CEO'ların kazançları çok tepki vermişti

ABD ve Avrupa bankalarının CEO'ları, 2009 yılında kriz nedeniyle gelirlerinin yarısını kaybetti

CEO'ların kazançları çok tepki vermişti
Türkiye'de Yapı Kredi Bankası’nın da ortağı olan İtalyan Unicredit’in CEO’su Alessandro Profumo’nun geçen yıl aldığı bonus önceki yıla göre yüzde 47 düştü. 2008’de yaklaşık 14 milyon Euro bonus alan Profumo, geçen yıl bunun yarısından da az bir miktar olan 6 milyon Euro aldı. Equilar’ın Financial Times gazetesi için yaptığı araştırma Amerika ve Avrupa’nın öncü 17 bankasının CEO’larının kazançlarını ortaya koydu.

TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Daha önce siyasetçilerden vatandaşlara pek çok kişinin tepkisini çeken banka CEO’larının kazançlarının yine tartışılması bekleniyor. Global ekonomik krizin ardından, kâra geçen bankaların CEO’larına yaptıkları ödemeler sıkça eleştirildi, buna rağmen araştırmada yer verilen 17 şirketten 5’inin CEO’larına yaptıkları ödemeleri önemli oranda arttırmaları dikkat çekti. Credit Suisse’nin CEO’su Brady Dougan ve Deutsche Bank’ın CEO’su Joseph Ackermann’nın yıllık ödemeleri yüzde 500’den fazla arttı.

PANDIT'E 129 BİN DOLAR
Krizde en fazla bonus kaybı yaşayan CEO’lardan biri de Akbank’ın yüzde 20’sini elinde bulunduran Citigroup’un CEO’su Vikram Pandit oldu. 2008’de 38.2 milyon dolar bonus alan Pandit, geçen yıl sadece 129 bin dolar ikramiyeyle yetinmek zorunda kaldı. İkramiyesini krize kaptıranlardan biri de Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein oldu. Blankfein da 2008’deki rekor düzeyde kayıtlara geçen yaklaşık 41 milyon dolarlık bonusun ardından 2009’da 862 bin dolarlık ikramiye alabildi. Bank of America Merrill Lynch CEO’su Ken Lewis de bonus kaybında Citigroup CEO’su Pandit’i aratmadı. 2008’de 9 milyon dolar ikramiye alan Lewis’e geçen yıl, sadece 32 bin dolar verildi.

Sayıları çok fazla olmamakla birlikte krize rağmen geçen yıl aldığı ikramiyeyi artıran hatta katlayan banka CEO’ları da oldu. Deutsche Bank ve Credit Swiss CEO’ları aldıkları bonusu katlayanların başında geliyor. Credit Suisse CEO’su Brady Dougan, 2009’da aldığı bonusu 5’e katladı ve yaklaşık 17.6 milyon doları cebine koydu. Deutsche Bank CEO’su Joseph Ackermann da, 20 milyon dolarlık ikramiye ile geçen yılın krize rağmen bonus şampiyonları arasında yer aldı.