Türk genci NASA için sinyalsiz GPS yaptı

Türk genç bilim insanı Alper Yılmaz, NASA için sinyalsiz GPS geliştirerek dikkatleri üzerine çekti.

Türk genci NASA için sinyalsiz GPS yaptı
Ohio State Üniversitesi’nde görevli genç bilim insanı Alper Yılmaz, NASA için uzaydaki astronotların kullanacağı sinyal almadan yön ve seyir belirleyen prototip GPS geliştirdi. Bu sistem yangın, maden ocağı kazaları, göçük gibi durumlarda da kullanılabilecek.

ABD’deki Ohio State Üniversitesi’nde görevli Yar. Doç. Dr. Alper Yılmaz (36), Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) için geliştirdikleri sinyale ihtiyaç duymadan yön belirleyen (Global Positioning System-Küresel Yer Belirleme Sistemi) GPS’in dünya üzerinde de kullanılabileceğini söyledi. Yılmaz, özellikle de GPS sinyalinin ölçülemediği kapalı mekanlarda da kullanılabileceğini göstermek amacıyla cihazı bir alışveriş merkezinde tanıttıklarını kaydetti.

4 yıldır Ohio State Üniversitesi İnşaat, Çevre ve Jeodezi bölümünde görüntü işleme ve algılama konusunda araştırmalar yapan Alper Yılmaz’a göre bu sistem uzaydaki astronotların bir noktadan başka bir noktaya hatasız bir şekilde ulaşımını sağlayacak. Alper Yılmaz, bu sistemi NASA’ya bağlı Ulusal Uzay Biomedikal Araştırma Enstitüsü’nden aldıkları 1.2 milyon dolar yardım sayesinde geliştirdiklerini belirtti.
turk,scientist,science,technology,nasa,without signal,gps,invention,discovery,space,earth,global positioning,system,navigation
Uzayın navigasyon cihazı

Günlük yaşamızda otomobil ve cep telefonunda kullandığımız GPS’in uzayda kullanımını sağlayan sistemin görsel navigasyon desteğini de geliştiren Yar. Doç. Dr. Alper Yılmaz, prototipin astronotların uzaydaki sınırlı yerçekimi koşulları sebebiyle kaybettikleri yönlerini bulmalarında ve güneş fırtınalarından korunabilmeleri amacıyla güvenilir yer tespiti yapmalarını sağlayacağını söylüyor.

Ayakkabının hesabı kolda görülüyor

OHIO State Üniversitesi’nin (OSU) önderliğinde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve California Berkeley Üniversitesi’nin de katkılarıyla geliştirilen prototip sistem, ayakkabıya monte edilmiş “atalet hesaplama ünitesi”, göğüs hizasında 2 adet stereo kamera ve ayakkabı tabanına takılı adım algılayıcı ünitelerden oluşuyor. Atalet hesaplama ünitesi, sistemi giyinen kişinin, açısal ve uzay hızını hesaplarken, stereo kamera sistemi çevrenin üç boyutlu haritasını çıkararak mevkiyi belirliyor. Bu sayede oluşturulan seyir haritası kolda bulunan organik LED ekranda gercek zamanlı olarak gösterilebiliyor. Sistem 8 bin dolara mal oldu.

NASA için tasarlandı

Alper Yılmaz’ın öncülüğünde NASA için geliştirilen yeni uzay teknolojisi ABD’nin Columbus şehrindeki Easton Alışveriş Merkezi’nde dünya medyasına tanıtıldı.