Pompeiopolis'te Önemli Yazıt Kalıntıları Bulundu

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, beşinci kazı çalışmaları devam eden Pompeiopolis Antik Kenti'nde üzerinde yazıt bulunan kalıntılara ulaşıldı.

Kalıntılarda bulunan yazıları çeviren dünyaca ünlü epigram Prof.Dr. Christian Marek, yazıtlarda o dönem bu topraklarda bulunan Pompeiopolis Antik Kenti'nde de şu an Taşköprü'de olduğu gibi büyük festivallerin yapıldığının anlatıldığını söyledi. Paflagonya'ya başkentlik yapan Pompeiopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarında ulaşılan yazıtları inceleyen İsviçre Zürih Üniversitesi'nden Prof.Dr. Christian Marek, şu an Taşköprü'de sarımsak adına düzenlenen festivallerin Romalılar döneminde İmparatorların
onuruna yapıldığını söyledi.
Yazıtlara göre, Roma İmparatorluğu doğusunda yer alan Pompeiopolis'inde içinde bulunduğu büyük şehirlerde çok büyük festivaller düzenlendiğini belirten Marek, şöyle konuştu: "Zaman zaman Roma İmparatorlarının da katıldığı festivaller daha ziyade dini festivallerdi. M.S. 3. yüzyılda Roma İmparatoru Alexander Severus tarafından başlatılan festivaller bütün Roma dönemince devam etti ve Hıristiyanlık dönemine kadar yapıldı. 12-15 gün süren festivallerde odak noktayı olimpiyatlarda olduğu gibi yarışmalar
oluşturuyordu. Şu an Taşköprü'de Sarımsak adına düzenlenen festivaller Romalılar döneminde İmparatorların onuruna yapılıyordu."
Festivalde ayrıca sahne yarışmaları, müzik gösterileri, trajedik ve komedi gösterileri olduğunu anlatan Marek, sözlerine şöyle devam etti: "Bu festivaller 3 ya da 5 yılda bir yapılıyor ve döneminin önemli insanlarını konuk ediyorlardı. Paflagonya'nın Başrahibi festivalinde başkanıydı. Başrahip zengin insanlardan oluyordu ve festivalin bütün masraflarını bu başrahipler tarafından karşılanıyordu. Festivalde yer alan yarışmalara antik dünyadan profesyonel yarışmacılar katılıyordu ve bu insanları o dönem
Dünya Festivaller Derneği şeklinde bu kuruluşlar organize ediyordu."
Festival başkanı ve Paflagonya'nın başrahibinin festivallerde ne kadar para harcadığından hangi yemeklerin yenildiğine kadar yazıtta hepsinin yazılı olduğunu söyleyen Prof.Dr. Marek, yazıta göre Efes, Zeugma ve Pompeiopolis gibi büyük şehirlerde büyük festivaller yer alırken diğer küçük şehirlerde de küçük festivallerin yapıldığını ve festivallerde tavuk, domuz gibi hayvanların etlerinin daha çok yenildiğini bildirdi.
POMPEİOPOLİS FARKLI BİR ÖNEME SAHİP
Beş yıldır Pompeiopolis kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Almanya Münih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Latife Summerer, bu yıl yeni başlayan kazı çalışmalarında ulaştıkları bu yazıtlardaki bilgilerin oldukça önemli olduğunu ve bu yönüyle başka bir kentin üzerine kurulmadan sıfırdan inşa edilen bir Roma kenti olan Pompeiopolis'in önümüzdeki zamanlarda da önemli bulgulara ev sahipliği yapacağına inandıklarını söyledi.
Kazı çalışmalarına bugüne kadar destek verdiklerini ve bundan sonrada ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade eden Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan da, gelişmelerden oldukça mutlu olduğunu ve Pompeiopolis'in bölgenin Efes'i olduğunu anlattı.
(AD-ET-HO-Y)