Beyşehir Gölü'nün Derinlikleri Araştırılacak

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Su Altı Arkeoloji Bölümü tarafından Beyşehir Gölü'nün derinlikleri ile Pınargözü Mağarası'nda su altı araştırmalarının yapılacağı bildirildi.

Beyşehir Gölü'nün Derinlikleri Araştırılacak
Göller Bölgesi'nde sürdürülebilir bir eko turizmin hayata geçirilmesi projesi üzerinde çalışmalar yürüten SÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Öztürk, Beyşehir Gölü ile Pınargözü Mağarası'nda önümüzdeki günlerde su altı araştırmaları yapacaklarını söyledi. Prof. Dr. Öztürk, 2 yıl önce SÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan'ın başkanlığında Türkiye'de ilk defa su altı bölümünün kurulduğunu, bu bölümün halen bir tane radarlı su altı araştırma gemisine sahip olduğunu vurguladı. Fakültenin su altı arkeoloji bölümü tarafından Beyşehir Gölü'nde araştırmalar başlatılacağını belirten Prof. Dr. Öztürk, bu konuda Beyşehir'deki yerel yönetimden araştırma gemisinin kalabileceği bir yerin belirlenmesini istediklerini, Üstünler mevkiindeki tesislerin bulunduğu göl kıyılarının su altı araştırmaları için uygun olabileceğini kaydetti.
Öztürk, çok yakında hayata geçirmeyi planladıkları Göller Bölgesi Eko Turizm ve Sürdürülebilir Turizm Derneği bünyesinde akademisyenler düzeyinde çok yönlü bir araştırma projelerini de işleme koymayı düşündüklerini dile getirerek, şu bilgileri verdi: "Bu derneğimiz sayesinde Göller Bölgesi'ndeki yerel yönetim temsilcileriyle işbirliği yaparak, tespit edilecek turizm envanterlerini turizmin tanıtımına kazandırmayı düşünüyoruz. Hatta bu çalışmalarla ilgili olarak Beyşehir Kurucuova-İslibucak bölgesinde 19 Eylül'de yapılacak olan Anadolu Belde Belediyeler Birliği toplantısına Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Daire Başkanlığı'ndan da görevlileri davet edeceğiz. Bu konuda ön görüşmeleri yaptık."
Prof. Dr. Abdullah Öztürk, Beyşehir Gölü'nde yapmayı planladıkları sualtı araştırmasının bir benzerini ise Göller Bölgesi Havzası'nda yer alan Pınargözü Mağarası'nda gerçekleştireceklerini söyledi. Batılı araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılan ve içerisinde 6 kilometrelik göl havzası olduğu belirtilen Yenişarbademli Pınargözü Mağarası'nı yapılacak bu sualtı çalışmasının ardından mağara turizmine açmayı düşündüklerini kaydeden Öztürk, "Üniversitemizin sualtı uzmanlarının sözkonusu mağarada araştırma yapması yönünde Yenişarbademli Belediye Başkanlığı da Arkeoloji Bölümümüzden yardım istemiştir" dedi.
Öte yandan, Prof.Dr.Abdullah Öztürk, Göller Bölgesi Havzası'nda yer alan ve 13. yüzyılda Beyşehir Gölü kenarında Selçuklular'ın inşa ettiği Kubadabad Saraylarının bir maketinin de bu bölgede mutlaka yapılarak dünya turizmine açılması gerektiğini belirterek, "Öyle ki, batılıların 17 ve 18. yüzyıllarda ulaşabildiği böyle bir mimarideki saraya Selçuklular 13. yüzyılda ulaşmışlardır. O bakımdan, buradaki tarihi değerin de mutlaka bu anlamda gündeme gelmesi gereklidir" diye konuştu.