Aliağalı Emekçiler Necmettin Giritlioğlu'nu Unutmadı

40 yıl önce Aliağa'da öldürülen dönemin Yapı İşçileri Sendikası (YİS) Genel Başkanı Necmettin Giritlioğlu, ismi caddeye verilen yerde emekçiler tarafından anıldı

Aliağalı Emekçiler Necmettin Giritlioğlu'nu Unutmadı
40 yıl önce Aliağa'da öldürülen dönemin Yapı İşçileri Sendikası (YİS) Genel Başkanı Necmettin Giritlioğlu, ismi caddeye verilen yerde emekçiler tarafından anıldı. Giritlioğlu'nun patronlar tarafından tutulan kiralık katil tarafından katledildiğini belirten Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan "Giritlioğlu'nu hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız, hep saygı ile anacağız" dedi. Doğan Necmettin Giritlioğlu Caddesi Levhasını yeniden yaptırarak asan Aliağa Belediyesi'ne de teşekkür etti.
Necmettin Giritlioğlu'nun İnönü Bulvarı ile kesiştiği kavşakta yapılan anma etkinliğinde, geçmiş belediye yönetiminde Necmettin Giritlioğlu Levhasını ısrarla indirdiğini kendilerinin ise tabelayı asmak için mücadele verdiğini belirten Doğan "Bu gün de emek mücadelesine tahammülü olmayan, emekçiye 'ayak takımı' olarak bakan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Erki elinde bulunduran iktidar işçi sınıf mücadelesini susturmaya çalışmaktadır. Ayak takımı olarak bakılan emekçiye insani değer verilmeyen bir dönemde, örgütlülüğümüzü bir adım daha öteye götürmek zorundayız. Necmettin Giritlioğlu işçi sınıfının mücadelesi sonucu ortaya çıkmış bir kahramadır. Bugün Necmettin Giritlioğlu'nun katili kim, ismini kimse bilmiyor, anmıyor. Ancak Necmettin Giritlioğlu bugün saygı ve şükranla anılıyor ve onu hep saygıyla anacağız. Aliağa Belediyesi'ne de levhayı hazırlatıp yeniden yerine astığı için teşekkür ediyoruz. Her yıl burada bu levhanın başında Giritlioğlu'nu anacağız. Onu unutturmayacağız" dedi.
Petrol-İş Sendikası ve Disk Genel İş Sendikasına bağlı işçilerin yer aldığı anma etkinliğine ADD'nin yanı sıra çeşitli partilerin temsilcileri katıldı. "Yaşasın birlik dayanışma", Baskılar bizi yıldıramaz" şeklinde slogan atan işçilerin anma etkinliği sona erdi.
1944'de Ankara'da doğan Giritlioğlu, 1967'de Ereğli Demir Çelik İşletmesinde işçi olarak çalışmaya başladı. DİSK'e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası'na girdi. 1969'da Türk Metal sendikasının bünyesi dışında ama özellikle sendika üyelerinin bilinçlenmesine yönelik "Toplu Sözleşme ve Grev Dayanışma Komitesi"ni kurdu.1968'de Ereğli'de açılan Vietnam sergisi bahane edilerek, polis tarafından gözaltına alındı ve ağır işkenceye maruz kaldı. Şubat 1969'da İstanbul'daki Kanlı Pazar mitingine katıldı. 1969'un sonunda Ereğli'deki işinden atılan Giritlioğlu, Ankara'ya giderek Yapı İşleri Sendikasında çalışmaya başladı. Aynı yıl YİS'in Ankara şube başkanlığına getirildi. Bu sırada örgütlenme çalışmalarını hızlandıran YİS Aliağa'daki Rafineri inşaatında önemli sayıda işçiyi kaydederek toplu sözleşme yapma yetkisi elde etmişti. Ancak bu yetkisi iptal edilerek Yapı İş'e verilince bu kez rafineride tank inşaatında çalışan işçiler adına toplu sözleşme yapma yetkisi aldı. Ardından Ankara'da şube başkanı olan Giritlioğlu İzmir'e gelerek, yapılan kongre sonucunda Yapı İşleri Sendikası'nın genel başkanlığına getirildi. Sendika grev uygulamasını 22 Ağustos 1970'te başlattı. Aynı günün sabahı rafineriye gelen Sovyet teknisyenlerine grevci işçiler tarafından içeriye girmeyecekleri bildirildi. Teknisyenler geri döndüler. Bu arada teknisyenleri getiren aracın şöförü ile işçiler arsında çıkan tartışmaya müdahale eden Giritlioğlu, patronların adamı olan şöförün açtığı ateşle 22 Ağustos 1970'de Aliağa'da öldürüldü. Necmettin Giritlioğlu ünlü yönetmen, senaryo yazarı, yapımcı, Tomris Giritlioğlu'nun kayınpederi.