konusunda talepler vardı. Bu talepler TÜSİAD'dan, TOBB'dan benzeri sivil toplum çevrelerinden gelmekteydi. İşte yaptığımız bu düzenleme ile, işçi ve işveren sendikalarının, tüccarın, esnafın, sanayicinin bağlı bulundukları derneklerin, meslek örgütlerinin ve odaların çatı kuruluşları olan birlik ve konfederasyonların temsilcileri ve ilgili hükümet üyelerinden oluşan Ekonomik ve Sosyal Konsey artık anayasal güvence altına alınıyor" diye konuştu.
Ekonomik ve Sosyal Konseyin, ekonomi ve sosyal politikaların oluşturulmasında hükümete görüş bildirerek yön vereceğini, artık hükümetlerin tercih ve inisiyatiflerine göre değil, anayasal bir zorunluluk olarak sosyal ve ekonomi politikalarının belirlenmesinde ve uygulanmasında konseyin istişari bir organ olarak var olacağını, bunun da toplumun çok geniş bir bölümünün yönetime dahil edilmesi anlamına geleceğini vurgulayan Hamarat, "Başta TÜSİAD, TOBB ve benzeri sivil toplum örgütlerinin talepleri bu değişiklikte dikkate alınmış ve Ekonomik ve Sosyal Konsey'e anayasal güvence getirilmiştir. 12 Eylül'de "EVET" oyları bu paketi yasalaştıracak sosyal ve ekonomik kesimleri yönetime dahil edecektir" şeklinde konuştu.