Anadolu'nun ilk camisi için meydan düzenleme projesi hazırlandı

Hatay Valiliği, Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine inşa edilen ve Anadolu'nun ilk camisi olarak bilinen Habib-i Neccar Camii'nin çevre dü

Hatay Valiliği, Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine inşa edilen ve Anadolu'nun ilk camisi olarak bilinen Habib-i Neccar Camii'nin çevre düzenlemesi için harekete geçti.

Avlusunda 19.yy eseri bir şadırvan bulunan ve içerisinde Hz. İsa'nın havarilerinden Yunus (Yuhanna) ve Yahya (Pavlos) ile onlara ilk inanan ve şehit edilen ilk kişi olan Antakyalı Habib-i Neccar'ın türbesinin bulunduğu caminin çevre düzenlemesi için Mimar Metin Keskin'in hazırladığı proje Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderildi.

Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, dini mabetlerin etrafındaki kargaşanın önlenebilmesi halinde bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin daha fazla vakit harcayacakları fikriyle yola çıktıklarını söyledi.

Hatay genelinde yan yana birçok tarihi yapının bulunduğunu ancak bu kültür varlıklarının etrafına dizilen devasa binalarla bu tarihin gözle görülemeyecek hale geldiğini söyleyen Lekesiz, "Çalışmayı yapan mimar arkadaşımız, yeşil alanıyla, havuzuyla, doğal taşlarla yapılan döşemeleriyle, oturma alanlarıyla bölgeyi olabildiğince yumuşatan, sükûnete kavuşturan meydan düzenlemesi önermiş. Bizler de genel olarak bu önerinin bölge için uygun olduğunu değerlendirdik." dedi.

Hatay Valiliği ve Antakya Belediyesi organizesinde dünyanın ilk ışıklı Caddesi olarak bilinen Kurtuluş Caddesindeki tarihi binalarda yenileme çalışmalarına geçtiğimiz günlerde başlanmıştı.

Son olarak Habib-i Neccar Camisi Meydan Düzenleme projesi de onay alınmak üzere Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na iletildi.