Gaziantep'teki 13 sivil toplum kuruluşu, referandumda 'evet' diyecek
Gaziantep'te faaliyet gösteren 13 sivil toplum kuruluşu, 12 Eylül 2010'de yapılacak referandumda 'evet' diyeceğini açıkladı. Dernekler bir platform ça
Gaziantep Sivil Dayanışma Platformu olarak çalışmaya başlayan 13 sivil toplum kuruluşu, Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şubesi'nde bir araya gelerek referandumda 'evet' diyeceklerini duyurdu. Platform adına açıklama yapan Ahmet Tahiroğlu, artık yeni bir sayfa açılması gerektiğine inandıklarına dikkat çekti. Bu sayfa için atılan ilk adımı anayasa değişikliği olarak kabul ettiklerini belirten Tahiroğlu, referandumda değişiklikleri desteklemekle beraber, yeni bir anayasa taleplerinden de vazgeçmediklerini dile getirdi. Daha özgürlükçü ve sivil bir anayasa yazılmasını talep ettiklerini kaydeden Tahiroğlu, şunları aktardı: "Bugünkü anayasa ile tam anlamıyla demokrasiye geçiş mümkün değildir. Demokrasinin sırtındaki bu yük kaldırılmadıkça, sorunlarımızın çözüme kavuşması da mümkün gözükmemektedir. Değişim elbette sancılı sürecek. Sistemin değişmesinden yana olmayanlar, tabiî ki süreç içerisinde olumsuz yorumlar yapacak. Ama en önemlisi son söz milletin olacak. En doğru kararı milletimiz verecek."
Tahiroğlu, Türkiye'nin uzun zamandır ihtiyacını hissettiği sivilleşme için atılan her atımın yanında olacaklarını söyledi. Sivilleşmenin demokrasinin temeli olduğunu kaydeden Tahiroğlu, özgür bir Türkiye için ön şartın sivilleşme olduğuna dikkat çekti. Tutucu, baskıcı ve diyalogdan uzak bir rejim istemediklerini bildiren Tahiroğlu, anayasa değişiklik paketinin kimler tarafından hazırlandığına değil, içeriğine bakılarak oy kullanılması gerektiğini dile getirdi.
Tahiroğlu, "Maalesef bazı kesimler, anayasa değişiklik paketinin içeriğine değil, paketi hazırlayanlara göre pozisyon alıyor. Düne kadar 12 Eylül Anayasası'na karşı çıkanlar, darbecilerin yargılanmasını isteyenler, bugün önlerine gelen fırsatı ellerin tersi ile itiyor. Onlar, bugüne kadar '12 Eylül'den hesap sorulacak' diyerek milleti kandırdı, oyaladı. Şimdi fırsat doğdu. Darbelere, darbecilere, yargısız infaz yapanlara, 12 Eylül öncesi halkları birbirine düşürüp kırdıranlara, Maraş'ta, Çorum'da, Alevi-Sünni çatışması çıkaranlara, TİT'e, kontrgerillaya, gladyoya, Jitem'e her türlü çetelere hesap sormak için 12 Eylül'deki fırsatı iyi kullanmalıyız." diye konuştu.
Anayasa değişiklik paketine 'evet' demek için birçok sebep olduğunu belirten Tahiroğlu, referanduma kadar, platform olarak çeşitli konferans ve toplantılar yapacaklarını kaydetti.