Kim Genel Müdürü Akçay: 'Ette Oluşacak Haksız Rekabet Önlenmeli'

Et Balık Kurumu'nun (EBK) sadece Türkiye Perakendeciler Federasyonu (PERDER) üyelerine et satacak olmasının sektörde haksız rekabete yol açacağını belirten KİM Genel Müdürü Hamit Akçay, "Bu yanlışlığın düzeltileceğini umuyoruz

Et Balık Kurumu'nun (EBK) sadece Türkiye Perakendeciler Federasyonu (PERDER) üyelerine et satacak olmasının sektörde haksız rekabete yol açacağını belirten KİM Genel Müdürü Hamit Akçay, "Bu yanlışlığın düzeltileceğini umuyoruz. Sektördeki diğer ulusal ve yerel marketler de ucuz et alıp satabilmeli" dedi.
EBK'nin et satışı için PERDER ile sözleşme imzaladığının gündeme gelmesi, sektörde haksız rekabet endişelerini doğurdu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan KİM Genel Müdürü Hamit Akçay, ucuz et satmaya talip olduklarını ancak PERDER üyesi olmadıklarını kaydederek, "Piyasadaki diğer oyuncuların devre dışı bırakılması kabul edilemez. Bir an önce buna bir çözüm bulunmalı" diye konuştu.
KİM Marketleri Zinciri Genel Müdürü Hamit Akçay, "EBK ile PERDER arasındaki anlaşmanın uygulanması halinde bu kurumun üyeleri karkas etin kilosunu ortalama 12-13 liradan alacak. Böylece, bizim gibi PERDER üyesi olmayan marketlerin et fiyatları arasında 6-7 liralık maliyet farkı ortaya çıkacak. Bunun sonucu bizim rekabet etme şansımız ortadan kalkacak. Sektör içinde bir derneğe üye olmak, bir ödül ya da ceza unsuru olmamalı. Bu adaletsiz bir durumun düzeltileceğini umuyoruz" dedi.
Sektörde PERDER'in yüzde 15'lik gibi bir perakendeci grubunu temsil ettiğine dikkat çeken Akçay, şöyle devam etti:
"Bir devlet kurumunun bir dernekle yaptığı bu sözleşmenin ardında tamamen iyi niyet olduğunu biliyoruz ancak uygulamada sakıncalar ortaya çıkacaktır. Ayrıca, piyasada diğer oyuncularının devre dışı bırakılması etik değildir. Sektörün en büyük yerel marketlerinden biri olarak, biz bu yanlışlığa dikkat çekmek istiyoruz."
Sistemin adaletli yürütülmesi için, EBK'nın PERDER ve Kasaplar Federasyonu gibi kurumların yanı sıra sektörde büyük hacimli ulusal ve yerel marketlere de ucuz et satışı imkanı sağlaması gerektiğini vurgulayan Hamit Akçay, "ET Balık Kurumu, et satmak için bazı kriterler belirleyebilir. Örneğin, firmaların market sayısı, mağaza büyüklükleri ve satış hacimleri dikkate alınabilir. Böylece diğer kuruluşlar da mağdur edilmemiş olacak. Ayrıca bu uygulama, sektörde kayıtlı sistemi de hızlandıracaktır. Çünkü bazı
firmalar, EBK'dan ucuz et almak için kayıt dışından çıkarak, kayıtlı hale gelecektir" şeklinde konuştu.
Öte yandan, KİM Marketler Zinciri'nin et ithalatının gündeme geldiği ilk günlerde kamuoyuna yaptığı açıklamaya sadık kaldığını da anımsatan Akçay, şu bilgiyi verdi:
"Sektörde bazı firmaların, başlangıçta karşı çıktıkları karkas et ithalatına şimdi sıcak baktıklarını gözlemliyoruz. Oysa KİM Grup, ilk günden beri sözünün arkasında durmaktadır. Mağazalarımızda, ithal edilmiş karkas et satılmayacaktır. Bunu müşterilerimize duyurmak istiyoruz."