Van - Bahçesaray yolunun yarısı asfaltlandı

Van Valisi Münir Karaloğlu, Van-Bahçesaray yolu Kirapet Geçidi'nde, 3 bin rakımda çalışan işçilerle iftar açtı. Daha önce kar yağışından dolayı yılın

Van Valisi Münir Karaloğlu, Van-Bahçesaray yolu Kirapet Geçidi'nde, 3 bin rakımda çalışan işçilerle iftar açtı. Daha önce kar yağışından dolayı yılın 8 ayı kapalı olan 46 kilometrelik stabilize yolun 28 kilometrelik bölümü asfaltlanırken, çizgileri çizilen yolun trafik levhaları da takıldı.

Vali Karaloğlu ile AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan ve bazı kurum müdürleri, Kirapet Geçidi'nde devam eden yol yapım çalışmalarını yerinde inceledi. İncelemelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Karaloğlu, bugünün tarihi bir gün olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''Bahçesaray, yolsuzluğu ile biliniyordu. Zor bir coğrafya ve iklimde bu çalışmalar yapılıyordu. Şimdi ağustos ayında olmamıza rağmen buzulların altında bu çalışmalar yapılıyor. Bu nedenle çalışmanın kıymeti çok fazla.''

"BAHÇESARAY YOLUNUN 8 AY KAPALI OLMASINI BAŞBAKAN KABULLENEMİYORDU"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yolun, 8 ay kapalı olmasını kabullenemediğini anlatan Vali Karaloğlu, şunları kaydetti: ''Daha önce Bitlis'in Hizan ilçesi üzerinden 12 ay kesintisiz bir bağlantı sağlanmıştı. Fakat o yol, bu yola göre 125 kilometre daha fazla. Bu nedenle kısa olan bu yolun yapılması gerekiyordu. 2008 yılında güvenlik yolları kapsamında, 46 kilometrelik Van-Çatak-Bahçesaray yolunun, 3 ayrı ihalesi yapıldı. Bu yıl, yolun 28 kilometrelik bölümünün asfaltı tamamlandı. 46 kilometrelik yolun yapımı, gelecek yıl tamamlanmış olacak.''

Kar tünellerinin de yapılacağını da ifade eden Karaloğlu, ''Bu yol 12 ay boyunca, ilçeyi Van'a bağlayacak. Bu yolun ihale bedeli 39 milyon TL. Şu ana kadar da 28 milyon TL harcandı. Zor coğrafyada, zor iklim koşullarında çalışan Karayolları 11. Bölge Müdürü ve çalışanlarına, müteahhit firmaya ve işçilere teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.

AK Parti Van Milletvekili Orhan ise eski Bahçesaray Belediye Başkanı olan babası Naci Orhan'ın, bu yolun yapımı için çok emek sarf ettiğini belirterek, ''Ömrünün yarısını, yol yapılsın diye harcadı, Şiirler yazdı, televizyonlara çıktı. Bugünü, onun da dediği gibi ilçenin kardan kurtuluş yılı yerine, topraktan kurtuluş yılı olarak kutluyoruz." şeklinde konuştu.

Eski Belediye Başkanı ve Milletvekili Gülşen Orhan'ın babası Naci Orhan da mutluluğunu kelimelerle ifade edemeyeceğini anlatarak, yolun yapıldığını görmenin kendisi için son derece mutluluk verici bir olay olduğunu söyledi.

HAVA SOĞUYUNCA ATEŞ ETRAFINDA ISINDI

Batı illerinde hava sıcaklığı mevsim normalleri üzerinde 42 derece dolaylarında seyrederken, 3 bin rakımlı ve kar kütlelerinin olduğu Kirapet Geçidi'nde gece hava soğuyunca Vali Karaloğlu, beraberindeki heyetle birlikte yakılan ateş yanında bir süre ısındı. İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın yaptığı yemek duası sonrası Karaloğlu, beraberindeki Milletvekili Gülşen Orhan, İl Emniyet Müdürü Ayhan Falakalı, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Veli Turan, Bahçesaray Kaymakamı Mehmet Yüzer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Yardımcısı İzettin Polat ile birlikte 60 kişinin kaldığı göçer ailelere ait kıl çadırlarına gitti.

KIL ÇADIRDA GÖÇER AİLELERLE ÇAY İÇİP SIKINLARINI DİNLEDİ

Burada aileler tarafından karşılanan Karaloğlu, göçerlerin kendisi için koyun kurban etme isteğini teşekkür ederek kabul etmedi. Daha sonra kıl çadırda oturan ve ailenin büyükleriyle sohbet ederek sıkıntılarını dinleyen Karaloğlu, odun ateşiyle sac üzerinde ekmek pişiren kadınlarla da sohbet etti. Karaloğlu, kendisine ikram edilen lavaş ekmekten tattıktan sonra kalanını kendisini takip eden gazetecilere verdi. Çocuklara çikolata ve oyuncak da dağıtan Karaloğlu, ailelerle vedalaştıktan sonra Kirapet Geçidi'nden akşam geç saatlerde yine karayoluyla Van'a döndü.