Büyük Zaferin 88.Yıldönümü Kutlamaları, Afyonkarahisar'da başladı
Büyük Zaferin 88. Yıldönümü kutlamaları, Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesi şehir stadında düzenlenen törenle başladı.
Kutlama töreninde konuşan A
Kutlama töreninde konuşan Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruzla ilgili son emrin, Şuhut ilçesinin Hacı Veli Konağı'nda verildiğini söyledi.
İmga, 24-25 Ağustos gecesini bu konakta geçiren Mustafa Kemal'in; düşmanın Türk ordularının baskın şeklindeki taarruzundan hala haberdar olmadığı istihbar edilince, 25 Ağustos günü öğleye doğru bu konakta 26 Ağustos günü icra edilecek Büyük Taarruz emrini verdiğini bildirdi.
Bu zaferlerin önemini ve sonuçlarını kavramak için Anadolu Türklüğünün bir nevi ölüm, kalım mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı'nın hangi şartlar altında başladığını ve tamamlandığını bilmemiz gerektiği kanaati olduğunu belirten İmga, "Değerli vatandaşlarım, sevgili gençler, zafere giden yolda, cephede ve cephe gerisinde atılan cesur adımları şöyle sıralayabiliriz: 28 Temmuz'da ordu komutanları bir futbol maçı gerekçesiyle Akşehir'e çağrıldı. Ancak o gece büyük taarruzun teferruatı konuşuldu. Komutanlara direktifler verildi. 6 Ağustos'ta ordulara gizlice taarruz için hazırlık emri verildi. 13 Ağustos'tan itibaren orduda sevkıyat başladı. Birliklerimiz gece yol aldı, gündüzleri gizlendi. 17 Ağustos'ta Mustafa Kemal Paşa, gizlice Ankara'dan bir otomobil ile Akşehir'e, 24 Ağustos'ta da Şuhut'a geçti. 25 Ağustos 1922 günü artık her şey hazırdı. 26 Ağustos sabaha karşı Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile muharebeyi idare etmek üzere birkaç km mesafemizde bulunan Kocatepe'de yerini aldı. Ulusumuzu zafere taşıyacak olan Büyük Taarruz, 26 Ağustos sabaha karşı 05.30'da Kocatepe'den başladı. Çoğunlukla süngü hücumları ve insan üstü çabalarla gerçekleşen Büyük Taarruzun ilk iki gününde, düşmanın Karahisar'ın güneyinde 50 kilometre ve doğusunda 20-30 kilometre uzunluğundaki cepheleri düşürüldü. Ordumuz savaşarak, İzmir'e kadar 15 günde tam 450 kilometre ilerledi." dedi.
30 Ağustos 1922 Çarşamba günü taarruz Türk Ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandığını hatırlatan Vali İmga konuşmasına şöyle devam etti: "Düşman ordusu dört taraftan sarılarak yok edildi. Bu zafer, Sevr düşü peşinden koşanların, emellerine hiçbir zaman ulaşamayacaklarının ispatıdır. Bugün şan ve şerefle kutladığımız Büyük Taarruz ve Başkumandan Meydan Muharebesine uzanan süreçte, Kurtuluş Savaşı'nı yürüten önder kadro ve bu önder kadronun lideri Mustafa Kemal sadece cephede düşmanla savaşmamış, aynı zamanda cephe gerisinde ekonomik ve sosyal sıkıntılarla da mücadele etmiştir. Mustafa Kemal'in Nutuk'ta belirttiği gibi cephe gerisinde yapılan bu mücadeleler cephede yapılan savaşlardan daha zorlu olmuştur."
Afyonkarahisar, coğrafi konumundan dolayı milli mücadelenin kilit noktalarından birisi olduğunu dile getiren İmga, "Ulusal direnişin en çetin savaşlarının bu topraklarda cereyan etmesi, bunun göstergesidir. Afyonkarahisar ve çevresindeki milis kuvvetlerinin, düşmanı oyalayarak direnişi, hem demiryolu ulaşımını kısmen engellemiş, hem de halkın kurtuluş ümitlerini canlı tutarak Ankara'nın daha rahat hareket etmesine imkan sağlamıştır. Milli Mücadele sırasında şehit olan 36 bin 239 erin, bin 60'ı Afyonkarahisar ve ilçelerinde askerlik şubelerine kayıtlıdır. Bu rakam, ülke geneline kıyaslandığında, büyük bir miktarı ifade eder. Milli Mücadelede Önemli bir fonksiyon üstlenmiş olan ilimiz, görevini layıkıyla ifa etmiştir." diye konuştu,
Bu savaşta, yedisinden yetmişine, kadınından erkeğine, bütün ulusun malından canına kadar bütün varlığının ortaya konduğunu aktaran İmga, "Bu savaşta, generaller, subaylar, erler yurt görevinin en büyük, en anlamlı örneğini vermiş, özgürlüğümüzün bedelini canlarıyla ödemişlerdir. 30 Ağustos zaferi, herhangi bir askeri zafer değildir. O zafer, gerçekte modern Türkiye Cumhuriyetini kurmayı mümkün kılmış bir zaferdir. 30 Ağustos zaferi, yeni Türk Devletinin hiç sönmeyecek bir güneş gibi doğuşunu müjdelemiştir. Şunu iyi bilmeliyiz ki. Büyük Zafer esas olarak bir son değil, bir başlangıçtır. Bu başlangıç modern, müreffeh ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşmış bir Türkiye sevdasının başlangıcıdır." dedi.
Şuhut'ta düzenlenen programda Vali Haluk İmga'nın konuşmasının ardında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tanıtım filmi izlendi. Kutlamalar Afyon Kocatepe Üniversite (AKÜ) Halk Dansları gösterisi ve AKÜ Devlet Konservatuvarı Halk Müziği Konseri ile devam etti.
Şuhut stadında düzenlenen kutlamalara Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Haluk İmga, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar milletvekilleri, askeri erkan, mülki amirler, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gazi ve çok sayıda vatandaş katıldı.