Demirtaş Başbakan'a çağrıda bulundu: Kürt sorununu çözmek istiyorsan toplu katliamları deşifre et

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Silopi ilçesi Başverimli beldesinde bulunan kimsesizler mezarlığında yaptığı konuşmasında başbakana sesle

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Silopi ilçesi Başverimli beldesinde bulunan kimsesizler mezarlığında yaptığı konuşmasında başbakana seslenerek "Sen geçmişinle yüzleşmek istiyorsan ve Kürt sorununu çözmek istiyorsan buyur gel ve bu toplu katliamları deşifre et." dedi.

BDP heyeti, Silopi'nin Başverimli Belde Belediye Başkanı'nı ziyaret etti. Beraberindekilerle kimsesizler mezarlığına kadar yürüyen Selahattin Demirtaş burada bir konuşma yaptı. Demirtaş, "Burası kimsesizler mezarlığı olarak tanınıyor. Tanıkların anlatımına göre burası faili meçhullerin mezarlığıdır. 1992 yılında Şırnak bölgesinde JİTEM ve Kontrolgerilla tarafından suçsuz bir şekilde infaz edilen binlerce kişi insanlık dışı bir şekilde toplu olarak bir mezara on kişi koyuldu. Burada açılan bir mezardan 4 ceset çıktı. Hepsinin kafatasında kurşun izleri vardı. Arkadan sıkılmış olan kurşunlar infazın göstergesidir. Türkiye'de kayıpların ve faili meçhullerin aydınlatılabilmesi için Cizre ve Silopi'de kimsesizler mezarlığı açıldı. O dönem burada görev yapan savcılar kaymakamlar valiler emniyet müdürleri hepsi bu suçun ortağıdır. Ergenekon bu mezarlarda saklı. İşte Kürt sorunu budur. Bu mezarlar açılmadan Kürt sorunu çözülemez. Boğazlarda oturup yazı yazmak kolaydır. O yazarlar gelip bu mezarlıkta yazsınlar. Boğaza bakıp yazmak ile olmaz. Bu kimsesizler mezarlığından Kürt sorununa yaklaşsınlar." çağrısında bulundu.

Demokratikleşme ve anayasa değişikliği referandumuna da değinen Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da kimsesizler mezarlığında tartışmaya davet etti. Demirtaş, "Gelsin bu mezarlıkta tartışalım kendisiyle. Kimler işledi faili meçhul cinayetleri. 70 yıl önceki Dersim katliamından bahseden Erdoğan, 1992 yıllarındaki acıları, katliamları neden görmüyor. 8 yıllık iktidar döneminde neden bunları ortaya çıkarmadı. Katliam zihniyetiyle yüzleşmek istiyorsa bu olayların üzerine gidip yaşanan bu olayları açığa çıkarmalıdır." şeklinde konuştu.

Ardından bir görgü tanığı Demirtaş'a 'Bir gecede 18 kişinin cenazesi buraya getirildi. Bu 18 cesedi bir gecede ben kendi ellerimle gömdüm. Daha sonra toplu şekilde elbiseleri ile dini vecibeleri yerine getirilmeden defnedildi." dedi.